Tohle už si příště líbit nenecháme!

Rozporuplné pocity si z víkendové Rally Vysočina odvezla posádka Jan Sýkora – Martina Škardová.

Rozporuplné pocity si z víkendové Rally Vysočina odvezla posádka Jan Sýkora – Martina Škardová. Její útok na nejvyšší příčky totiž zhatila hodně přísná půlminutová penalizace, která odsunula sympatickou dvojici na pozici mimo stupně vítězů.

Po dlouhé a náročné Rally Bohemia, kde si Jan Sýkora s Martinou Škardovou odbyli premiéru s vozem Mitsubishi Lancer Evo IX připraveným dle specifikace R4, čekala tým před odjezdem na další podnik rallysprintového šampionátu náročná práce. „Kluci na dílně intenzivně makali až do poslední chvíle. Museli jsme koupit nové rameno z Ralliartu, které dorazilo až těsně před soutěží a my tak nestihli ani kratičký test,“ řekl Honza a dodal: „Erkový podvozek našeho lanceru není ještě optimálně vyladěn, ale s každým testem se posouváme dopředu a cítím, že tato specifikace mi brzy nabídne další možnosti ke zrychlení.“

Po seznámení s tratí Rally Vysočina plzeňského pilota potěšilo, že měřené úseky soutěže byly prakticky shodné s loňskou verzí. „Zkoušky v České Kanadě se mi moc líbí svoji rytmičností, především pak Radíkov. Jenom v případě deště jsem se obával několika hodně rychlých míst na hladkém asfaltu, který by na mokru extrémně klouzal,“ svěřil se Jan Sýkora.

Stabilní slunečné počasí ale všechny obavy rozptýlilo a posádka Sýkora – Škardová vstoupila do Rally Vysočina ve velké pohodě. „Úvody soutěží se nám letos daří a to mě moc těší. V minulosti tomu tak totiž nebývalo. Tento handicap už se nám zřejmě podařilo odstranit větší jistotou v rozpisu. Taky na Vysočině jsme se snažili chytit hned v úvodu svižné tempo. Vyplatilo se, protože na třetí vložce výrazně ztratil Valoušek a my se ocitli ve vedení. Přesto jsme se nadále soustředili především na souboj s Mírou Jakešem a Valdu nechali jeho osudu,“ popsal Honza Sýkora taktiku, pro níž se jeho tým rozhodl v servisní zóně po první sekci soutěže.

V průběhu šesté rychlostní zkoušky ale Honza s Martinou rázem ztratili reálné šance na umístění na stupních vítězů. Drobnou chybu, za níž skvěle jedoucí posádka až příliš draze zaplatila přísně udělenou penalizací, popsal Jan Sýkora takto: „Vyjma několika chybiček v podobě lehce přetažených odboček se nám dařilo i ve druhé rundě držet velmi vysoké tempo. Zhruba v polovině šesté rychlostní zkoušky jsme přijeli k retardéru, do kterého se mi podařilo poslat auto hezkým smykem. Ve snaze překývnout vůz z pravé do levé zatáčky jsme však zavadili předním nárazníkem o sud, který se v daném místě objížděl. Malého kontaktu jsem si byl okamžitě vědom a počítal jsem s tím, že nám může být v souladu se Zvláštními ustanoveními soutěže udělena příslušná penalizace."

