Trackrod Rally Yorkshire – komentář

Britský šampionát o víkendu pokračoval svým už šestým podnikem, který v předešlých letech hostil velké finále tohoto šampionátu.

Britský šampionát o víkendu pokračoval svým už šestým podnikem, který v předešlých letech hostil velké finále tohoto šampionátu. Pro tuto sezónu došlo v kalendáři k významné změně, když tradiční soutěž na ostrově Man opustila prázdninový termín a objevila se na pozici podzimního finále BRC. Z velkolepých plánů na uspořádání dvojitě bodovaného podniku na závěr sezóny nakonec chvíli před startem šesté soutěže v Yorkshiru sešlo. Nový termín se ukázal jako značně nevhodný kvůli problémům se samotným transportem na ostrov i kvůli povolením na uzavření tratí.


Foto: www.rallybrc.co.uk

Situace došla tak daleko, že byl letošní ročník Rally Isle of Man bez náhrady zrušen a zakončení šampionátu se vrátilo na Trackrod Rally. Ze vzniklé situace profitoval hlavně vedoucí muž šampionátu David Bogie, který průběžnému hodnocení vévodí od samého počátku sezóny a k zisku titulu mu stačilo šestou rally dokončit do třináctého místa. Zatímco Bogie pilotující Mitsubishi Lancer EVO IX reprezentuje Skotsko, jeden z jeho hlavních soupeřů Elfyn Evans bojuje pod velšskou vlajkou. Několikrát během roku ukázal za volantem Subaru Impreza Sti N16 svou rychlost, ale spolehlivost už nebyla taková a z pěti startů vytěžil pouhý jeden triumf.


Foto: www.rallybrc.co.uk

Do Škody Fabia Super 2000 usedl tento rok Jonathan Greer a jeho chvíle měla přijít hlavně na předešlých dvou asfaltových soutěžích. Z nich ale nakonec dokázal vytěžit pouze jedno druhé místo a v závěru roku se měl s Evansem poprat o post vicemistra. Syn Geyndafa Evanse do soutěže v Yorkshiru vstoupil nejrychlejším časem, kdy nadělil druhému Greerovi 12,9 sekundy. Jezdec za volantem Fabie mírně zaostal i na druhé zkoušce, ale ve třetí už dokázal kontrovat a odstup za vedoucím pilotem udržet na rozdílu lehce přes 12 vteřin.


Foto: www.rallybrc.co.uk

Čtvrtým testem prolétlo znovu nejrychleji červenožluté Subaru mladičkého Evanse. I na RZ 5 se snažil Velšan svůj náskok zvednout, ale v přemíře snahy se přetočil a jeho odstup rázem klesnul na 9,6 sekundy. Greer chyby svého soupeře sice využil k snížení jeho náskoku, ale za normálních okolností za ním stále nepatrně zaostával. Na šestém testu znovu obdržel několik sekund a v závěrečných třech zkouškách už žádné rezervy ve svém výkonu nenašel a musel se spokojit se stříbrem v této rally a bronzem v hodnocení šampionátu.


Foto: www.rallybrc.co.uk

Pro druhé vítězství sezóny a titul vicemistra si do cíle ve Scarborough dojel Evans se Subaru. Daleko za dvojicí oddávající se duelu o vítězství se po celou rally pohyboval Bogie. Vědom si své pozice, kdy musel hlavně dojet do cíle, nehodlal zbytečně riskovat a v klidu ukrajoval kilometry dělící ho od velkého okamžiku jeho kariéry. V cíli Skot přiznal, že tato soutěž byla jednou z jeho nejnáročnějších, ale svůj cíl splnil na jedničku a mohl se radovat z velkého úspěchu. Od roku 1995, kdy se britským mistrem stal Alister McRae, žádný jiný Skot až do teď titul nezískal.


Foto: www.rallybrc.co.uk

Trackrod Rally se stala labutí písní čtyřkolek, které od příštího roku nebudou moci do britského šampionátu bodovat. Už letos byl jasně vidět příklon k trendu budoucnosti v tomto mistrovství, kde hlavní prostor dostanou vozy skupin R1, R2 a R3. Mezi R3 a v celkovém hodnocení této Formule 2 si letos nejlépe počínal senzační vítěz Rally Northern Ireland Martin McCormack s Citroënem DS3 R3T. Nadějný mladík se zároveň stal juniorským mistrem, zatímco kategorii R2 ovládnul finský borec za volantem Renaultu Twingo Mikko Pajunen. Stáj Twingo Autosport Technology, která Finovi připravovala jeho speciál, se stala vítězem kategorie stájí.


Foto: www.rally.ie

Pořadí v cíli
1. Elfyn Evans/Andrew Edwards (GB) Subaru Impreza WRX STI 1:15.56,8
2. Jonny Greer/Dai Roberts (GB) Škoda Fabia S2000 +28,3
3. David Bogie/Kevin Rae (GB) Mitsubishi Lancer Evo IX +1.55,5
4. Martin McCormack/David Moynihan (GB/IRL) Citroen DS3 R3T +5.27,4
5. Peter Taylor/Andrew Roughhead (GB) Renault Clio R3 +5.40,1
6. Callum Black/Paul Wakely (GB) Suzuki Swift S1600 +6.53,4
7. Mikko Pajunen/Jani Salo (FIN) Renault Twingo R2 +7.11,9
8. Siim Plangi/Marek Sarapuu (EE) Renault Twingo R2 +7.23,4
9. Vincent Dubert/Sylviane Sitarz (F) Citroen DS3 R3T +8.47,0
10. Desi Henry/Niall Burns (IRL) Citroen C2 R2 Max +9.49,4

Konečný stav britského šampionátu: 1. Bogie 110, 2. Evans 100, 3. Greer 95, 4. McCormack 74, 5. Pajunen 49, 6. Gould 47, 7. Plangi 45, 8. Clark 40, 9. Black 37, 10. Donnelly 36

Konečné výsledky této britské soutěže naleznete na ewrc-results.com

Komentářů celkem: 1
26. 9. 2011 23:391
0 0
pred tremi lety jsem se na teto rally byl podivat a uzasny zazitek .) skoro zadne prejezdy 6 rz se da stihnout za den
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!