Juha Salo znovu finským mistrem

Pětinásobný finský mistr Juha Salo rozjel letošní sezónu ve velkém stylu, vyhrával hned od zimy.

Pětinásobný finský mistr Juha Salo rozjel letošní sezónu ve velkém stylu, vyhrával hned od zimy jednu soutěž za druhou a už to vypadalo, že mu další titul nemůže uniknout. Pak ale na předposledním podniku vzplálo jeho Mitsubishi a situace se pro tohoto borce značně zkomplikovala. Joonas Lindroos nabídnutou šanci využil jen zčásti, pro vítězství si na té soutěži nedojel, ale i tučným bodovým obnosem za druhé místo stáhnul náskok Sala na čele šampionátu na pouhý bod.

Častokrát letos prokázal svou rychlost nadějný finský dravec Jarkko Nikara, který do bojů na domácí půdě vyrazil s Mitsubishi Lancer EVO IX. Jeho speciál jej ale častokrát hodně potrápil, takže Nikara musel až do konce sezóny na pořádný výsledek čekat. A nutno říct, že se v závěrečném podniku dočkal. V úvodu Talotekniikka Ralli si lépe počínal Salo, ale pak už převzal otěže soutěže do svých rukou jeho soupeř s Lancerem EVO IX a konečně si do cíle dojel pro svůj první letošní triumf, jenž mu zároveň zajistil bronz v konečném hodnocení šampionátu.

V zimní části sezóny si dobře počínal Janne Tuohino a už to vypadlo, že právě on bude hlavním Salovým soupeřem v boji o letošní triumf. Po zimě ale někdejší tovární jezdec Škody svůj Ford Fiesta Super 2000 prodal a v šampionátu se rozhodl nepokračovat. Duel o finský primát se, jak už bylo zmíněno, odehrál mezi Salem na Mitsubishi a Lindroosem se Subaru. Lindroos dostal před finále roku skvělou příležitost zdolat další milník své rozvíjející se kariéry, ale jeho Impreza jej na sklonku roku zradila. V úvodní sekci Talotekniika Ralli jel jeho speciál jen na tři válce a mladík tím pochopitelně ztratil hodně času. Ač se ve zbytku rally hodně snažil, manko smazat nedokázal. Salo si tak mohl dovolit zvolnit tempo a soustředit se na udržování náskoku. Senzace se nakonec nekonala a pilot Lanceru získal svůj už šestý finský titul.

Pořadí v cíli Talotekniikka Ralli:
1. Jarkko Nikara/Petri Nikara (FIN) Mitsubishi Lancer Evo IX 52.28,8
2. Juha Salo/Marko Salminen (FIN) Mitsubishi Lancer Evo X +16,3
3. Joonas Lindroos/Pasi Kilpeläinen (FIN) Subaru Impreza WRX STI +41,6
4. Ari Vihavainen/Antti Piira (FIN) Mitsubishi Lancer Evo X +49,3
5. Riku Tahko/Markku Soininen (FIN) Mitsubishi Lancer Evo X +52,9
6. Mikko Lehessaari/Lassi Hartikainen (FIN) Subaru Impreza WRX STI +2.25,0
7. Jukka Hiltunen/Jarkko Kalliolepo (FIN) Subaru Impreza WRX STI +2.43,9
8. Matias Therman/Janne Perälä (FIN) Mitsubishi Lancer Evo X +3.13,1
9. Kari Hämäläinen/Risto Pietiläinen (FIN) Ford Fiesta S2000 +3.26,8
10. Kees Burger/Miika Teiskonen (NL/FIN) Subaru Impreza WRX STI +4.26,4

Konečný stav šampionátu: 1. Salo 97, 2. Lindroos 93, 3. Nikara 66, 4. Vihavainen 59, 5. Tuohino 47, 6. Tahko 44, 7. Tiippana 30, 8. Ali-Rantala a Rantanen 28, 10. Lehessaari 20

Konečné výsledky celé soutěže naleznete na ewrc-results.com.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!