Rosťa Kutěj - eWRC.cz
6. 4. 2011 14:21 − 3148× − 27

Na slovíčko, pane řediteli…

U mikrofonu sedí ředitel 46. ročníku Mogul Rallye Šumava Klatovy pan Jiří Valenta.

U mikrofonu sedí ředitel 46. Mogul Rallye Šumava Klatovy pan Jiří Valenta.

Pane řediteli, náš první rozhovor o Šumavě vyvolal poměrně bouřlivé reakce ze strany AJR, o kterých byla v článku krátká zmínka.

Doneslo se mi to také, pravděpodobně to nebylo dost dobře pochopeno. Možná to vyznělo tak, že si na asociaci stěžuji. Tak to v žádném případě není, ta zmínka nebyla mířena proti AJR. Já s asociací rád spolupracuji a spolupracovat budu. Myslím si, že pokud se rozumně domluvíme, je to pro rallye jedině plus.

Na webu PAMK jsou zveřejněny popisy diváckých míst a ze strany fanoušků zaznívají připomínky k časům. Nesouhlasí časy u DM na webu s časy v harmonogramu. Můžete toto nějak osvětlit?

Ano, máte pravdu. To je připomínka dobrého fandy, který si hledá časový harmonogram i ve zvláštních ustanoveních a tento divák jistě pochopí, že časy v ZU se mohou měnit na základě prováděcích ustanovení. PU byla zveřejněna dnes. Pro diváka tedy platí údaje uvedené v programu, na visačkách, na vstupenkách a v popisu diváckých míst na webu. My jsme bohužel museli s vydáním PU počkat až dorazí schválené z FIA z Paříže, proto ten časový skluz.

Přihlásilo se na letošek dostatečné množství jezdců na shakedown?

Ano, ráno bylo přihlášeno 26 jezdců a předpokládám, že nakonec shake pojede cca 30 posádek. Pojede se v úseku Poborovice – Dolní Lhota. Je tam, myslím, několik divácky vděčných míst. Omlouváme se, že nemáme zveřejněny mapové podklady, ale máme poměrně velký problém s webmasterem. Ne vždy se na web dostane ve 100 kvalitě to, co mu předáme. (Dnes večer bude zpracovaný průvodce, pozn. redakce)

Nedávno bylo zveřejněno vstupné na rallye. Vstupné je hodnoceno fanouškovskou základnou jako drahé.

O výši vstupu bohužel nerozhoduje ředitel soutěže. To je plně v kompetenci organizačního výboru a ten rozhodl tak, jak rozhodl. V jednání je ještě vstup pro invalidy. Tady prosazuji, aby byl pro tyto fanoušky vstup volný.

Jak vypadá start Václava Pecha? Podle informací z týmu je už téměř hotová přestavba vozu podle homologace kategorie R4

Ano, Václav mě požádal o zařazení mezi vozidla třídy 2. Já sám o tom rozhodnout nemůžu. To musejí posoudit technici, nicméně si myslím, že startu ve třídě 2 nic nestojí v cestě.

Letošní rallye bude okořeněna průjezdem Rallye Legend. V jakém časovém odstupu pojedou legendy za soudobým polem?

Legendy pojedou vždy v pauze mezi průjezdy soudobých vozidel. Pojedou 30 minut po průjezdu posledního vozidla. Harmonogram rallye legend je v podstatě informativní, divákům doporučuji poslouchat rádio FM plus a Rock radio. Probíhat to bude tak, že po průjezdu soudobých vozidel vyjede na trať bezpečnostní vozidlo 04. To zkontroluje připravenost trati, bezpečnost a podobně. Poté projedou klasicky dvě nuly, jedna nula a následně legendy. Možná zařadíme i tří-nulu, to máme ještě v jednání. Harmonogram legend budeme pružně upravovat hlavně z toho důvodu, abychom nedrželi pořadatele na místech déle, než je nutné a v neposlední řadě obyvatelé obcí mohou využít dřívějšího otevření trati. U rallye legend mám bohužel i jednu ne zcela dobrou zprávu, Ital Volta se ze zdravotních důvodů omluvil. Lancii 037 tedy bohužel neuvidíme. Druhé dvě Italské posádky jsou už v Klatovech a na ty se fanoušek může těšit.

Letos má rallye 18 diváckých míst. Je to dost?

Určitě. Nás sice mrzí, že bylo z bezpečnostních důvodů zrušeno DM7 v obci Běhařov, ale nemůžeme bohužel připustit, aby se diváci pohybovali po trati.

Nedílným tématem diváckých míst je bezpečnost. Máte nějaký vzkaz pro diváky, jež se týká právě bezpečnosti?

