Bratři Lapdavští míří mezi vinice

Lukáš a Julius Lapdavští se po dlouhé zimě představili poprvé až na třetí soutěži mistrovství Slovenska, kterou byla Rally Tríbeč.

O bratrech Lapdavských nebylo v letošním roce příliš vidu ani slechu. Lukáš a Julius Lapdavští se po dlouhé zimě představili poprvé až na třetí soutěži mistrovství Slovenska, kterou byla Rally Tríbeč. Následně se posádka přilásila i na Agrotec Mogul Rally Hustopeče. A proč se Lapdavští představili až na třětí soutěži mistrovství Slovenska? Je to jednoduché. Nový motor do Peugeotu 207 S2000 přišel až právě před Tríbečí. Pojďmě si tedy tuto soutěž shrnout.

Na začátek Tríbečské Rally čekala na všechny posádky městská okruhová zkouška v ulicích Topolčan. Zde se bratři Lapdavští moc nesvezli, když přede nimi havaroval Patrik Rujbr a rychlostní zkouška byla zrušena. Lapdavským, tak byl přidělen náhradní čas. „Na první rychlostní zkoušku jsmes moc těšili, už jen proto, že se nám na těchto městských okruhových zkouškách daří. A po té pouze kterou jsme měli, jsme se chtěli pořádně rozjet před klasickou rychlostní zkouškou. Bohužel, hned na prvním testu nás zastihla zpráva o havárii Patrika Rujbra a výjezdu sanitního vozu, což nevěstilo nic dobrého. Nezbývalo nám nic jiného, než se vydat na druhou rychlostní zkoušku s pocitem nejistoty, co vlastně máme očekávat a jak se s tím po tak dlouhé pauze popasujeme,“ líčí Lukáš Lapdavský.

Následne se Lukáš s Juliusem blýskli osmým časem a posunem na celkové třinácté místo. Následoval desátý a dva dvanácté časy, což znamenalo po polovině soutěže průběžné patnácté místo. „Nenechali jsme nic náhodě a pustili jsme se do toho. V cíli druhé zkoušky z toho byl celkově osmý čas, očemž jsme vůbec nevěděli, jen tak jsme se koukli na tabuli s časami a hned nám to zlepšilo náladu a hlavně jsme získali jistotu. Od třetí rychlostky jsme toho moc nečekali, protože bylo moc rychlá a WRCa či N-kové auta budou mít převahu. Popravdě, čekal jsme, že na tom budeme hůř. Desátý čas absolutně, to není až tak zlé vzhledem k naší pauze. To nám ale nestačilo a ve druhé sekci jsme chtěli zatáhnout. V servise jsme se dozvěděli, jak to máme s časy. Dva dvanácté časy byly docela potěšující. Ale mohlo to být i lepší, nebýt té havárie na prologu, ale to je sport,“ říká k první sekc Lukáš Lapdavský.

Ve druhé polovině soutěže se Lapdavským dařilo zajíždět časy do patnáctého místa a v cíli jim nakonce patřilo celkové desáté místo a druhé místo třídě za suveréním Jozefem Bérešem jr. A jak hodnotí sám jezdec druhou sekci a celou soutěž? „Ještě na přejezdu do servisu po první sekci bylo jisté, že „sprchne“. Začali jsme se tedy smiřovat s tím, že velkou díru do světa neuděláme. Jak se také ukázalo, tak v servise začalo pršet nejprve hodně až déšť nakonec úplně ustal. Zvolili jsme mokré pneu, protože Uhrovecká a Tríbečská RZ jsou víceméně v lese a určitě to tam tak rychle neuschne. Cestou na prolog se ještě rozpršelo, tak jsme si říkali, že jsme nakonce zvolili dobře, ale když jsme přijeli na start, tak jsme zjistili, že to byla absolutně špatná volba, bylo sucho. Na prologu jsme hodně ztratili. Na Uhrovecké bylo místami vlhko, ale určitě by se tam hodily spíš slicky, protože ty naše morké vůbec nedržely. A to nemluvím ani o Tríbečské, tam bylo úplně sucho a na morkých pneumatickách to klouzalo, jako bychom jeli se slickama na mokru. Byla to špatná volba, nevadí, loterii s pneumatikami nezvládla většina posádek.“

