27. 3. 2011 20:36 − 2851× − 15

Skvělé valašské představení Bujáčka s Omelkou

Podruhé v kariéře na Valašské rally – 7. místo celkově, druhé ve třídě 3 a vítězství mezi juniory. Vynikající výkon přinesl své ovoce.

Martin Bujáček s mitfárou Markem Omelkou mají za sebou úvodní podnik Mezinárodního mistrovství České republiky v automobilových soutěžích, kterou byla o uplynulém víkendu Valašská rally s centrem ve Valašském Meziříčí. Absolvování celé soutěže letos pro jezdce znamenalo 150 ostrých kilometrů na pěti úsecích, které se jely dvakrát. Celá trať byla spíše rychlého charakteru, ale daly se zde najít i hezké a techničtější úseky. Přísná měřítka snese samozřejmě RZ Santov, známá jako Valašská bomba, která se svými 25 kilometry slibovala boje až do úplného konce.


foto: Bronislav Končitík

Martin na start nastupoval s cílem pokusit se o vítězství mezi juniory a dojet tak do patnáctého místa celkově. Průběh soutěže ukázal, že byl až přehnaně skromný. Ale nepředbíhejme. První dvojice rychlostních zkoušek představovala celkem 25 měřených kilometrů. Na trati RZ Štramberk zaznamenal Martin celkově jedenáctý čas, když za sebou nechal takové borce jakými jsou Václav Arazim, Pepík Peták nebo Vojta Štajf. Zkoušku Straník zajel ve třináctém čase a celkově se po první dvojici RZ umístil na dvanáctém místě. Zajímavostí je, že oproti loňskému startu snížil Martin ztrátu na kilometr o celou polovinu na přibližně 2s/km na vedoucího Honzu Kopeckého a jeho nejbližší konkurenty. Auto fungovalo na výbornou a tak se po přezutí, dotankování a kontrole vydala posádka opět na stejné rychlostky, ovšem tentokrát již úplně po tmě. Martin zde dokázal, že mu náročné podmínky na trati vyhovují a blýskl se osmým a sedmým časem v plné konkurenci. První etapu tedy Martin s Markem zakončili na desátém místě celkově, což bylo velmi příjemným překvapením. Na šestou pozici přitom ztráceli pouhých devět sekund. „Jede se mi velice dobře, ale nikam se zbytečně neženu. V klidu si držím svoje tempo, zítra bych tak chtěl pokračovat. Naštěstí se nám vyhýbají problémy, auto je ve skvělé kondici,“ vyjádřil se v servisu po první etapě jezdec.


Meteorologové předpovídali na sobotu přeháňky, což se ale nepotvrdilo a tak se mohly posádky i ve druhé etapě těšit na rychlou a suchou trať. Martin s Markem vstoupili do druhé etapy nebojácně a několika vynikajícími časy se dostali před své soupeře až na šesté místo po šestém měřeném testu. Za povšimnutí stojí například pátý čas z až příliš rychlé RZ Špičky, kde skončil hned za nedostižnou čtveřicí Kopecký, Valoušek, Kresta, Pech. „A to jsem měl ještě menší výlet na pole, kde jsem pár vteřinek asi nechal. Ale jedu si svoje tempo…“ komentoval skvělý čas Martin. Velmi zodpovědným výkonem pokračoval i nadále, když si i po osmé erzetě držel šestou pozici. Na rozdíl pouhé jedné sekundy a dvou desetin se k němu ovšem přiblížil Antonín Tlusťák s přeci jen rychlejším vozem Škoda Fabia S2000.


foto: Bronislav Končitík

Rozhodovalo se tedy během dvou průjezdů Valašskou bombou, které daly dohromady třetinu měřených kilometrů celého podniku. O záludnosti této zkoušky by mohl vyprávět třeba polák Habaj, který během druhého průjezdu havaroval a byl nucen odstoupit z pěkného devátého místa. „V levém vracáku u stodoly jsme se přetočili a ztratili tam nějaký čas. Tonda je před náma, ale to až tak nevadí, sedmé místo je taky skvělé,“ řekl juniorský vicemistr za rok 2010 po prvním průjezdu Santovem. „Ve druhém průjezdu nám o tolik nešlo – přeci jen, nahánět Tondu Tlusťáka moc nemělo smysl a náskok před Václavem Arazimem byl dostatečný. Jel jsem si tedy stále podle sebe, bez zbytečného rizika, ale přitom svižně. Snažil jsem se také kapku zaujmout diváky trošku rozevlátější jízdou,“ svěřil se v cíli šťastný jezdec.

