Roman Kresta s Petrem Grossem na dohled českého titulu

Posádka Adell Mogul Racing Teamu Roman Kresta – Petr Gross obsadila druhé místo v hodnocení českého šampionátu za vítězem Janem Kopeckým.

Barum Czech Rally Zlín potvrdila všechny předpoklady. Nabídla dramatickou bitvu špičky IRC a také souboje o domácí body v rámci předposledního závodu Mediasport MMČR 2011. Posádka ADELL MOGUL Racing Teamu Roman Kresta – Petr Gross obsadila osmé místo absolutně a druhé v hodnocení českého šampionátu za vítězem Janem Kopeckým.

Prioritou Romana Kresty před startem zlínské soutěže byl jednoznačně zisk bodů do českého šampionátu, kde mu patřila vedoucí příčka. To potvrdil i úvod závodu, kdy se dvojice ADELL MOGUL Racing Teamu sice musela v českém měřítku sklonit před Kopeckým, ale držela za zády své úhlavní protivníky v boji o domácí titul Valouška a Pecha. Valoušek navíc v průběhu RZ3 Pindula havaroval. Kresta však neměl na růžích ustláno. Při průjezdu Semetínem (RZ5) ho zpomalil defekt. Ztráta 1:22 minuty znamenala až 64. čas a propad na 15. příčku absolutní klasifikace.

Kresta s Grossem však při druhých průjezdech ani jednou nechyběli v desítce nejrychlejších a brzy se vrátili do první desítky absolutní klasifikace a na druhou příčku českého hodnocení, ve kterém už chyběl rovněž Pech. Za této situace si dvojice ADELL MOGUL Racing Teamu uvědomila své priority. Tou určitě nebylo výsledkové maximum v absolutním pořadí, ale zejména vidina udržení vedoucího postavení v českém šampionátu. To se i díky zisku bonusových bodů za druhá místa v obou etapách podařilo. Na vítěze barumky Jana Kopeckého má dvacetibodový náskok. Pokud se však tovární jezdec Škody nepředstaví při Rally Příbram (termínová kolize s podnikem IRC Rally San Remo), Roman Kresta se bude moci radovat z pátého českého titulu už před startem.

„Barumka začala přesně, jak jsme předpokládali. Špička IRC a zejména tovární škodovky nastoupily ve velkém stylu, jejich tempo bylo neskutečné. S Petrem jsme do závodu šli s tím, že v úvodu nasadíme určité tempo a podle vývoje na to budeme reagovat. Z pohledu českého šampionátu se to pro nás vyvinulo příznivě až nečekaně rychle. Pecha zradila technika, už do soboty šel s citelnou penalizací a následně odstoupil. Valoušek havaroval při prvním průjezdu Pinduli.

Ač jsem to nikomu nepřál, rázem jsme byli v roli, že nám stačí závod v klidu dokončit. To se mi osobně moc nezamlouvalo, ale nemělo smysl riskovat, hnát se za absolutním umístěním o jednu dvě příčky lepším. Asi by to nebyl problém, svou roli však sehrál defekt na Semetíně, jenž nás stál téměř 1,5 minuty. Vše bylo moje rozhodnutí, vůči týmu, mechanikům a hlavně partnerům je zisk domácího titulu jasná priorita.

Barum rally tak pro nás dopadla velmi dobře, dojeli jsme v českém mistráku druzí za Honzou Kopeckým. Musím však uznat, že absolvovat celý závod v jejich tempu by byl z naší strany risk, který bychom si nemohli dovolit. Duel na špici ještě v závěru gradoval, proto musím smeknout klobouk před jejich výkony. Škoda si ve Zlíně udělala vlastní závod, obsadila kompletní stupně vítězů a také další fabie se objevily na dobrém umístění.

Výsledkem na barumce jsme udělali velmi podstatný krok k titulu, i když vše je prozatím matematická kalkulace a uvidíme, jak vše v Příbrami dopadne. Při zlínském závodě panovala nádherná atmosféra, něco podobného jsme kolem tratí deset let neviděl. Fanouškům patří velký dík. Troufnu si tvrdit, že to definitivně zastínilo konec éry WRC. Soutěž se posunula hodně nahoru, má obrovskou prestiž. Ve Zlíně se schází hvězdná konkurence a náročnost zlínského závodu si nezadá s žádným podnikem podobného významu,“ komentoval průběh Barum Czech Rally Zlín Roman Kresta.

Stav MMČR 2011 (6/7): 1. Kresta 170, 2. Kopecký 150, 3. Valoušek 116, 4. Pech 86, 5. Arazim 76, 6. Odložilík 53

„Určitě by bylo zajímavější, kdyby Roman s Petrem porazili domácí konkurenci v přímém souboji, ale vývoj soutěže se odvíjel jiným směrem. Za vzniklé situace dala posádka ADELL MOGUL racing teamu přednost přiblížení se k letošnímu cíli – zisku titulu MMČR – na úkor bojů v absolutním pořadí. Kluci jeli v klidu, soustředili se na zisk mistrovských bodů a z našeho pohledu jsme s konečným výsledkem Barum rally maximálně spokojeni,“ zhodnotil průběh Barum rally Petr Zámečník, majitel společnosti ADELL Trading.

