Petr Pančocha - eWRC.cz
9. 2. 2004 00:00 − 2433× − 0

Co týden dal – 7. týden

Další pokračování pravidelného seriálu mapuje týden ve světě rally od 2.2. do 8.2.2004.

Čtvrtek-Neděle
Náš týdenní přehled nemůžeme zahájit ničím jiným než stručným pohledem na právě skončenou druhou soutěž světového šampionátu Uddeholm Swedish Rally 2004. Naprostý suverén soutěže Francouz Sébastien Loeb poprvé přerušil unikátní nadvládu skandinávských jezdců vítězících ve Švédské rally. Druhý Marcus Grönholm sice zajížděl skvělé časy a zvítězil v osmi rychlostních zkouškách, nedokázal se však vyvarovat chyb a soutěž tak dokončil na druhém místě před loňským mistrem světa Petterem Solbergem. Třetí etapa byla ve znamení souboje mezi Carlosem Sainzem a Jannem Tuohinem na Fordu Focus WRC, který pro tuto rally nahradil Francoise Duvala v roli jezdce usilujícího o body do hodnocení značek. Díky technickým problémům, které postihly Sainzův vůz v předposlední erzetě, získal pomyslnou bramborovou medaili Tuohino. Překvapením soutěže bylo šesté místo Henniga Solberga na Peugeotu 206 WRC z dílen týmu Bozian Racing. Bod do hodnocení jezdců získal také druhý jezdec stejné stáje – Daniel Carlsson na identickém voze Peugeot 206 WRC. Mezi dvojici jezdců Bozianu se vklínil Markko Märtin na Fordu, pro něhož vyhlídky na lepší umístění odlétly s ulomeným kolem po chybě v jedné ze zatáček, kdy trefil kus skály skryté ve sněhové bariéře. Obrovským zklamáním byla Švédská rally pro Freddyho Loixe na Peugeotu 307 WRC. Freddyho výkon byl sice do jisté míry zaviněn problémy s nastavením vozu, slova šéfa týmu Corrada Provery však pro Loixe nevěstí nic dobrého. A již v tuto chvíli se objevují spekulace o návratu Colina McRae či Rovanperäho. Jako jednoznačné fiasko lze hodnotit vystoupení obou posádek na vozech Mitsubishi Lancer WRC 4, kdy Panizzi i Sohlberg odstoupili ze soutěže po technických problémech.

V kategorii Production Car WRC zvítězil Jani Paasonen na Mitsubishi Lancer Evo VII s minutovým náskokem před Alisterem McRae se Subaru Impreza WRX a Danielem Solou na Mitsubishi Lancer EVO VII. Stejný vůz měli k dispozici i Tomasz Kuchar a Gianluigi Galli, kteří v konečném součtu obsadili čtvrté resp. páté místo.

Konečné výsledky lze nalézt na stránkách www.ewrc.cz. Podrobnosti o soutěži přineseme v příštích dnech.

Pátek-Neděle
Velmi kvalitně obsazený podnik Galway International Rally 2004 se jel o víkendu v Irsku. Již tradičně otevírá tato rally asfaltové Mistrovství Irska. Startovní listina nabízela 16 posádek startujících na vozech kategorie WRC a poskytovala prostor pro řadu otázek. Poradí si jeden z největších favoritů soutěže Tapio Laukkennen startující s vozem Subaru Impreza WRC 2001 (ex Solberg) s nezvyklým a unikátním asfaltovým povrchem rychlostních zkoušek ? Bude rychlejší než Austin McHale na Fordu Focus WRC 2003 ? Jak se bude dařit Eugene Donnellymu na jeho nové Toyotě Corolla WRC ? A co Maurice Gass a Hyundai Accent WRC, které v minulosti pilotoval Freddy Loix ?
Po 17 rychlostních zkouškách se z prvenství radoval Tapio Laukkennen na Subaru Impreza WRC, který s minimálním náskokem 0.7 sec zvítězil před Eugene Donnellym na Toyotě.

Galway International Rally 2004
1.Tapio Laukkennen / Harri Kaapro Subaru Impreza WRC1:46:06.1
2.Eugene Donnelly / Paul Kiely Toyota Corolla WRC1:46:06.8
3.Austin McHale / Brian Murphy Ford Focus WRC 1:47:00.1
4.Derek McGarrity / Dermot O GormanSubaru Impreza WRC1:47:56.7
5.Eamonn Boland / Damien Morrisey Subaru Impreza WRC1:47:59.8
6.Tim McNulty / Julian Nangle Subaru Impreza WRC1:48:42.2

Pátek-Neděle
V Kanadě se o víkendu jel první podnik kanadského šampionátu Rally Perce-Neige-Maniwaki 2004. 60 posádek čekalo celkem 10 rychlostních zkoušek o celkové délce cca 211 km. S nástrahami tratě se nejlépe vypořádalo duo Patrick Richard / Christian Edstrom na voze Subaru Impreza WRX kategorie N. Prvenství v kategorii Open získal Frank Sprongl na voze Mitsubishi Evo VI.

Rally Perce-Neige-Maniwaki 2004
1.Patrick Richard / Christian EdstromSubaru Impreza 2:26:13
2.Frank Sprongl / Daniel Sprongl Mitsubishi EVO VI2:26:39
3.Sylvain Erickson / Philip Erickson Mitsubishi Lancer2:41:45
4.Jon Nichols / Carl Schenk VW Golf Gti 2:45:15
5.Julien Pilon / Marie-Eve Pilon Subaru Impreza 2:47:25
6.Mattew Iorio / Philip Ho Subaru WRX 2:48:33

Sobota
Soutěží Sandblast Rally byl zahájen další ročník šampionátu Eastern States Rally Championship (ESRC) – cyklus sedmi soutěží odehrávajících se na východě Spojených států. Povrch celkem 7 rychlostních zkoušek o délce 105 km byl tvořen směsící písku a jílu. Ze 40 startujících posádek projelo cílovou rampou 22 vozů. Vítězem se stal irský jezdec Seamus Burke se spolujezdcem Charlie Bradleyem na voze Mitsubishi EVO VIII.

Sandblast Rally 2004
1.Seamus Burke / Charlie Bradley Mitsubishi EVO VIII1:00:39
2.Tom Lawless/ Jason Gillespie Mitsubishi EVO VIII1:00:56
3.Jason Rivas / Casey Blust Subaru WRX 1:05:59
4.Liam Egan / Proinseae McKenna Mitsubishi EVO VI 1:06:54
5.John Keaney / Bob Kelly Mitsubishi EVO IV 1:06:57
6.Celsus Donnelly / Declean BradyMitsubishi EVO II 1:09:42

O dalším litevském víkendovém podniku Sarma 2004 rally se nám bohužel nepodařilo získat příslušné a hlavně přeložitelné informace.

Velký dík patří Častulíkovi (Filip Čečil) za jeho pomoc při shánění podkladů k tomuto článku.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!