Prázdninový hattrick Federica Villagry

Do první prázdninové rally vstupoval jako favorit Federico Villagra, který si na své konto ještě před ní připsal dvě vítězství.

Rally de la Yerba Mate

Pátá soutěž argentinského šampionátu, který se letos nese v duchu nástupu nové kategorie speciálů Maxi Rally, se sice odehrála již v půlce července, ale my se na tento šampionát podíváme po delší pauze a projdeme si hned všechny tři poslední rally. Do té první z nich vstupoval jako favorit Federico Villagra, který si na své konto ještě před ní připsal dvě vítězství. Na páté soutěži se významnou měrou vyřádilo deštivé počasí, které v druhé etapě pořadatele dokonce donutilo zrušit celou jednu sekci.

V sobotu na déšť dopláceli hlavně jezdci jedoucí na začátku pole, kteří se museli popasovat s opravdovými bahenními lázněmi. Mezi ně patřil třeba i Federico Villagra (Ford Fiesta Kinetic) nebo Gabriel Pozzo (VW Gol Trend). Zatímco druhý jmenovaný test po testu stále více zaostával, úřadující argentinský mistr vedl Fiestu znamenitě a na konci etapy měl k dobru již více než minutu.

Hned na začátku zkrácené druhé etapy vypadnul ze hry Juan Gil de Marchi za volantem Chevroletu Agile, když vylétnul v jedné šikaně mimo trať. Až na úplně posledním testu, kterým byla superspeciálka na letišti, si prožil horké chvilky i jasně vedoucí Villagra, když pošramotil svůj Ford. Vzniklá ztráta ale nebyla natolik veliká, aby Villagru připravila o třetí letošní domácí triumf v řadě. Druhý do cíle dojel Pozzo, jemuž po páté soutěži patřila třetí příčka šampionátu.

Rally Vuelta de la Manzana

Na start šestého podniku sezóny se pilot Volkswagenu Pozzo nedostavil, neboť právě tuto rally do svého kalendáře na letošní sezónu nezařadil. Hlavním protagonistou za volantem vozu německé značky se tak v tomto podniku stal lokální matador Raul Martinéz. Za volantem Golu si počínal svědomitě, vyhýbal se všem potížím a po problémech několika rychlejších soupeřů nakonec ukořistil druhou příčku.

Ani trochu se na Rally Vuelta de la Manzana nedařilo jezdcům Fiatu. Až do RZ 6 sice Claudio Menzi držel třetí příčku, nicméně následně byl nucen odstoupit pro poruchu převodovky. V celkovém hodnocení rally se tak blýsknul jedině třemi nejrychlejšími časy, více si jich na své konto připsal jedině Villagra. Cristian Confetti za volantem druhého Punta sice po svém soupeři převzal průběžný bronz, ale v RZ 9 udělal defekt a propadl se. Mimo hru jej hned na následující zkoušce vyslalo poškozené zavěšení po druhém defektu.

Na bronzový stupínek tak v cíli nakonec vystoupal Marcos Ligato pilotující Chevrolet Agile. Nejlépe si v soutěži počínal Federico Villagra, který se okamžitě ujal vedení a jeho hlavním soupeřem byl v první etapě pilot další Fiesty Juan Manuel Marchetto. Druhý muž průběžného hodnocení šampionátu zajížděl pravidelně druhé časy, v neděli ale poškodil olejovou vanu a musel odstoupit. Pro čtvrtý triumf v řadě si tak dojela jednička Fordu Villagra.

Rally del Surubi

Zatímco předešlé čtyři soutěže naprosto suverénně ovládnul Villagra, v úvodní části sedmého podniku to už vypadalo, že tentokrát se konečně bude z vítězství radovat někdo jiný. Miguel Baldoni za volantem VW Gol Trend do rally vlétnul jak utržený ze řetězu a v průběhu prvních tří zkoušek si dokázal udržovat vedoucí postavení. Následně ale u svého speciálu urval poloosu a propadnul se na pátou příčku. I do druhé etapy nastoupil pilot VW ve velkém stylu, ostatně měl po sobotní smůle co dohánět. Nakonec jej ale předčasně vyřadila porucha převodovky.

Zatímco Baldoni sice odstoupil, ale alespoň dostal možnost předvést naplno svou rychlost, jeho značkový kolega Gabriel Pozzo takové štěstí neměl. Třetí muž průběžného hodnocení šampionátu u svého Golu totiž urval už na prvním testu poloosu. V soutěži se moc nedařilo ani jezdci Fiatu Claudio Menzimu, který své vystoupení zakončil na RZ 8 kotrmelcem. A aby toho nebylo málo, tak je třeba ještě zmínit dalšího smolaře Geronima Padillu, jehož Fiesta zakončila jízdu už na první zkoušce s poruchou převodovky.

Jeden z jezdců Fordu byl sice záhy mimo hru, zato zbylí dva předváděli skvělý výkon a od čtvrtého testu vládli průběžným výsledkům. Juan Manuel Marchetto sice stejně jako v předcházející soutěži hrál druhé housle, ale tentokrát své snažení dotáhnul úspěšně až do cíle a jeho ztráta 23,2 vteřiny zase nebyla nic tak hrozného. Málokdo ještě z indicií neodhalil, kdože byl nejrychlejším jezdcem soutěže v provincii Corrientes. Federico Villagra ani na popáté nenašel v řadách svých soupeřů přemožitele a při své dvousté soutěži si připsal další triumf. Dvojici Fordů na bedně doplnil Juan Gil de Marchi s Chevroletem Agile.

Stav šampionátu: 1. Villagra 234, 2. Marchetto 147, 3. Pozzo 95,5, 4. Gil de Marchi 94,5, 5. Menzi 71,5, 6. Canton 64

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!