Karel Porsch - eWRC.cz
12. 9. 2011 08:57 − 2730× − 0

Fusterova spanilá jízda

I druhá etapa Rally Principe de Asturias se odehrála v režii domácích posádek.

Druhá etapa Rally Principe de Asturias nepřinesla nic nového, jedinou vítanou změnou byl restart obou vypadnuvších polských posádek, které se pokusily získat alespoň bonusové body v etapě. Nic podobného netížilo vedoucí jezdce, miláčka domácích fandů Alberta Heviu a především nejrychlejšího muže prvního dne, Miguela Fustera. Bezpečný, téměř minutový náskok hodlal v druhé etapě udržet i Luca Betti v hodnocení mistrovství Evropy. Vyzyvatelem mu měl být hlavně Antonín Tlusťák, ten se však evidentně nikam nehnal a před riskem dal přednost jistému přídělu bodů. Třetí Szymon Ruta již měl šanci na vítězství jen teoretickou, na Tlusťáka již výrazně ztrácel a poslední jedoucí účastník ME, Giovanni Vergnano se krčil na samém konci celkové klasifikace a tak nemohl být pro jezdce skupiny 2 žádnou hrozbou.


Miguel Fuster / Ignacio Aviño

Sobotní ráno vyšlo ideálně Fusterovi, když vyhrál první dva testy a druhému Heviovi odskočil o dalších téměř devatenáct vteřin. Ten mu sice v poslední rychlostní zkoušce první sekce patnáct vrátil, ale v celkovém hodnocení stále ztrácel třičtvrtě minuty. Nenápadně, ale zato velmi rychle se prezentoval i třetí muž průběžného pořadí, mladý Jonathan Pérez, který za sebou zkušeně držel dotírajícího mistra světa SWRC, Xaviho Ponse. Zcela jiné starosti měl v tu chvíli náš reprezentant Tlusťák, který bojoval spíše s nejrychlejší dvoukolkou, pilotovanou místním démonem Joanem Vinyesem. Ten tradičně držel v šachu nejen Fabii s českou posádkou, ale i mnoho dalších jezdců se silnější technikou. Svou rychlost dokazoval i restartující Gorka Antxustegi s identickým Swiftem, když i on zajížděl podobné časy jako Tlusťák a v etapovém hodnocení držel krok s mnohem zkušenějším týmovým kolegou.

Na špici zatím mocně finišoval Hevia, když ze čtyřech závěrečných testů vyhrál hned tři a z Fusterova náskoku umazal celou polovinu. Fuster ale drama nepřipustil a v cíli stále disponoval náskokem necelých půl minuty. Přesto se změna na stupních vítězů udála, a to když i průběžně čtvrtý Pons nenápadně přidal na rychlosti a přeci jen udolal výtečně jedoucího Péreze. Ten sice zklamání nijak neskrýval, nicméně prohrát s úřadujícím mistrem světa o třináct vteřin není zase taková ostuda a tak i on nakonec bral body za čtvrté místo všemi deseti.


Alberto Hevia / Alberto Iglesias

Celkem v poklidu naopak dokončil soutěž Luca Betti, když svůj náskok z pátku zkušeně ohlídal a ze Španělska si tak odváží maximum možných bodů. Restart v sobotu vyšel pouze Rzeznikovi, který se blýskl několika slušnými časy a tak může jen litovat odstoupení v první etapě. Smolařem víkendu pak ale jednoznačně byl Maciej Oleksowicz. Tomu nebylo dopřáno spatřit cíl ani v jedné z etap, když se mu osudnou stala dvanáctá rychlostní zkouška. Dvě odstoupení v jedné soutěži, to už je vážně nezáviděníhodné skóre.

Stříbrnou evropskou medaili pak bral Antonín Tlusťák, i když jen o fous. Rutovi totiž druhá etapa sedla daleko lépe, než ta první a propastný rozdíl dokázal během sedmi testů téměř celý umazat. V cíli zbyly z rozdílu mezi oběma jezdci pouhé čtyři vteřiny.

Kategorii dvoukolek vyhrál s obrovským náskokem Joan Vinyes se Suzuki Swift S1600 (šestý absolutně!), druhou pozici se ztrátou jedenácti minut obsadil Miguel Arias s Renaultem Twingo R2. Místní pohár malých Suzuki pak pro sebe rozhodl Pablo Rey, když mu v samém závěru velmi pomohlo odstoupení Joana Carchata.


Joan Vinyes / Jordi Mercader

V hodnocení obou šampionátů se po soutěži mnoho nezmění, Fuster si i dál jde za svým a pouze upevní své vůdčí postavení v tabulce, v evropském klání pak sice Betti oživil naděje na zisk titulu, ale v závěru sezóny to bude mít proti absentujícímu Rossettimu ještě velmi těžké. Příští soutěží mistrovství Španělska je o druhém říjnovém víkendu Rallye de Ferrol, mistrovství Evropy se stěhuje do Polska, kde již za čtrnáct dní startuje Rajd Polski.

Kompletní výsledky Rally Principe de Asturias, včetně časů v RZ, můžete tradičně prostudovat i na serveru ewrc-results.com.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!