S dvoukolkou po poli to není žádný med

Bratry Pelechy je zvykem vídat ve dvou soutěžních vozech. V Krumlově se ale sešli v „tajpáru“ pilotovaném Petrem s navigací Pavla.

Bratry Pelechy je zvykem vídat ve dvou soutěžních vozech. V Krumlově se ale sešli v „tajpáru“ pilotovaném Petrem s navigací Pavla a bylo z toho zlato ve třídě. K nehodě a následném zapadnutí na rozbahněném poli nebylo však daleko.

Pavel se k usednutí na navigátorské křeslo nenechal od staršího bráchy dlouho přemlouvat a startu na 39. ročníku jihočeské soutěže nic nebránilo. Petr slavil hned po závodě 39. narozeniny takže to byl i dobrý důvod.

Večer před závodem panovala v týmu velká tréma. Pavel se bál, aby to při navigátorské premiéře nezkazil a Petr se zase nechtěl před mladším bráchou ztrapnit za volantem. „To je tak, když spolu vyrazí bráchové poprvé na závody,“ dodává Pavel. První ostré kilometry posádky v tomto složení přišly v pátek odpoledne na výstavišti v Českých Budějovicích. „Moje první metry! Byl jsem úplně hotovej – brácha jezdí s tajpárem hrozně moc rychle a já jsem se vůbec nechytal… Ještě, že jsem zapomněl zapnout kameru. Po několika desítkách sekund v cíli. Úplně pradivný začátek kariéry navigátora,“ hodnotí první ostré kilometry na horkém sedadle Pavel.

První opravdový test ale přišel až na RZ 2. Pavlovi se kupodivu v přírodě navigovalo lépe a v rozpise se neztrácel. Celý test posádka proletěla na dvacátém místě celkově. Zvednuté sebevědomí se ale hned na následujícím úseku proměnilo ve výlet mimo trať. Jak je vidět na přiloženém videu, nic se naštěstí nestalo, ale od rány nebylo daleko. „Autu se při výletu ven nic nestalo, ale couvejte po poli v dešti, zamlžená okna, připoutaní hansem – tam se nám povedlo skoro utrhnout nárazník. Ztratili jsme přes 2 minuty a do cíle přijeli jako předposlední ve třídě osm,“ dodává Pavel. Ale problémům se nevyhnula ani konkurence. Martin Rada udělal gumu, Roman Stromšík dokonce dvě v jednom testu a posádka tak přenocovala na vedoucí pozici.


www.youtube.com/watch?v=_eNX8QQuMxU

Sobota žádné zlepšení počasí nepřinesla a od šéfmechanika Petra Zbudila přišel pokyn auto trochu šetřit. Pavel konečně na rozpis trochu viděl a začal si navigování užívat. Pro posádku již nebyl problém udržet první místo, i když zejména Martin Rada i Michal Kraml předváděli úžasné výkony a pomaličku snižovali náskok. Ve druhé rundě Petr zrychlil a zlato bylo doma.

„V cíli RZ 12 to ze mě spadlo. První odnavigovaný závod, ke všemu mistrák a ke všemu jsme vyhráli – no prostě závod snů. A to jsme ještě nevěděli, jak vypadá takové vyhlašování v Krumlově! Přejezd přes rampu v 10 večer, světla reflektorů a několik set lidí pod rampou – to jsme si opravdu strašně užili! Parádní atmosféra, skvělí pořadatelé – no a to počasí? To už k závodům čas od času patří. Velký dík všem okolo, nealko pivu Fríí, mechanikům Zbudilovým za jejich pevné nervy a já děkuju svému bráchovi, že mně dal možnost podívat se do mistrovského kokpitu a být u takového skvělého výkonu,“ hodnotí Pavel.

Na Petra teď čeká start v jihomoravských Hustopečích a obě posádky ve dvou vozech uvidíme na sprintu v Krkonoších.

Komentářů celkem: 1
8. 6. 2011 20:181
0 0
jo, ta cesta vede tam!... to nevyjedem todle...smajlíksmajlíksmajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!