Diváky bych rád poprosil, aby dodržovali pokyny pořadatele. Zdržujte se jen v určených diváckých místech. I když se může zdát, že místa by šla udělat jinak, věřte, že místa jsou vybraná tak, aby byla vhodná pro sledování rallye a byla bezpečná jak pro diváky, tak pro posádky. Pokud se divák na některém místě nebude cítit bezpečně, ať ho, prosím, opustí. Rallye je rychlý sport a vozidlo může kdekoli opustit trať. Myslete na to, prosím, při pohybu kolem rychlostních zkoušek.

Součástí letošní rallye je i výstavka k 85 letům činnosti PAMK. Co bude k vidění?

Výstavka bude umístěna ve foyer kulturního domu Družba. Budou tam tabla s množstvím zajímavých fotek, poběží tam video sestřihy. Myslím, že to bude celkem pěkné místo k setkání fanoušků. Přeji všem divákům příjemný sportovní zážitek.

Děkuji za rozhovor.

Komentářů celkem: 27
6. 4. 2011 17:0321
0 0
myslí to tak jak to píšesmajlík šumava přes veškeré své nesporné zápory (Babka a Pospíšil) je pro spoustu lidí příležitost ke žvanění více či méně podložených nesmyslů. Kdo si neplivne, nekopne, nezanadává, nezavzpomíná na to jak to bylo hezké ten jako by nebyl.
6. 4. 2011 17:0322
0 0
pánové (včetně kutěje), mějte prosím aspoň trochu rozumu a přijďte k RZ na to vaše případné přebíhání aspoň půl hodiny dopředu! Patnáct minut je celkem tip ťop, protože se může stát, že narazíte na pořadatele, který vás tam prostě odmítne pustit běhat po trati, já se vůbec nedivím, já být tam tak budu nekompromisní (a zaručeně tento postoj nesdílím sama), takže buďto ideální rada: zapomeňte na přebíhání a chození po uzavřené trati (zejména takto na last minute!) a obejděte to jak radí kutěj, nebo tam doražte s dostatečným časovým předstihem. Mohlo by se i stát, že tam někoho pobíhat potká pozorovatel či předjezdec a zkoušku bez debat zruší, to by vám ostatní zaručeně poděkovali...
6. 4. 2011 17:0823
0 0
Martin K.
Není to přece žádnej problém,tratě RZ se přece projíždí x krát a x měsícu před vlastní raly.Jenže jak píše pan ředitel mají asi super webmastra (asi budou ve hře opět zas jen kč).Z mého pohledu neměla tato raly nikdy extra servis pro diváka /mapy,startovky zvlášť placené/ ale to se tu řešilo ve forech.
Například kluci z Vyškova,měli loni zpracovaného skvělého video průvodce.A stačilo k tomu pouze posadit pro tuto činnost zapáleného "magora" Aleše Trhlíka projet s ním RZ a Pavel Jelínek to okomentoval.Mrkl jsi se na to a viděl to co jsi neznal a posoudil zda se tam podíváš nebo ne.Ušetřené nervy místních a love za benzín.
I letošní VR měla foto průvodce dobře zpracovaného.
Pozitivní věci by mohli pořadatelské sbory obkoukat či přímo okopírovat.
Hodně fanoušků by bylo max spokojených a asi by ani vstupné neřešili.
6. 4. 2011 17:1924
0 0
ufotz kdybys to četla pořádně tak podle mnou navrženého přístupu k onomu místu se divák k trati nedostane to za prvé a za druhé píšu jasně hodinu před prvním předjezdcemsmajlík takže si vyprošuju včetně kutějesmajlík nebo ti v servisu dám na zadek:-D apeluju na všechny aby na tomto místě vůbec nevstupovali na trať neboť to není nebezpečné. Tam je to doslova o držku.
6. 4. 2011 17:2125
0 0
rallymodels seš trošku vedle podívej se na http://www.strazov.cz a o činnosti mástra si jistě uděláš obrázek sám. bohužel když si někoho najímáš ne vždy to poznáš předem.
6. 4. 2011 17:2926
0 0
R.K....
smajlíksmajlík dávám ti za pravdu-nemá smysl to zde dál pitvat
6. 4. 2011 21:5327
0 0
rally models: Já vím, že je to téma o Šumavě, ale chci jen podotknout, že ohledně videoprůvodce Vyškova nemáš úplně správné informace. Ano, pár záběrů z historie bylo od Aleše, průvodní text namluvil Pavel Jelínek, ale zbytek si tehdy pořadatelé udělali sami.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!