Redakce - eWRC.cz
30. 8. 2005 00:00 − 6182× − 147

Škoda: „Jste z eWRC, tak odejděte!“

Fotograf Petr Lusk byl velmi potupně vykázán ze servisního zázemí továrního týmu Škoda Motosport během sobotní etapy Německé rally kvůli spojitosti se serverem eWRC.CZ!

Fotograf Petr Lusk, jehož nádherné fotografie ze soutěží mnoha světových zemí můžete vidět i na stránkách internetového serveru eWRC.CZ, byl velmi potupně vykázán ze servisního zázemí továrního týmu Škoda Motosport během sobotní etapy Německé rally.

Petr Lusk se na žádost pracovníka marketingového oddělení domluvil s Colinem McRaem, že nafotí kolekci fotografií s Colinem McRaem a jeho spolujezdcem na Britské rally Nicky Gristem, které potom Škoda Auto využije pro propagaci značky.

„Během tohoto rozhovoru stál opodál fotograf Zdeněk Sluka, který pravidelně pro tým Škoda Motorsport fotí, a byl vyloženě naší domluvou překvapen. Po chvíli odešel do servisního stanu týmu Škoda Motosport, odkud se během okamžiku vyřítila členka média týmu Škoda Motorsport Michaela Urbanová-Lukander. Zeptala se mě, zda jsem z toho eWRC. Po kladné odpovědi mi velmi důrazně sdělila, že nejsem v žádném případě vítán v prostorách týmu Škoda Motorsport, protože server eWRC.CZ píše negativně o týmu Škoda Motorsport. Nezajímal ji ani fakt, že moje fotografie tým používá pro své reklamní potřeby a například i v Německu rozdávali členové týmu materiály, kde jsou použity mé fotografie. Rozhodl jsem se, že nebudu činit jakékoliv potíže a prostory týmu Škoda Motorsport jsem tedy zklamaně opustil. Velmi překvapeným dojmem působili i přítomní mechanici. Zřejmě byli šokování důvodem i stylem vyhazovu,“ sdělil své pocity zklamaný Petr Lusk.

Petr Lusk fotografie ze světa automobilových soutěží nepořizuje za účelem vlastního zisku, ale kvůli radosti z každé vydařené fotografie z průběhu a zákulisí tohoto krásného sportu. Proto jej jednání Michaely Urbanové-Lukander zarmoutilo o to více.

I když se jednalo určitě o prestižní záležitost, protože s Colinem McRaem se nesetkáváte každý den, stále se nám nechce věřit, že by se fotograf Zdeněk Sluka snížil k jednání, kdy by na spojitost Petra Luska a serveru eWRC.CZ „upozornil“ členy média týmu Škoda Motorsport za účelem „vyhnání“ Petra Luska ze servisního zázemí mladoboleslavského týmu. Ale kdo ví…

Členka média týmu Škoda Motosport komentovala později tento incident poněkud zvláštním způsobem. Je těžko pochopitelné, že mediální zástupce továrního týmu hovoří o vyhlášení války serveru eWRC.CZ kvůli negativním článkům. Pochvalu si nezaslouží ani komentář ve smyslu „přece si snad nemysleli, že je tady někdo bude trpět. Píší o týmu negativně a tak tady prostě nebudou. Ti z eWRC chtěli válku, tak ji mají.“ Kuriózní byla poznámka o tom, že Petr Lusk měl velké štěstí v tom, že Michaela Urbanová-Lukander neupozornila týmové mechaniky na spojitost Petra Luska se serverem eWRC.CZ, neboť ti by jej dle jejich slov vynesli ze servisní zóny v zubech…

Internetový server eWRC.CZ nikdy od týmu Škoda Motosport ani od jiných týmů nepožadoval žádné zvláštní výhody, ale tento postup se nám zdá přinejmenším podivný. Je ovšem na druhou stranu pochopitelná nervozita Michaely Urbanové-Lukander, protože mediální tým továrního týmu Škoda Motorsport nemůže nijak server eWRC.CZ za články „potrestat klasickými zbraněmi týmu“. Nikdy jsme nepožadovali uhrazení „zájezdů“ ani ubytování na světových soutěžích. Nikdy jsme neprosili, abychom mohli strávit soutěže ve stanu plném jídla a pití. Na druhou stranu se snažíme propagovat rally, protože máme tento sport rádi. Tím se odlišujeme od některých profesionálních novinářů a fotografů, které má mimochodem velmi v oblibě právě mediální tým Škoda Motorsport, kteří znuděně postávají u erzet a sledují hodinky, kdy již konečně vyrazí na partičku golfu místo sledování soutěže samotné. Vždyť nějakou fotku už máme a nějaký ten „vhodný“ článek už napíšeme, abychom nikoho nerozzlobili. Vždyť na rozdíl o členů eWRC.CZ by mohli přijít o zmiňované výhody…