„Posádku Roman Kresta – Petr Gross nečekal vůbec snadný závod. Osobně jsem přesvědčen, že v silné konkurenci podala ten nejlepší výkon. I po barumce má velmi solidní pozici v českém mistrovství, je jen krůček od mistrovského titulu a bude skvěle připravena na poslední boje o čelní příčku v Příbrami. Jsem rád, že přízeň Romana Kresty a jeho týmu náleží značce MOGUL,“ doplnil Jan Řihák, obchodní ředitel PARAMO, a.s.

Komentářů celkem: 15
31. 8. 2011 14:52
0 0
Dobrej výkon hoši. Na kecálky se vyprdněte. Nechápou proč jste jeli jak jste jeli. Dalo koukat na spoustu jiných aut, který jeli na limitu.
31. 8. 2011 15:15
0 0
Kecají jen ti kdo nefandí Romanovi s Petrem a nebo ti co tomu nerozumí. Vzhlem k tomu kolik stoji sezona peněz a další se odvýjí od celkového výsledku letošní sezony je jasné že kluci nepojedou přes hranu. Všichni ví že kdyby o nic nešlo a nezaleželo by na tom zda se autu ubliží či nikoliv tak by kluci byli o hodně více vpředu. Podle mě profesorský výkon, paráda a titul skoro doma.
31. 8. 2011 15:39
0 0
Přesně tak, na Bohemce nedojel kvůli závadě a tak si solidní výsledek z Barumky zasloužili. Té smůly už bylo dost, tak proč jí "chodit naproti." Není na tom nic nepochopitelného.
31. 8. 2011 19:01
0 0
Vedieť kedy treba zatiahnuť, a kedy prispôsobiť tempo aktuálnej situácii
je umenie majstrov....
Roman a Petr sú profíci a podľa toho sa aj zariadili smajlík
31. 8. 2011 21:10
0 0
Velká gratulace!!!Nejlepší posádka u nás dokázala své kvality viz. IMPREZA MG. Děkujeme Romane a Petře !!!
1. 9. 2011 14:21
0 0
Také se připojuji k velké gratulacismajlíksmajlíksmajlík.

Škoda toho defektu, ten kdyby nepřišel tak to bylo 5. místo, ale na kdyby se nehraje, věřím tomu že pokud by si mohl dovolit jet to co on by potřeboval a chtěl, bez přemýšlení na titul. který je samo priorita, tak by byla možná i bednasmajlíksmajlíksmajlík
1. 9. 2011 15:07
0 0
Dragster tak to bych zrovna netvrdil
1. 9. 2011 15:31
0 0
Titul bude(je) ve spravných rukou....Go Kresta Go
1. 9. 2011 18:48
0 0
Dragster: páté nebo osmé, na situaci by to vůbec nic neměnilo
2. 9. 2011 08:47
0 0
Já fandím Pechovi,ale letos přeji ten titul Romanovi. Zaslouží si ho. A k výkonu na Barumce - jel rychle , ale i hlavou. Udělal přesně to co mu dřív vyčítali,že nedělá.smajlíkPár pitomců co umí jen kecat se najde vždy...smajlík
2. 9. 2011 21:52
0 0
Bobac, pár pitomců umí kecat, ale ty o čem..., si byl taky ve startovní listině ne, ale bohužel jen byl...
3. 9. 2011 15:13
0 0
škoda Valdova odstoupení,takhle neměl Roman o co jet.Já jako jeho velký fanda bych si ho přál vidět trochu výš ale titul je snad doma po zásluze.Gratulace Romane!!!smajlík
3. 9. 2011 15:20
0 0
ralyeano:nerozumim ti. Za prve jsem Romana chvalil a odsoudil ty co mu vycitaji,ze nebyl prvni a za druhe jsem barumku odstartoval,ale bohuzel nedojel kvuli technicke zavade. Prave proto ocenuji romanovu taktiku. Trat byla tezka a nemelo cenu se hnat za vysledkem v ramci IRC.
3. 9. 2011 22:03
0 0
Pro rallyeano: Jirka alespoň byl na Barumce ve startovce,ale co ty? Co? Leda ..... !
4. 9. 2011 00:47
0 0
srbák: Já už jsem si zvykl,že se do mě naváží někdo kdo nepřejel rampu ani na koloběžcesmajlík Ale tady mě to překvapuje,protože rallyeano dobře ví,že jsem jel a nedojel - viz jeho příspěvek pod hvězdou barumky kde napsal,že jsem až do odstoupení řezal Radu. Což také není pravda,protože řezal on mě. Byl jsem před ním jen kvůli tomu,že měl defekt a měnil to na vložce. Já se jim nemohu rovnat ani jezdecky,ani autem. Navíc poprvé na Barumce takže jsme zvolili tempo na dojetí. Bohužel elektrika byla proti.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!