Ladislav Kopelent - eWRC.cz
12. 5. 2011 07:40 − 3290× − 0

Jarní pohár Škodateamu 2011

V Běšinech u Klatov se konal na přelomu dubna a května sraz milovníků Škodovek, s názvem Jaro 2011 aneb jarní tání zlepší sání.

V Běšinech u Klatov se konal na přelomu dubna a května sraz milovníků Škodovek, s názvem Jaro 2011 aneb jarní tání zlepší sání.

Jednalo se o tradiční jarní, třídenní akci pořádanou nadšenci z Klatov a okolí, kteří jsou sdruženi v Škodateamu. Pořadatelé nabídli zejména příznivcům značky Škoda hned několik akcí a soutěží nejen v běšinském kempu u Klatov. Proběhla soutěž o nejhlasitější hudební aparaturu ve voze, o nejhlučnější výfuk. Bylo možno si nechat u Mr. Cimbu načipovat řídící jednotku motoru, nebo si na motorové brzdě zjistit výkon svého motoru, byla i možnost kontroly účinnosti tlumičů pérování. V areálu kempu probíhal i prodej náhradních dílů, autodoplňků, pneumatik, přišli si na své i tuneři. Byla nabízena i široká kolekce různého stylového oblečení laděného pro škodováky a příznivce škodateamu. Zajímavá byla soutěž o nejhezčí zúčastněný vůz srazu. V sobotu zahrála rocková kapela a večer byl zakončen pod májkou při pečení prasete. Na neděli byl připraven dvouproudový sprint a auto burza v Investtelu v Klatovech.


Foto: Petr Šedivec. Měření výkonu na motorové brzdě.


Foto: Stanislav Kopelent. Mr. Cimbu přemýšlí jak ještě přidat nějakého koníka do motoru.

Zachytit atmosféru z tohoto srazu škodováků jsem se vydal jako již tradičně spolu s fotografem Petrem Šedivcem a pro tentokrát nás doplnil i můj bratr Standa. Oba jako bývalí soutěžní jezdci mají cit pro moment zachycení soutěžního auta, mají i slušné aparáty. Fotomateriál byl zpracován záhy, ovšem moje účast bezprostředně po srazu v expedici na Sardinii, trochu oddálila sepsání pár řádek z této velmi povedené akce. Níže několik fotografií dokumentujících atmosféru v Běšinech.


Foto: Stanislav Kopelent. Bývalý blovický soutěžní jezdec Vladimír Herbold u stánku se svými nashromážděnými relikviemi za dlouhá léta ježdění se soutěžní Škodou 100.


Foto: Petr Šedivec. Všude bylo plno lidí a musela být velká trpělivost vyfotit pěkné škodovácké kupátko bez procházejících se lidí před fotografem.


Foto: Stanislav Kopelent. Zaujala nás různá škodovácká kola pro auta s motorem vzadu.


Foto: Petr Šedivec. Vysoké nasazení této posádce rozhodně nechybělo.


Foto: Stanislav Kopelent. Na srazu nebyli jenom dorostenci.


Foto: Petr Šedivec. Jan Šustr s Janem Boškem, jejich velmi rychlý a přesný průjezd retardérem.


Foto: Stanislav Kopelent. Poslední kabriolet vyráběný sériově Škodovkou.


Foto: Petr Šedivec. Tuning na vysoké úrovni, v kufru tohoto kombíku je mohutná HiFi aparatura a tak se do něj vejde, až s ní pojedou na dovolenou k moři, jenom kreditní karta.


Foto: Stanislav Kopelent. Zástupce MTX Mělník na podvozku Rapida.

Účastníky orientované na rallye přilákala amaterská soutěž, jejíž rychlostní testy vedly po uzavřených úsecích v okolí Klatov. Hegemonii Škodovek, které tvořily celé startovní pole, narušilo jenom pár vozů Lada a Wartburg s Trabantem v roli předjezdců. Při sledování projíždějících různých typů a stáří „embéček, stovek, stodvacítek, stotřicítek“ si člověk připadal, že se jede tehdejší Pohár míru a přátelství a vrátili jsme se ve vzpomínkách do doby sedmdesátých let minulého století. V žádném případě se posádkám nedalo upřít jejich vysoké jezdecké nasazení a bylo patrné, že většina účastníků si přijela tuto akci užít a konečný výsledek nebyl jejich hlavní prioritou. Jarní pohár Škodateamu získal v absolutním pořadí Vašek Hlavatý známý jako „Wena“, jel se Škodou 120 S. S tímto vozem ho vídáme i na některých podnicích Rallye cupu a Volného poháru. Jako druhý byl klasifikován Vladimír Kutnar startující s Octavií. Na třetím místě se umístila dvojice Jeníků a to za volantem Škody 100 seděl Jan Šustr a noty četl Jenda Bošek.


Foto: Stanislav Kopelent. Jako za starých časů, kdy jsme s bráchou jezdili s podobnou Škodou.


Foto: Petr Šedivec. Absolutní vítěz Jarního poháru Škodateamu Václav Hlavatý.

Akce v roli předjezdce se zúčastnil mladý, talentovaný junior Jan Talaš, kterému tento měsíc bude 16 let. Se zkušeným navigátorem Petrem Motzem se bude účastnit Poháru mládeže od soutěže v Krkonoších. Honza jezdí od svých devíti let rallyekros mládeže se Suzuki Swift, i pro letošní rok má v plánu v této disciplíně pokračovat. Nově složená posádka využila možnosti vyzkoušet si svoji produkční Fabii pro skupinu do 1400 ccm, kterou jim připravuje Michal Řeřicha, na uzavřené trati.


Foto: Petr Šedivec. Text Junior Talaš při testu na trati rychlostní zkoušky.


Foto: Stanislav Kopelent. Že by opravdu anděl s ďáblem v těle?

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!