Jim Clark International Rally – komentář

Britský šampionát má za sebou tři šotolinové rally a nyní na jeho účastníky čekají dvě soutěže na zpevněném povrchu.

Britský šampionát má za sebou tři šotolinové rally a nyní na jeho účastníky čekají dvě soutěže na zpevněném povrchu. Na aktuální čtvrté soutěži se zároveň šampionát přehoupnul do své druhé poloviny a pomalu se začínají rýsovat jména budoucích šampiónů. Nejblíže má zatím ke jmenování britským mistrem této sezóny Skot David Bogie. Zatímco se na veřejnosti objevují náznaky o odtržení Skotska od Británie, tento pilot Mitsubishi Lancer EVO IX si soupeření se svými dosavadními krajany užívá naplno. Ze tří šotolin dvě ovládl a navíc jej nyní čekal domácí start.


Foto: www.rallybrc.co.uk

Velšan Elfyn Evans se snaží kráčet ve šlépějích svého veleznámého otce, který ještě v uplynulé sezóně bojoval o britskou korunu. Mladičký pilot Subaru Impreza Sti N16 ovládl svou domácí soutěž, ale průběžně za vedoucím Skotem zatím nepatrně zaostává. Před první asfaltovou soutěží musela jeho stáj řešit výměnu porouchané převodovky a kvůli zdržení nemohl mladík absolvovat pro sžití s vozem na novém povrchu tolik důležitý shakedown. V dobrém světle se letos ukazuje i další mladík za volantem Imprezy Sti N16 stáje TEG Adam Gould, na vítězství zatím ale nedosáhnul.


Foto: www.rallybrc.co.uk

Na první soutěži roku to vypadalo, že Bogieho největší hrozbu bude představovat Tom Cave s Mitsubishi Lancer EVO X. Mladý Angličan ale v druhé rally havaroval, na třetí odstoupil kvůli poruše a jeho sen o zisku titulu se pomalu ale jistě rozplynul. Marně se zatím snaží míchat kartami piloti speciálů Super 2000. Na předcházející Pirelli Rally se sice Robert Barrable i Jonathan Greer se svými Fabiemi vtěsnali na pódium, ovšem za vítězným Bogiem výrazně zaostali. Teď přichází na řadu zpevněný povrch a na něm by jejich vozy měly mít navrch.


Foto: www.rallybrc.co.uk

Ir Barrable to potvrdil nejrychlejším časem hned na první zkoušce. Ve druhé se sice musel smířit s propadem za domácího Bogieho, ale nadále mohl zůstat ve hře. To by se ale u jeho Fabie nesměl odporoučet alternátor, který Ira vyřadil již na začátku soutěže ze hry. Ani nově vedoucí jezdec se ze své pozice dlouho neradoval, na mokrém místě na RZ 3 své Mitsubishi přetočil a vedení přepustil Gouldovi.


Foto: www.rallybrc.co.uk

Mladík se Subaru pro změnu řešil unikající brzdovou kapalinu a o kámen poškodil kolo. Na konci prvního dne to tak byl přeci jen Bogie, který o osm desetin soutěži vévodil. Na třetí místo i díky nejrychlejšímu času na jedné ze zkoušek poskočil Greer s poslední Škodou Fabia Super 2000 v soutěži. Perfektní sport ovšem předváděl Martin McCormack, který byl s Citroënem DS3 R3T po první etapě na skvělé čtvrté příčce.


Foto: www.rallybrc.co.uk

Sobotní ráno se pro druhého muže soutěže Goulda změnilo v noční můru. Mladík se snažil pořádně zatlačit na pilu a předstihnout svého rivala na první pozici. Místo toho ale nejprve poškodil zavěšení, když na první ranní zkoušce vylétl do trávy, a na RZ 9 pak ještě atakoval mostek u trati. V průběžném pořadí tak jeho ztráta na druhé pozici již narostla na 39 sekund a na dostřel (3,4 s) se k němu přiblížil vítěz dvou ranních testů Greer.


Foto: www.rallybrc.co.uk

Po servisní přestávce soutěž opustila dvojice předních jezdců. Zatímco Jason Pritchard zaparkoval své Subaru do škarpy, Tom Cave kvůli poruše převodovky ani neopustil servis a jeho smolná série odstoupení má další pokračování. Na čele se mezitím změnila pozice pronásledovatele vedoucího Bogieho, do níž se čtyřmi nejrychlejšími časy v řadě pasoval Greer. Pilot Fabie sice byl čtyřikrát nejrychlejší, ale před poslední dvojicí testů stále zaostával o 21,9 vteřiny. Bogie si tak na domácí skotské půdě připsal třetí letošní triumf a nadále úspěšně směřuje za titulem. Ve Formuli 2 tentokrát hrál jasný prim McCormack, který celkově obsadil páté místo a ve své kategorii druhému Alastairovi Fisherovi s Fordem Fiesta R2 nadělil více jak tři minuty.

Pořadí v cíli
1. David Bogie/Kevin Rae (GB) Mitsubishi Lancer Evo IX 2:05.41,9
2. Jonathan Greer/Dai Roberts (GB) Škoda Fabia S2000 +17,6
3. Adam Gould/Seb Marshall (GB) Subaru Impreza WRX STI +1.04,4
4. Elfyn Evans/Andree Edwards (GB) Subaru Impreza WRX STI +1.56,3
5. Martin McCormack/David Moynihan (GB/IRL) Citroën DS3 R3 +5.14,9
6. Alastair Fisher/Daniel Barritt (GB) Ford Fiesta R2 +8.23,1
7. Peter Taylor/Andrew Roughhead (GB) Renault Clio R3 +8.49,3
8. David Mann/Alun Cook (GB) Subaru Impreza WRX STI +9.00,0
9. Mikko Pajunen/Jani Salo (FIN) Renault Twingo R2 +9.32,3
10. Desi Henry/John Rowan (IRL) Citroën C2 R2 Max +10.07,5

Stav šampionátu: 1. Bogie 78, 2. Evans 66, 3. Greer 62, 4. Gould 47, 5. Clark 40, 6. McCormack 39

Konečné výsledky této britské soutěže naleznete na ewrc-results.com

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!