Co říci závěrem? Mezi juniorskými jezdci byl Martin suverénně nejrychlejší. Ale za sebou nechal i mnohé velmi zkušené jezdce! Vždyť v cíli byl jako druhý s klasickým „enkovým“ vozem, nyní označeném jako třídě 3. První závod sezony tedy pro první posádku týmu BH Capo Car Racing dopadl nad očekávání výborně. „Na závod jsme se poctivě připravovali dlouhou dobu a jsem šťastný, že to dopadlo tak, jak to dopadlo. Velký dík patří přípravci našeho vozu, týmu K.I.T. Racing, protože Lancer šlapal opravdu jako hodinky a byla radost tady závodit. Děkuji moc za podporu i všem sponzorům a také fanouškům u trati.“


foto: Bronislav Končitík

Martin s Markem se za necelých 14 dnů představí na Rally Šumava, kde tento mladík ještě nikdy nestartoval. I když na Valašce porazil hodně zkušenějších soupeřů, zůstává Martin nohama pevně na zemi a hodlá se soustředit na svůj vlastní výkon a své zlepšování.

Komentářů celkem: 15
27. 3. 2011 20:49
0 0
Jeli opravdu dobře a průjezdy byly super. Ať se jim daří.smajlík
27. 3. 2011 20:55
0 0
Jednoznačně skvělý výsledek smajlík
27. 3. 2011 21:14
0 0
Tak tak. Jel moc pěkně.smajlík
27. 3. 2011 21:22
0 0
Martin išiel skvelesmajlíkdržim palce smajlík
27. 3. 2011 22:14
0 0
Martine, jak jsem Ti psal už včera, nádhera, super. A držíme moc pěsti do dalších podniků smajlíksmajlík
27. 3. 2011 22:53
0 0
Jel pěkně ostře. Když kouknu koho všeho porazil tak je to super výsledek. Gratulují. To auto už má v rukách v Brodě bavil a teď osilnil jen tak dálsmajlík
28. 3. 2011 00:18
0 0
Jednoznačně největší borec letošní Valašky! Víc netřeba mluvit smajlík
28. 3. 2011 08:13
0 0
Super časy, krásné průjezdy = velká gratulace. smajlík
28. 3. 2011 08:50
0 0
smajlíksmajlík Skvělé, držím palce dál smajlík
28. 3. 2011 12:12
0 0
Dik Martine..bylo se diky tobe na co divat!Z prujezdu nekterych radoby MISTRU CR by nekdy clovek blilsmajlík
28. 3. 2011 12:37
0 0
TO majkRS: Souhlasím s tím, že Martin jel skvěle, ale ti "rádoby MITŘI ČR" nejsou jenom "rádoby". A rally není cirkus kde se hodnotí různé "piruety"(podívej se na Blocka ve WRC)!Tady se jezdí na čas ne na parádu. smajlík
28. 3. 2011 15:23
0 0
To aosak:Jo jo..trochu sem to prehnalsmajlíkJa rad fotim..a cisty prujezd se moc vyfotit neda..navic divak vzdy oceni prujezd ala Bujaceksmajlík!!Kvuli takovym se jezdim na souteze divat..
28. 3. 2011 15:34
0 0
majkRS má recht... Marťa sklízel aplaus všude, kde jsem byl, oproti i o dost zkušenějším jezdcům šlo vidět, že to nepřebržďuje a opravdu závodí. Ale chci kritizovat ty, na které se nedívá tak hezky... každý prostě jede na co má a na co se cítí, nikdo nechce zničit auto smajlík
28. 3. 2011 16:52
0 0
*nechceš smajlík
28. 3. 2011 16:54
0 0
máš recht, nechci :-D
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!