Navrátilův Šumavský návrat

Jirka Navrátil si po delší době vyzkouší soudobé soutěžní auto. S Mitsubishi Lancer EVO IX odstartuje na Šumavě.

Jirku Navrátila má většina fanoušků rally zařazeného jako jezdce historického Fordu Sierra Cosworth, skupiny A. Někteří si ale vzpomenou, že kovaný okruhový a motokárový jezdec v rally působil před několika lety s produkčními Lancery nejrůznějších evolucí. Rallye Šumava tak bude pro Jirku Navrátila epizodním návratem do produkční čtyřkolky, opět z dílen litvínovského AP Motorsportu, tentokráte však s v Čechách populárním Mitsubishi Evo IX. „Letošní zimní pauza je pro mě až příliš dlouhá a závodění mě už opravdu chybí. Naposledy jsem se v rally autě pořádně svezl loni na setkání mistrů v Sosnové. Letošní rally program pojedeme opět se Sierrou, ale tentokrát už ne v šampionátu historiků, ale v seriálu sprintrally, konkrétně kategorii S2 (nově třída 13). Prvního sprintu se kvůli motokárovým povinnostem nemohu zúčastnit a tak prvním letošním závodem bude až Kopná. A tak jsme s panem Arazimem řešili, kde bych se mohl svézt a dostat se do závodního tempa. Díky shodě mnoha náhod padlo rozhodnutí právě na Šumavu a k mé velké radosti s Evo IX (ex-Skula). Zajímavostí je, že jsme o Šumavě uvažovali už jednou v lednu, protože jsem ji chtěl jet s Evo VIII a pojmout ji jako „trénink“ na podzimní Rallye Vltava, kde jsem chtěl se Sierrou startovat. Bohužel se později ukázalo, že se termín Vltavy kryje s Rallye Legendami v San Marinu a tím pro nás Vltava skončila (nechápu, jak se může stát, že se dva tak významné podniky pro HA kryjí). Od myšlenky jsme tedy na delší dobu upustili. Dnes je tu za úplně jiných okolností a s lepším autem start na Šumavě znovu! Tuhle soutěž jsme zvolili také kvůli tomu, že je to „domácí“ soutěž pro mého přítele pana Ježka z Plzně, který mi se závoděním pomáhá. Rádi se tak ukážeme před jeho domácím publikem,“ říká Jirka Navrátil.

Rallye Šumava patří ke stálicím českého rallysportu. Bohužel i trať této rallye musely opustit některé klasické a hodně náročné úseky, i tak ale zejména v sobotní etapě zůstalo hodně pěkných úseků na uskákaných šumavských silničkách. „Jsem rád, že s „myšákem“ odstartujeme až tady na Šumavě. Trať Valašky jsem viděl sice jen zprostředkovaně, ale vůbec se mi nezamlouvala. Nemám rád rychlostní závody, baví mě spíše zatáčkovité tratě. Věřím, že v tomto ohledu bude Šumava pro mě lepší soutěží. Od posledního startu na Rally Šumava 2007 jsem se mnoho věcí dozvěděl, najel relativně dost rally kilometrů a věřím, že jsem se posunul o kus dál. Jsem tedy zvědavý, jak vyjde mé porovnání se špičkou produkčních čtyřkolek dnes. Hlavním měřítkem pro mě samozřejmě zůstává pan Arazim, protože vím přesně, kolik jsem od něj tehdy dostával a tak to dobře porovnám s tím, kolik budu dostávat dnes. Samozřejmě jasnou nevýhodou je dlouhá odmlka ve startu se soudobým autem, ale s tím se musím nějak poprat. Co se týče techniky, jsem moc zvědavý, jak funguje „devítka“ na reálných erzetách. Měl jsem možnost startovat s Evo IX předloni na pražském sprintu a musím říct, že to auto je úplně jinde než „osmička“ se kterou jsem předtím jezdil. Prostě se na Šumavu moc těším a doufám, že se nám povede předvést se v co nejlepším světle a závod si užít! Jako okruhář se určitě zaměřím na Činovský okruh, kde zkusím jet jak nejlépe umím. Klasické rychlostní zkoušky standardně pojedu taky jak to umím, tedy pomaleji,“ říká s pokorou před startem Rallye Šumava především okruhový závodník, který si našel zalíbení i v rally.


Foto: Petr Frýba, Jirka Navrátil si Rallye Šumava s Lancerem už vyzkoušel

Jirka ani letos nekončí se střídáním spolujezdců a tak je tu další změna. Místo v loňském roce obvyklého Jiřího Káňi usedne na horké sedadlo pražský Pavel Šubrt. „S Jirkou jsem spolupracoval po celou loňskou sezonu jako poradce a proto jsem moc rád, že k tomuto postu přidám i posezení na horkém sedadle. Jirku znám už z dob jeho motokárových začátků, kdy jsem v motokárách působil jako rozhodčí. Později jsem byl osobním svědkem jeho triumfu na ME motokár v Belgii a v poslední době jsem přímo účasten na projektu Sierra. Díky tomu vím co od něj za volantem čekat. Tak dlouho jsme s Jirkou vymýšleli kde a jak začít, až rozhodnutí padlo na nejprestižnější třídu a velmi těžkou soutěž. Přesto doufám, že z naší spolupráce v Klatovech vzejde nějaký slušný výsledek“.

Rallye Šumava odstartuje v pátek 8. dubna z klatovského náměstí ve čtvrt na pět odpoledne a do cíle přijedou soutěžní posádky v sobotu na stejné místo krátce po osmnácté hodině. Věříme, že posádka Navrátil – Šubrt bude na cílové rampě co nejvýše.

Komentářů celkem: 10
5. 4. 2011 21:471
0 0
Good luck, komukoliv od Arazímů moc fandím, se Sirkou jezdí moc hezkysmajlíksmajlík
6. 4. 2011 00:032
0 0
Willy: Ty fandíš stejným borcům jako já? Asi to nerozdejchám smajlíksmajlík
6. 4. 2011 09:093
0 0
Před Vaškem Arazimem se vždycky klaním, už jsem mu i zahlásil tuhle v depu, že jeho onboardy žeru. Doufám, že ještě dlouho končit nebude, páč jezdí moc moc pěkně a celkově mi přijde jako velmi skromnej človíček.
6. 4. 2011 09:204
0 0
Oni maj tu skromnost v rodině. A Navrc to samý smajlík S tim končením...nevim no.
6. 4. 2011 10:035
0 0
Nekončit a jezdit co to půjde ještě !!! Jelikož on určitě patří do té ostré 5tky s N4rkou a pěkně se na to kouká!
6. 4. 2011 10:286
0 0
Nojo, ale za svoje se jezdit nedá...
6. 4. 2011 10:367
0 0
Tak to je určitě hořká pravda.
6. 4. 2011 15:448
0 0
Jakej tažnej kus od skota vymyslel termín Vltavy, který se kryje s Rally Legend. Asi chtějí, aby bylo na tu jubilejní Vltavu co nejméně aut. Ach jo...smajlík
6. 4. 2011 15:549
0 0
Údajně befelem z FIA. Ono by to pak nepasovalo na ostatní podniky ME.
6. 4. 2011 20:5510
0 0
"Místo v loňském roce obvyklého Jiřího Káňi usedne na horké sedadlo pražský Pavel Šubrt. „S Jirkou jsem spolupracoval po celou loňskou sezonu jako poradce a proto jsem moc rád, že k tomuto postu přidám i posezení na horkém sedadle. " Trochu mi to nepasuje... Kdo tedy pojede jako mitfára?
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!