31. 8. 2011 10:05 − 3011× − 1

Stříbrná Barumka pro Bujáčka a Omelku

Pro stříbro ve třídě 3 si ve Zlíně dojeli Martin Bujáček a Marek Omelka.

Potřetí v kariéře se na start největší české soutěže, zlínské Barum rally, postavil jednadvacetiletý mladík z Uherského Brodu Martin Bujáček, který byl jako obvykle navigován Markem Omelkou. Tým K.I.T. Racing neponechal nic náhodě a tak se v úterý před Barumkou uskutečnil test na Vyškovsku, kde se Martin trochu rozjel po pauze od Pačejova a také nastavil Lancera na náročnou soutěž. Téměř 250 kilometrů rychlostních zkoušek dávalo tušit, že posádky nečeká vůbec nic jednoduchého. Marek se před startem v rozhovoru do rádia svěřil, že by rádi vyhráli „v děckách,“ což dávalo tušit, že se toho kluci půjdou pěkně zostra.

Úvod soutěže obstarala v pátek večer diváky oblíbená superspeciálka v ulicích města Zlína. Na takových zkouškách se dá více ztratit než získat, proto ji většina posádek spíše projela než prozávodila. „Zkouška v ulicích Zlína byla super, panovala tam super atmosféra a nám se podařilo neurazit kolo. Snažil jsem se pobavit diváky na autobusáku a dá se říct, že půlka průjezdů se nám povedla jak jsem chtěl, takže jsem spokojen :),“ komentoval Martin start soutěže. Barumka naostro začala v sobotu ráno prvním průjezdem hned čtveřicí rychlostních zkoušek. Martin se rozhodl na nic nečekat a vyrazil pěkně zostra. Od samotného startu se tahal o prvenství mezi vozy třídy 3, tedy bývalé skupiny N4. Legendární Pindulu, která byla letos zkrácena, projely posádky po havárii Pavla Valouška volným průjezdem a vydaly se na víceméně Barumácké legendy – zkoušky Troják a Semetín. „Na Trojáku jsme dojeli Nutaharu, který startoval před námi. Jeli jsme za ním asi 12 kilometrů, což bylo velmi nepříjemné a navíc nám kamenem rozbil přední sklo. Ztráta činila nějakých 10-15 sekund a to v těsném souboji o čelo skupiny N bylo hned poznat,“ vyjádřil své mírné zklamání Martin. Divácky velmi oblíbenou a uskákanou RZ Semetín Martin s Markem vyhráli, i když se opět museli potýkat s Nutaharou, který zde havaroval a vyhýbání jeho vozu dle slov jezdce také způsobilo menší ztrátu. Martin se zde také nevyhnul menší chybičce, když nedobrzdil odbočku. O to cennější je nejrychlejší čas ve třídě.

Auto fungovalo bez problémů, proto se v servisu provedla víceméně jen běžná údržba a Martin s Markem mohli vyrazit vstříc druhé rundě. Jezdec sám nechtěl nic slevovat z nastoleného tempa a to také dodržel. Posádka se neustále pohybovala na špici ve své třídě, což oceňovaly i davy diváků u tratí rychlostních zkoušek. „Na Pindule jsem si řekl, že do toho pujdu ještě ostřeji, přecenil jsem své síly a šli jsme ven, naštěstí se ale nic vážného nestalo a erzetu jsem víceméně dojel v poklidu,“ komentoval dění Martin. Troják a Semetín opět znamenaly velmi dobré časy, které posunuly posádku na třetí místo ve třídě v bojovém kontaktu s prvními dvěmi posádkami, za což mohli vděčit i tomu, že se jim vyhýbaly nějaké větší problémy. „Teď v servisu necháváme preventivně vyměnit diferenciály a jelikož auto na poslední RZ kuckalo a nechtělo se mu moc jet, tak vyměníme i palivové čerpadlo,“ poodhlalil menší trable Marek Omelka. Martin sám se vyjádřil, že se pokusí v nedělní etapě zabrat. Přeci jen, vidina vítězství na nejnáročnější české soutěži byla více než lákavá a ztráta na první místo byla jen ve vteřinách.

Do nedělního rána tedy posádka vstala plna odhodlání. Bohužel ale hned po ránu kluci zjistli, že problém zřejmě nebyl v palivovém čerpadle, ale v čidle, které je schováno pod rozvody a nepodařilo by se jej vyměnit. Místo útoku na první příčku tak přišla na řadu snaha udržet současnou pozici, protože hlavně do kopce se Lanceru moc nechtělo. Po havárii Jelínka se Martin a Marek posunuli na druhé místo a cílem do poslední rundy celé soutěže bylo dojet a pokud možno uhájit svou pozici. Přes opakující se problémy s výkonem se to podařilo, i když poslední kilometry již byly opravdu hodně krušné a servis přišel v hodině dvanácté.

„Barumka je pro mě srdeční záležitostí a těším se na ni celý rok. Letos se sešla opravdu obrovská konkurence a závod byl pro nás velkou výzvou. Hlavním cílem bylo dojet, protože i to je úspěch. Celá sobotní etapa byla náročná, ale chtěli jsme bojovat o bednu ve skupině N a to se nám i dařilo. Škoda té jízdy za Nutaharou, ale i to se v rally stává. Skoro celou nedělní etapu jsme měli problémy s vozem, takže jsem rád, že se nám i tak podařilo dokončit na druhém místě, o vítězství se moc bojovat nedalo. Velké díky patří všem fanouškům a také partnerům týmu, stejně jako přípravci našeho vozu – K.I.T. Racing,“ uzavírá jezdec v cíli soutěže.

Nejbližším podnikem, na kterém můžete Martinovi s Markem fandit bude třebíčská Horácká rally, po níž budou následovat sprinty v Jeseníkách a Vsetíně. Příbramské soutěže se posádka nezúčastní.

Komentářů celkem: 1
31. 8. 2011 12:471
0 0
Bujáček je s každou soutěží lepší a lepší, hodně se mi líbí. Má budoucnost.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!