Třicet vteřin, o něž se záhy navýšilo časové konto posádky Sýkora – Škardová, ale představovalo pro dvojici bojující o nejvyšší příčky nečekaně tvrdý trest. „Jasně, při příliš rozevláté jízdě jsem udělal chybu, ale třicet vteřin za převrácení jednoho sudu po drobném kontaktu, to mi přijde příliš tvrdé a jasně proti formulaci, která tuto věc ve Zvláštních ustanoveních řeší. Já ten retardér přeci projel a nerozrazil, to je jasně patrné ze záznamů pořízených zvenku i zevnitř auta! Ostatně záběr v reportážním videu na stránkách Mediasportu může každý posoudit sám. Jsem přesvědčen, že činovníci soutěže posoudili situaci špatně a udělený trest nebyl adekvátní,“ neskrývá své rozhořčení zklamaný pilot a dodává: „To už bych snad raději uvítal retardéry betonové, kde bych za kontakt zaplatil poškozením auta a mohl nadávat jenom sám sobě, než pouze odřít barvu z nárazníku a pak být po desítkách kilometrů závodění na vytočenou pětku mezi stromy sražen zpět sporným výkladem řádů. S odstupem času považuji za velkou chybu, že jsme se proti výši penalizace ohradili pouze telefonicky. Měli jsme podat písemné odvolání a požadovat její snížení.“

Udělená penalizace a následný propad ze druhé na šestou příčku absolutní klasifikace byly pro Sýkoru se Škardovou demotivující. Jestliže do té chvíle předváděla tato smíšená posádka divákům skvělou jízdu s vysokým sportovním nasazením, ve zbývající části soutěže už se soustředila prakticky jen na dosažení cíle. „V takové chvíli má člověk po náladě a nejraději by závod zabalil. Pak jsme si ale řekli, že hlavní vinu nesu já jako pilot a rozhodli jsme se předstihnout alespoň Honzu Dohnala. To se nám podařilo a páté místo není za dané situace úplně nejhorší. Body, o které jsme propadem v pořadí přišli, nám však budou určitě hodně scházet,“ lituje Honza Sýkora, ale v událostech uplynulých dní vidí zároveň velký příslib do budoucna: „Dílčí výsledky z rychlostních zkoušek Vysočiny i předchozí Bohemie jsou pro nás důkazem, že přestavba na R4 byla krokem správným směrem. Teď budeme intenzivně pracovat na dalším vylepšení auta a jeho optimálním nastavení. Chceme se maximálně soustředit a co nejlépe připravit na další podnik, kterým bude náš takřka domácí Pačejov."

Se smíšenými pocity se za Rally Vysočina ohlíží také dlouholetý přítel a reklamní partner Honzy a Martiny, spolumajitel liberecké firmy Auta 24, Jaroslav Houba. „Vidět v servisu zklamané tváře posádky, mechaniků a dalších členů našeho týmu, kteří tolik bojovali o co nejlepší výsledek, mi přišlo hodně líto. Doufám, že takové situace, které k rallye bohužel patří, se nám budou vyhýbat, ale zároveň vidím, že na ně musíme být lépe připraveni. Naše reakce na podobě sporná a neadekvátní rozhodnutí budou příště mnohem ráznější.“

Onboard z uvedené RZ6 najdete zde.

Foto: Marek Sekáč a Robert Balcar

Komentářů celkem: 44
24. 7. 2011 22:5641
0 0
vrci, JanO: Omlouvám se, beru zpět... Prohlídl jsem si ta videa pořádně a musím dát plně za pravdu panu Olejníčkovi. Tohle opravdu není rozražení retardéru, bez jakékoliv další diskuze... Chybný názor na mé straně vznikl opravdu náhodou... Opreavdu jen letmo jsem prohlídl video tady avizované v článku, navíc mě do toho zvonil telefon a nějak jsem asi nepostřehl, které to bylo místo... To se může stát každému a jde tady jen o diskuzi... Tohle bylo podle mě opravdu špatně posouzeno.
25. 7. 2011 13:5242
0 0
J.Vrátil - Ó, smekám! Uznat chybu, to se mi líbí!
25. 7. 2011 14:1543
0 0
vrci: Myslím to opravdu vážně a upřímně... Před tím jsem na to koukl na půl oka a hlavně jsem si nebyl jistý tím místem... Až pak jsem viděl to avizované video "zvenku" a je to naprosto jasné. Vždyť jse to lidské, seknout se může každý...
25. 7. 2011 15:4244
0 0
J.Vrátil - Ale já to myslel taky vážně... Uznat svou chybu je velmi pozitivní jednání a ne každý ji přizná!
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!