Martin Semerád v Argentině nakonec pátý

Martin Semerád s Michalem Ernstem z Argentiny vezou deset bodů za páté místo v mistrovství světa produkčních vozů PWRC.

Dlouhá, těžká a plná problémů. Tak by se dala nejstručněji charakterizovat Rally Argentina pro český Semerád Rally team. Ten se rozhodl, že na extrémně vzdálenou jihoamerickou soutěž využije služeb italského týmu Ralliart, od kterého si zapůjčí v Argentině vůz i včetně mechaniků. Martin Semerád se tak rozpomenul na svoje začátky v mistrovství světa v roce 2009, kdy startoval s identickým vozem Mitsubishi Lancer EVO X v rámci Pirelli Starst Driver teamu. Vůz od té doby prošel dalším vývojem a zpětně se dá hodnotit, že zapůjčení vozu v Argentině byla dobrá a ekonomicky přijatelná volba.


Foto: Greg Roslon

Posádka Semerád – Ernst si náročnost jihoamerické rally vychutnávala od začátku až do samého závěru. V první etapě museli po kontaktu s velkým balvanem na trati svůj vůz odstavit s vylomeným kolem a podobný problém je postihl i ve druhé etapě. Tentokrát jej způsobila chyba jezdce, ale poškození již nebylo tak závažné a v soutěži se dalo pokračovat dál. Drsná trať plná kamenů si ale vybrala daň v podobě opakovaných defektů, které českou posádku několikrát zpomalily. Ve třetí etapě zase posádku ze hry málem vyřadily problémy s brzdami. Přesto všechno se Martinu Semerádovi s Michalem Ernstem podařilo dojet až na cílovou rampu Rally Argentina na pátém místě v hodnocení mistrovství světa produkčních vozů PWRC a čtrnáctém místě absolutně. Z Argentiny si tedy odvážejí deset bodů do tabulky šampionátu, což znamená, že na jejich kontě je po třech odjetých soutěžích a v polovině mistrovství padesát bodů. Stejný počet bodů má po Rally Argentina i její vítěz Hayden Paddon. Což znamená, že se spolu se Semerádem momentálně dělí o vedení v šampionátu. „Argentina byla hodně těžkou a dlouhou soutěží. Po všech problémech jsem rád, že vezeme body za páté místo a daří se nám držet v popředí šampionátu produkčních vozů. V tomto závodě jsme si vybrali hodně smůly, ale tak to prostě je. Asi nikdy předtím jsme tolik neopravovali přímo se spolujezdcem v soutěži. Ve druhé etapě jsme museli zafixovat vylomené kolo a dnes nám po jednom průjezdu brodem odešly brzdy. Museli jsme provést alespoň provizorní opravu, abychom dojeli do cíle. To se nakonec podařilo a já jsem moc rád. Argentina byla hodně zajímavá rally a hlavně velká zkušenost. Země jako taková ale na mě moc nezapůsobila. Během celé soutěže i slušně fungovaly pneumatiky Dmack, které pojedeme i na další soutěži, kterou bude Rally Finsko. Měli bychom ještě předtím testovat na šotolině, abychom vyzkoušeli nové směsi, které Dmack dodá,“ popisuje průběh soutěže i přípravu před nadcházející rally Martin Semerád.


Foto: Greg Roslon

Devatenáct rychlostních zkoušek Rally Argentina o celkové délce skoro 380 kilometrů tedy daly Martinu Semerádovi i spolujezdci Michalu Ernstovi pořádně zabrat. Jak by také ne, když celková délka soutěže představuje zhruba pět českých rallysprintů. Jak již Martin Semerád prozradil, tak tým má nyní před sebou dlouhou přestávku v MS až do srpnové Rally Finsko, kde již ale odstartují s vlastním týmovým Mitsubishi Lancer EVO IX. Martin Semerád do té doby bude jistě chtít absolvovat nějakou soutěž jako trénink před Finskem. Která soutěž to ale bude, není momentálně jasné.

Komentářů celkem: 8
29. 5. 2011 21:011
0 0
Pokud má ten test před Finskem smysl, měla by to být Rally Estonia, která je charakterově Finsku hodně podobná a jede se 14 dní před. Ostatně Martin Prokop i další jezdci se tam kvůli tomu pravidelně objevují.
29. 5. 2011 21:052
0 0
Vzhledem k tomu jak se to celé sralo a sčím jel tak má můj obdiv a hlubokou poklonu za páté místa. Jen tak dál smajlík
29. 5. 2011 22:273
0 0
Jurisek: Moje slova. Není co dodat...smajlík
29. 5. 2011 22:334
0 0
Také se připojuju ke gratulaci k umístění a bodům po prodělaném martiriu!
29. 5. 2011 22:515
0 0
taky gratulacesmajlík ta výdrž při těch problémechsmajlíksmajlík
haq
29. 5. 2011 22:586
0 0
Po první etapě maximum možného smajlík, snad ještě přidá nějaké to PWRC pódium
30. 5. 2011 08:417
0 0
2x ulomené kolo, 1x brzdy v háji, několik defektů a 5.místo. Gratulace, musely to být nervy.smajlík
30. 5. 2011 19:108
0 0
Obrovská gratulace smajlík . Ty nervy ale asi stály za to.smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!