Karel Porsch - eWRC.cz
9. 9. 2011 18:43 − 2663× − 0

V Oviedu vede Fuster

Na Rally Principe de Asturias zatím dominují místní. Účastníci evropského šampionátu ztrácejí.

Osmé klání zájemců o evropské body ve španělském Oviedu má za sebou první etapu. Než se podíváme na její průběh, musíme nejdříve shrnout včerejší shakedown. Na něm úřadoval domácí pilot a miláček místních fanoušků, Alberto Hevia se Škodou Fabia S2000, když hned dva nejrychlejší průjezdy pařily jemu. Tři a půl kilometru dlouhý úsek zvládli rychle i Betti s Oleksowiczem, účastníci evropského šampionátu. Čtvrtým nejrychlejším byl polský pilot Rzeznik a až za ním finišoval český reprezentant Anotnín Tlusťák.

Dnešní první etapa pak pro jezdce a jejich vozy přichystala dva průjezdy třemi testy, celková délka měřených úseků lehce překročila 109 kilometrů. Hned ten první vystavil stopku prvnímu z polských hostí, Maciejovi Oleksowiczovi. Jeho Fiesta S2000 začala stávkovat příliš brzy a Polák se poroučel do seznamu odstoupivších. Pouze o jednu rychlostní zkoušku více vydržel Peugeot Macieje Rzeznika a i on musel na výrazný bodový příděl ze Španělska rázem zapomenout.


Miguel Fuster / Ignacio Aviño

Zcela opačné starosti měly hvězdy domácího mistrovství, když ve zcela shodném pořadí dominovaly prvním dvěma zkouškám. O body si výrazným způsobem řekl hlavně Miguel Fuster, pilot Porsche 911 GT3, následovaný Sergiem Vallejem se stejným strojem. Trochu za očekáváním zůstával Hevia, během první sekce nabral půlminutovou ztrátu a přestože byl nejrychlejším jezdcem s technikou S2000, na "gétéčka" zkrátka nestačil. Dobré časy zajížděl i Jonathan Pérez se starším Peugeotem 207 a překvapivé páté časy zaznamenal úřadující mistr SWRC Xavi Pons.

Antonín Tlusťák začal desátým časem, když prohrál i s démonem klasifikace dvoukolek, Joanem Vinyesem. K obhajobě českého pilota je ale třeba poznamenatm, že si oficiální jezdec španělského Suzuki počínal skutečně mazácky a jeho Swift tradičně zatápěl i silnějším vozům. Obtížnou trať nezvládl Vinyesův týmový parťák, Gorka Atxustegi, když na závěrečném testu první sekce havaroval a již se nedokázal vrátit na trať.


Antonín Tlusťák / Jan Škaloud

Fusterova dominance pokačovala i v druhé sekci, když opět ovládl všechny rychlostní zkoušky a první etapu dokončil s jasným náskokem čtyřiceti vteřin. Práci mu ulehčil Vallejo, když své nové Porsche musel odstavit pro technickou závadu na nejdelší zkoušce dne. Alberto Hevia držel druhé místo, které vzhledem k technickým potížím, které ho letos pronásledují, potřebuje jako sůl.

Nejrychlejším "Evropanem" byl podle očekávání Luca Betti, druhé místo udržel Antonín Tlusťák a až za ním dokončil etapu Szymon Ruta. Evropskou klasifikaci uzavíral Giovanni Vergnano, který hodně stojí o titul mezi dvoukolkami a absence Roka Turka mu hraje do karet.


Alberto Hevia / Alberto Iglesias

Zítra na posádky čeká dalších sedm testů o celkové délce 122 kilometrů. Dosavadní výsledky rychlostních zkoušek můžete podrobně prostudovat na ewrc-results.com

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!