„Takže, absolvovali jsme prolog (poprvé), na kterém bylo naší prioritou, hlavně neudělat žádnou chybu, protože na prologu můžete spíš ztratitm než získat. Snažili jsme se aspoň pobavit diváky, což se nám, hádám, i dařilo. Náskok našich soupeřů jsme chtěli začít stahovat až na druhém průjezdu Uhrovcem, ale co čert nechtěl, tak na přejezdu z prologu na Uhrovec nás začal trápit dým, který vycházel z pod kapoty. Hned jsme zastavili, ale nevěděli jsme, jestli hoříme. Po otevření kapoty jsme zjistili, že naštěstí nic nehoří. Všechno jsme ještě zkontrolovali a vypadalo to, že nám kapal olej navýfukové potrubí. Bohužel jsme nevěděli odkud to kape. Zkontrolovali jsme motor, převodovku a stále nic. Pak si můj bratr všimnul, že to bude pravděpodobně brzdová kapalina. Hodně nás to zdrželo a na start Uhroveckého testu jsme dorazili s mankem pěti minut, což nás moc nepotěšilo. Přesto jsme se rozhodli pokračovat. Uhrovec jsme jeli celkem svižně, ale hodně opatrně, protože jet s pocitem, že vám mohou odejít brzdy, není nic extra. V cíli Uhrovce jsme všechno ještě jednou zkontrolovali a zjistili jsme, že to nebyla ani brzdová kapalina, ale odpadový olej z nádobky, která se nám trochu přeplnila a hadička, která to odvodňuje, se nám ucpala. Nezůstavalo nám nic jiného, než na šesté RZ zatáhnout, což se nám podařilo a zlepšili jsme se oproti prvnímu průjezdu.

„Nakonce nám v cíli patřilo desáté místo absolutně a druhé místo ve třídě. Vůbec jsem nečekal takový výsledek. Ještě před závodem jsem si říkal, že skončit do 15. místa by bylo úspěchem. Ale podařilo se nám skončit ještě výše a o to více nás to potěšilo. Sice nás asi opustilo štěstíčko, ale takové umístění po pauze bereme. Autu jsme nic neudělali a fungovalo na 110%. Velké poděkování tak patří Apid servisu, protože jsme ještě týden před startem soutěže nevěděli, jestli vůbec pojedeme. Nový motor totiž ještě nebyl v Apidu a dorazil až tři dny před soutěží. I za tak krátký čas se podařilo dát auto dohromady a bylo jako nové. Co se týká samotné soutěže, tak nemůžeme nic vytknout. Soutěž se nám moc líbila. Organizace a atmosféra spojená s touto soutěží byla vynikající! Doufáme, že se tato soutěž pojede i příští rok a bude minimálně stejně dobrá jako v letošním roce,“ říká šťastný Lukáš Lapdavský.

Slovenská bratrská dvojice nezůstane nic dlužna ani českých fanouškům. Jejich nově zbarvený Peugeot 207 S2000 se představí na čtvrté soutěži Mediasport mezinárodního mistrovství České republiky v rally, kterou je Agrotec Mogul Rally Hustopeče. Je to vůbec první start Lukáše a Juliuse Lapdavských na této soutěži, která je svým často měnícím se povrchem velmi specifická. A jak se těší Lukáš na tuto soutěž? „Na tuto soutěž se hodně těšíme a hlavně na měnící se povrch. Bude to pro nás premiéra, vyzkoušet si asfalt měnící se se šotolinou. Velké díky patří zejména našemu hlavnímu sponzorovi (otci), který pojal tento start místo dvou vynechaných soutěží na Slovensku. Jak to dopadne, uvidíme, ale určitě se budeme snažit o co nejlepší výsledek a nabrat co nejvíce zkušeností, které by jsme chtěli zúročit na další soutěži u nás na Slovensku. Doufáme, že se naše premiéra odehraje na suchu a ne v dešti, protože při pohledu na dnešní déšť v Hustopečích, by byla soutěž o dost těžší. Věříme, že fanoušici, kteří se přijedou podívat na tuto pěknou soutěž, potěšíme pěknými průjezdy i časy,“ komentuje Lukáš Lapdavský svůj start na Agrotec Mogul Rally Hustopeče.

Agrotec Mogul Rally Hustopeče startuje již tento pátek a na všechny posádky čeká 12 rychlostních zkoušek o celkové délce 176 kilometrů. Soutěž startuje zítra v 18:30 na naáměstí v Hustopečích a první posádka se v cíli na náměstí v Hustopečích objeví v sobotu v 18:00.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!