Ladislav Kopelent - eWRC.cz
7. 4. 2011 09:41 − 3139× − 5

Milan Liška a Marcel Tuček startují na Šumavě

Na startu nebudou chybět zástupci plzeňského kraje Milan Liška a Marcel Tuček. Pro oba ostřílené soutěžní jezdce se jedná téměř o domácí podnik.

Tento pátek 8. dubna v 16:15 odstartuje 46. Mogul Rallye Šumava 2011 z klatovského Náměstí Míru. Na startu nebudou chybět zástupci plzeňského kraje Milan Liška a Marcel Tuček. Pro oba ostřílené soutěžní jezdce se jedná téměř o domácí podnik. Milanova domácí Rallye Plzeň se jela naposledy v roce 1990. Ona již ani Šumava v poslední době nezavítala do Plzně na náměstí a následně k parku u fotbalového stadionu na krátký rychlostní test. Vše má své pro a proti, i důvody proč tomu tak je. Pro Marcela dříve startujícího za PAMK Klatovy, to je více domácí podnik, i lokalita některých rychlostních zkoušek je blíže k Domažlicím, kde Marcel Tuček žije.

Milan Liška bude startovat s produkčním Renaultem Clio ve skupině 8 (dříve N3), se kterým letos startoval v Rakousku na Jänner rallye. Milan se s Renaultem po přechodu se čtyřkolky s turbem solidně sžil, napomohlo tomu i to, že si pro první start vybral těžký zimní podnik, kde se střídalo hned několik povrchů trati. Šumava je Milanovo oblíbeným podnikem, kam se rád vrací. Milanův rozjezd v Rakousku a umístění na bedně ho motivovalo k setrvání ve třídě sériových dvou litrů. Pokud spatří na Šumavě cíl, má vysokou šanci zopakovat si stupně vítězů z předchozího klání.


Foto: Petr Šedivec

Druhý ze známé dvojice rallye matadorů Marcel „Mareček“ Tuček usedá aktivně za volant soutěžních aut od roku 1979. Jeho začátky, kdy čuchnul k rallye jako mechanik, sahají ještě hlouběji. To na sobě nosil učňovské montérky s prýmky na ramenou. V té době jsme s Marcelem navštěvovali stejnou školu a on díky svým aktivitám na poli rallye sportu má na toto období památku ve svém těle v podobě spojovacího materiálu dodnes. Pravda je, že v tom byl tehdy nevině, protože volant v ruce nedržel. Zahříval horké sedadlo spolujezdce, tato zkušební jízda soutěžního vozu po opravě se odehrála možná ve druháku a řidičák jsme dělali o rok později. To auto jsem neřídil ani já.

I „Mareček“ se letos rozjel, bylo to na Valašce, jeho vystoupení na tomto podniku mu však spokojenost na tváři nevyloudilo. Usměvavý a spokojený však byl minulý víkend na vzpomínkové akci na legendách v Praze. Zde se mu líbilo a byl zase v partě soutěžních jezdců, mnohdy bývalých, se kterými v minulosti soupeřil. Je to neuvěřitelné, jak ten čas letí, vždyť Marcel letos jede třicátou třetí rallye sezónu. Déle jezdí snad jenom Franta Markvart a Venca Arazim. Aby Marcel vyrovnal nebo překonal Frantovo zápis v knize rekordů 45 aktivních soutěžních sezón, bude ještě pár let muset točit volantem na soutěžních tratích, to on rád.


Foto: Petr Šedivec

Marcel Tuček i Milan Liška jsou již inventářem našich rallye, i Milan jezdí určitě čtvrt století. Je zajímavé, jak tito dva kamarádi spolu drží taková léta, vzájemně si pomohou. To ještě loni jezdili spolu ve stejné třídě N4 se stejnou značkou vozu, ani to nemělo vliv na jejich blízký a lidský vztah. Pravda, jak nasadí helmu na hlavu, hodiny časomíry odpočítají poslední sekundu před startem do rychlostní zkoušky, jede každý sám za sebe. Dříve tento jev býval celkem normální, jezdci si vyhověli, vypomohli, přáli si úspěch navzájem. Popřejme i my Milanovi a Marcelovi při absolvování letošní Šumavy mnoho zdaru, úspěchů, příjemné prožití soutěže a spatření cíle na co možná nejvyšších příčkách.

Komentářů celkem: 5
7. 4. 2011 10:111
0 0
Na milana sem s tím předohrabem hodně zvědav. Je třeba oběma držet palcesmajlík
7. 4. 2011 11:112
0 0
treba to pomuze....
7. 4. 2011 16:203
0 0
Milan jel s Cliem už na Jaenneru a dojel 39. absolutně a druhý ve třídě 8 necelou minutu za Martinem Radou
7. 4. 2011 17:044
0 0
Na Valašské se strašně rozčilovalnyní snad už ne.smajlík
7. 4. 2011 20:485
0 0
Nezlobte se , ale nemohu to nenapsat. Co to skloňování . To se nedá vydržet . Nebo si to nechte aspoň opravit .
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!