Karel Porsch - eWRC.cz
11. 4. 2011 20:49 − 2757× − 2

Letošní ME začíná v Itálii

O nadcházejícím víkendu zahájí letošní mistrovství Evropy slavná italská Rally 1000 Miglia. Na startu nebude chybět posádka Tlusťák-Škaloud.

Původně měla letošní kontinentální šampionát zahajovat řecká Elpa, ale ta byla z kalendáře stažena a letošní sezónu odstartuje právě až italská soutěž. Mimo posádek usilujících o evropské body přivítá soutěž druhý díl domácího mistrovství včetně všech významných místních značkových pohárů. Počet startujících tak jako již tradičně nápadně převýší běžný průměr na soutěžích kontinentálního měření sil.

Z 96 přihlášených posádek 11 různých národností ale jde do boje o evropské body pouhých 19. Ze známých jmen se na start postaví například poláci Solowow a Oleksowicz, bulharští reprezentanti Iliev a Gyoshev, domácí střelci Longhi, Travaglia a úřadující mistr Rossetti. Z našich domácích posádek si první díl ME "střihnou" Antonín Tlusťák se spolujezdcem Janem Škaloudem a jejich běžným náčiním, kterým je Škoda Fabia S2000. Speciály z Mladé Boleslavi jsou pak přihlášeny celkem tři.

Hlavním favoritem domácího mistráku je bez jakýchkoli pochybností vítěz úvodního podniku a úřadující mistr Paolo Andreucci. Život mu budou chtít znepříjemnit další piloti Peugeotu Chentre, Perico nebo veterán Cunico. Vlajku Abarthu bude držet již zmíněný Rossetti a s Fordem jde do boje Umberto Scandola. Celkem odstartuje neuvěřitelných 23 vozů ve třídě 2, několik zástupců "produkční" skupiny 3 a nevídaná armáda rychlých dvoukolek. Mezi vozy s jednou poháněnou nápravou jsou v jednoznačné přesile Renaulty skupiny 5.

Zajímavostí je i přihláška běloruského pilota Dmitriye Yakimakha, který se o uplynulém víkendu účastnil tragické Šumavy. Startovat bude se stejným vozem (Citroen C2), jen osoba na horkém sedadle se pro italskou soutěž promění. Olgu Zakharovou střídá Andrey Rudnitskiy.

Soutěž startuje z Brescie již ve čtvrtek v podvečer. V osm hodin ještě posádky absolvují superspeciálku na okruhu Franciacorta, kterou bude přenášet italská státní televize RAI. První etapa pak bude pokračovat v pátek šesti rychlostními zkouškami o celkové délce lehce přes 130 km. Závěrečných 110 ostrých kilometrů čeká na posádky v sobotu, kdy bude zařazena i další televizní RZ, dvoukilometrová Colle san Eusebio. Vítěz bude znám v sobotu v podvečer, kdy nejrychlejší posádka sjede ze závěrečné rampy opět v Brescii.

Kompletní výsledky vám samozřejmě po skončení soutěže nabídneme i na ewrc-results.com, kde si již teď můžete podrobně prostudovat startovní listinu a časový harmonogram.

Komentářů celkem: 2
11. 4. 2011 21:43
0 0
"...do boje o evropské body jde pouze 19 posádek...". Vzhledem k tomu,že do ME je zaregistrováno asi 23 posádek,tak těch 19 je určitě slušné číslo,navíc na horké Italské půdě. smajlík
11. 4. 2011 23:05
0 0
Ta věta je myšlena trochu jinak - Z těch 96 je jen 19 klasifikováno v ME. A navíc - mohlo by jich být i 50 do ME a nikdo by se jistě nezlobil smajlík
Ale rozhodně díky za postřeh smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!