Rally Estonia – komentář

Z testovacích důvodů na start letošního ročníku dorazilo hned několik posádek účastnících se světového šampionátu.

Urmo Aava se ještě před třemi roky účastnil s Citroënem C4 WRC světového šampionátu, nyní bychom ho za soutěžním volantem hledali jen těžko. Zato se doma v Estonsku ujal role v organizování dnes zřejmě nejprestižnější tamní soutěži, která zahraničním posádkám nabízí skvělou příležitost poměřit své síly s tamními borci a vzhledem k vhodnému termínu i pořádně otestovat své speciály před finským podnikem MS. Právě této soutěži je totiž estonský podnik charakterem svých rychlostních zkoušek hodně podobný.

Z testovacích důvodů na start letošního ročníku dorazilo hned několik posádek účastnících se světového šampionátu. Startovní číslo 1 si na Ford Fiesta WRC nalepil Mads Østberg, který by jistě při druhé návštěvě MS ve Skandinávii rád zopakoval úspěch z úvodu roku. Nasbírat cenná data pro tento start dorazili do Estonska i Holanďané René Kuipers (Ford Focus WRC) a jeho syn Dennis (Ford Fiesta Super 2000). Jelikož se ve Finsku pojede o body rovněž do seriálu SWRC, cestu si do Pobaltí na ozkoušení Fordu Fiesta Super 2000 našel i Martin Prokop. Obdobný vůz premiérově vyzkoušel jeho soupeř z SWRC Karl Kruuda.

V Estonsku se měl ukázat i tovární tým Mini, ale po havárii Krise Meeka při finských testech nebylo z časových důvodů možné další testování Countrymana WRC skloubit s tímto startem. Podobné starosti nikterak netrápily místní borce, mezi kterými hrál jasný prim někdejší tovární pilot Fordu Markko Märtin, který usedl do loňského vítězného Fordu Focus WRC 03. S novějším Focusem WRC 08 se prezentoval účastník estonského šampionátu Georg Gross a do Mitsubishi Lancer WRC 05 usedl Ivars Vasaraudzis.

Ozkoušení Mitsubishi Lancer EVO X R4 vůbec nevyšel Jarimu Ketomaa, když jej hned na první zkoušce zradila převodovka. Druhý den se sice Fin vrátil v rámci SupeRally, ale ani tentokrát nepřekonal kvůli neposlušné technice kilometráž celé etapy. Z dílen MML Sports dorazila technika i Vasaraudzisovi a ten s Lancerem WRC05 zajel na prvním testu čtvrtý čas. Hned na tom druhém ale chyboval a pravou stranou vozu atakoval strom. V čele mezitím po druhém nejrychlejším čase v řadě zůstával Märtin. Na posledním testu se ale před cílem přetočil a do čela na konci první etapy pustil Grosse. Østberg mohl být rád, že ve třetím testu na Estonce ztratil sedm desetin a o pouhou desetinku tak zůstal na druhém místě a nemusel se další den zabývat čištěním trati.

Vedoucí pilot soutěže začal druhý den hodně špatně, na prvním testu nechal skoro celou čtvrtminutu a spadl až na třetí příčku. Z té se mu celý den nedařilo dostat ani na stříbrný post a v poslední zkoušce celé soutěže nakonec své snažení zakončil havárií. Märtinovi se tak pootevřela cesta za zopakováním loňského triumfu, ovšem to by nesměl naprosto skvělý výkon předvést Østberg. Pilot Fiesty WRC v sobotu ovládnul všechny testy a do cíle dorazil s náskokem 24 vteřin. Hned za zády speciálů WRC cíl spatřil nejrychlejší jezdec Super 2000, kterým se stal náš reprezentant Martin Prokop tentokrát navigovaný Michalem Ernstem. Kruuda si zvykal na novou techniku a dlouho jej v rámci třídy N4 drželi v šachu Kasper Koitla s Mitsubishi a Sandern Pärn se Subaru.

Pořadí v cíli
1. Mads Østberg/Jonas Andersson (N/S) Ford Fiesta WRC 1:15.19,24,09
2. Markko Märtin/Kristo Kraag (EE) Ford Focus RS WRC 03 +24,0
3. Martin Prokop/Michal Ernst (CZ) Ford Fiesta S2000 +3.37,4
4. Karl Kruuda/Martin Järveoja (EE) Ford Fiesta S2000 +4.05,5
5. Sandern Pärn/Ken Järveoja (EE) Subaru Impreza WRX STI +4.19,5
6. Kaspar Koitla/Andres Ots (EE) Mitsubishi Lancer Evo IX +4.22,6
7. Raul Jeets/Erik Lepikson (EE) Mitsubishi Lancer Evo IX +4.22,8
8. Dennis Kuipers/Frederic Miclotte (NL/B) Ford Fiesta S2000 +4.53,1
9. Janis Vorobjovs/Guntars Zicans (LV) Mitsubishi Lancer Evo X +4.53,4
10. Dominykas Butvilas/Renatas Vaitkevicius (LT) Mitsubishi Lancer Evo X +5.19,3

Pro podrobnější konečné výsledky zavítejte na stránky ewrc-results.com.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!