Junior Sport Talent: Úspěšné tažení pokračuje

Výkony Mirka Jakeše i Vladimíra Mandíka na FUCHS OIL Agropa Rally v Pačejově potvrdily potenciál projektu Junior Sport Talent.

Výkony Mirka Jakeše i Vladimíra Mandíka na FUCHS OIL Agropa Rally v Pačejově potvrdily potenciál projektu Junior Sport Talent.

Mirek Jakeš za tradiční podpory Petra Grosse odjížděl do Pačejova s úkolem navázat na bronzovou příčku z Rally Vysočina. Vladimír Mandík naopak potřeboval bodovat po výpadku na předchozím podniku.

Pačejovskou soutěž, která se pyšnila slušným zastoupením vozů specifikace WRC, zkomplikoval v úvodu déšť. Ten se také podepsal v první části rally na časech obou jezdců JST. Miroslav Jakeš zajížděl časy ve druhé polovině desítky, Vladimír Mandík nabíral ztrátu na největší soupeře ve třídě 11 Oldřicha a Jiřího Bočkovy, startující se Škodou Octavia Tdi.

Jak povrch tratí postupně oba mladíci získávali stále větší jistotu. Vladimír, stejně jako na Vysočině společně s Romanem Niemetzem, rozhodnul závod v RZ6, kterou vyhrál o 13 sekund před druhým Bočkem. To stačilo nejen na umazání náskoku do té doby vedoucího jezdce třídy 11, ale zároveň na posun do čela dieselové klasifikace, které už jezdec JST nepustil.

Mirek Jakeš s Petrem Grossem sváděli nerovný boj s vozy kategorie WRC a jezdci třídy 2. Zrychlení talentovaného Jakeše gradovalo na předposledním testu závodu, na kterém zajel jezdec z Valašska druhý nejrychlejší čas za Pavlem Valouškem. To také svou měrou přispělo ke konečnému třetímu místu absolutní klasifikace FUCHS OIL Rally Agropa.

Oba jezdci, Miroslav Jakeš i Vladimír Mandík, splnili vytýčené cíle a z Pačejova odjížděli více než spokojeni. Trofeje byly rozdány, body přiděleny. Úspěch v Pačejově opět potvrdil vysoké ambice projektu Junior Sport Talent v rámci startů na závodech ECOSUN sprintrally MČR.

„Opět třetí v cíli. Před námi jedno WRC a R4ka, s enkem to asi lépe v Pačejově zajet nešlo. Proto výsledek považujeme za úspěch,“ zhodnotil účast na Agropě Miroslav Jakeš. „První dvě RZ byly na mokru, což mi moc nesvědčilo. V úvodu jsem tak trochu zaspal. Doufal jsem, že budeme schopni „véercéčkům“ na vodě ujíždět, ale nefungovalo to tak. Další čtyři zkoušky už na suchu byly mnohem víc v pohodě, což se ukázalo také na časech. Asi budu muset pro příště potrénovat na vodě a snažit se zrychlit,“ doplnil.

„Po Vysočině jsme měli kopu práce, ale vše jsme díky pomoci do startu zvládli. Na start tohoto sprintu jsem se postavil už počtvrté. Skoro by se dalo říct, že to byl náš domácí podnik, jelikož Roman žije v nedalekých Klatovech a pro mě je to asi také nejbližší sprint.

Za ranního deště na intermédiích jsem se i s ohledem na předchozí incident na Vysočině pomaleji rozjížděl, ale ztráta na Bočkovu octavii nebyla tak zásadní. Horší to bylo po průjezdu vojenského prostoru, kde jsme dělali hodiny a ztráta narostla. Když jsme ve druhém průjezdu nejdelší RZ stáhli jen 1.6 sekundy, začal jsem se smiřovat s druhým místem. Ale problémy s brzdami našich soků v RZ6 znamenali třináctisekundovou ztrátu a nejednou jsme byli v čele. V závěru soutěže jsme si už vedení udrželi, bonusem byla třetí příčka ve dvoukolkách,“ okomentoval závod Vladimír Mandík.

Komentářů celkem: 8
9. 8. 2011 19:201
0 0
Mandík je velký talent, mnohem větší než protěžovaný Jakeš.
9. 8. 2011 19:412
0 0
neletajicifin: Co to bereš a kde se to dá sehnat?smajlík
9. 8. 2011 19:543
0 0
Zdá se,že Ti Jakeš přebral starou,že ho tak miluješ. Projdi si výsledky,pokud to zvládneš a třeba pochopíš. Ano Mandík je dobrý a určitě má budoucnost,ale s Jakešem jsi ,jako u Tebe většinou vedle. Víš např.,že je to ME v závodech do vrchu? A víš kolik mu bylo v té době let? Nebo od něj čekáš ,že bude porážet Valdu s WRCem?smajlík
9. 8. 2011 22:044
0 0
Protěžovaný Jakeš ? Kde ?? O něm se nepíše ani zdaleka tolik co dvou dalších známějších talentech v MS.
Velkou výhodou Jakeše začiná být rychlé časy a vyrovnané výkony. Možná už nastal čas ho posadit do S2000. Pokud bude takhle pokračovat brzo se stane nejlepším českým jezdcem. Kresta s Grossem ho naučili hodně.
9. 8. 2011 22:435
0 0
Já bych byl v klidu. neletajicifin je provokatér z povolánísmajlík . Jak Mandík tak Jakeš byli zařazeni do tohoto projektu. To s jakým kdo jede autem projekt neřeší a nedává k dispozici svá auta. Oba jsou na stejné úrovni a oba jedou skvěle. O protěžování nemůže být řeč.
10. 8. 2011 10:256
0 0
Oba dva mladíci jedou moc pěkně a potvrzují správnost zařazení do tohoto programu.
10. 8. 2011 16:037
0 0
Pravda je, že oba, hlavně Jakeš, jedou skvěle. Má velkou budoucnost, samozřejmě pokud sežene peníze i na starty v MMČR a i v zahraničí. Plácat se u nás pro něj nemá smyslu. Jeho výhoda je, že Lancera má už ohmataného a soustředí se ne na rychlost, tu už má, ale hlavně na spolehlivost.
Jen se mi zdá, že se mu nechce moc poslouchat spolujezdce. Je to občas slyšet z onboardů, že i P.Gross toho má občas plné oči. Ale jinak to asi nejde a na jeho výsledcích se to projevuje spíše pozitivně. Ale rád bych ho viděl na nějaké neznámé rally, jestli pojede taky tak, nebo opravdu rozpis poslouchá. Má ho však velice dobrý.
Don
11. 8. 2011 18:288
0 0
hobit> luzicke hory, krkonose, vysocina i pacejov pro nej byly uplne nove souteze, na kterych predtim nestartoval.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!