Proti jednání Michaely Urbanové-Lukander vůči Petrovi Luskovi v servisní zóně továrního týmu Škoda důrazně protestujeme a dáváme prostor pro vyjádření k tomuto incidentu na stránkách internetového serveru eWRC.CZ mediálnímu týmu Škoda Motorsport. Zároveň tímto veřejnosti sdělujeme, že tento článek je odeslán na e-mailové adresy:

roman.meliska@skoda-auto.cz (Roman Meliška) a skoda.motorsport@technikapr.cz (Michaela Lukander)

Fotogalerie Petra LUSKA z Deutschland Rally zde.


Foto: Petr LUSK eWRC.CZ

Komentářů celkem: 147
Aznoch
2. 9. 2005 16:33
0 0
Jo, pánové, být fotografem je tvrdej kšeft. Kamarádku takhle jeden "kolega" držel přimáčklou na bobku a foťákem v druhý ruce nafotil svoje záběry, který pak byly ve všech denících. Fotek je hodně a vydavatelů málo a dobře platěj. Bohužel na to doplácej právě ty slušný, byť kvalitní.
Anonym IP:83.208.118.227
2. 9. 2005 20:23
0 0
Pro všechny člemy vedení Škody Motorsport je účast v seriálu MS jen otázkou byznysu.Poslední objektivní informace o týmu poskytoval tragicky zesnulý Pavel Bém,pro kterého byla tato práce především koníčkem a dělal ji skutečně naplno.Od té doby jsou tam jen korytáři.
2. 9. 2005 22:10
0 0
Prave jsem koukal na Slukovy fotky na Impulsu a chapu, proc zaloval na Brose. Sluko jsi ubohy zavistivec a tvoje fotky jsou na urovni amatera s kompaktem. Znam spoustu amaterskych fotografu, jejichz fotografie jsou mnohem kvalitnejsi nez Slukovy. Zdenek Sluka se pro me stal synonymem spinaveho bonzaka, ale predevsim autorem silne podprumernych fotografii.
Petre vyjadruji Ti plnou podporu. Taky fotim a davam fotky do ruznych galerii a Tvoje hodnoceni je vzdy pro me velmi cennym. Kdyz dostanu 5 (nejvyssi znamka), je to pro me maly svatek. Diky a pokracuj dal ve stejnem stylu. Nenech se znechutit lidmi typu Lukaander a Sluka. Dan
Anonym IP:213.151.83.10
5. 9. 2005 14:02
0 0
I já patřím ke skalním fandům týmu ŠkodaMotorsport, i já jsem schopen z lásky k oblíbené značce procházet serviszónou či postávat u RZ oblečen jako chodící reklama týmu ŠM. Přesto, nebo právě proto, mne situace kolem mého oblíbeného týmu nenechává vůbec v klidu. Ubohé výsledky, byť s obrovským potenciálem, podivné chování zaměstnanců ŠM, děsivé informace o průběhu testování v Bělé (viz eWrc) atd. To vše se událo v průběhu posledního roku. A přestože my, fandové a potenciální zákazníci Škody neustále remcáme a stěžujeme si prostřednictvím internetu (naše nářky bohužel sdílejí i přiznivci rally na jiných fórech než je toto - což zřejmě paní Lukaander přehlédla) je nám to celkem málo platné. Bez nějaké jednotné a masivnější akce, zamířené přímo mezi zodpovědné představitele Škody Auto, se toho asi moc nezmění. A bohužel asi nemá cenu obracet se na lidi, kterých se kritika týká (Meliška, Muhlmaier a další). Takže navrhuji: poďme se sjednotit, zformulujme jasné a konkrétní dotazy a připomínky a obraťme se přímo na vedení automobilky. Snad alespoň tam se nám dostane odpovědí a možná se i něco změní. Já osobně bych velmi nerad měnil dres Škoda za např. Audi
8. 9. 2005 18:01
0 0
Ne aby byli rádi za zájem a propagaci, ale opk, opak je pravdou, je to smutné i pro tým i pro fans.
12. 9. 2005 15:02
0 0
že by náhoda, že byl Sluka u Colinových testů?
Anonym IP:213.151.81.162
30. 1. 2006 13:10
0 0
TO: Dan_Rozkol: Promintě ale p. Sluka rozhodně nemá potřebu závidět! Jeho fotky mají nápad, liší se od ostatních! Každý jiný má stejné fotky -auto a diváci-on se snaží fotit třeba i v krajině, hlavně portréty, vážně umělecký fotky! Hlavně není žádný bulvární fotograf! Fotí jen rally a těžce se k tomu dopracival! Zkuste se na to dívat i jinak!!!
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!