Citroën na domácí půdě

Po dlouhém cestování z jižní polokoule vyvrcholí mistrovství světa WRC v Evropě. Rally France – Alsace

Po dlouhém cestování z jižní polokoule vyvrcholí mistrovství světa WRC v Evropě. Rally France – Alsace, první ze tří zbývajících podniků, se odehraje na domácí půdě Citroënu. Loni Sébastien Loeb a Daniel Elena získali jejich sedmý světový titul ve Štrasburku, a Citroën Total World Rally Team tam pošesté vybojoval světovou mistrovskou korunu v Poháru konstruktérů. Také po roce se francouzský tým zaměří na vítězství se svými dvěma posádkami.

Loeb – do roka a do dne!

Rally Francie byla od vzniku mistrovství světa v roce 1973 spojována s Korsikou. Loni se však přesunula do Alsaska. Soutěž se uskutečnila v samém srdci Evropy a její obrovskou popularitu ozdobilo na 250 000 diváků. Většina z nich tehdy měla oči jen pro jednoho pilota, a Sébastien Loeb, místní rodák, tu vykročil na cestu k sedmému titulu mistra světa. I přes veliký tlak dokázal tenhle muž z Oberhoffenu snadno vyhrát a pomohl také k největšímu počtu vítězství týmu Citroën.

O rok později Sébastien Loeb a Daniel Elena vstupují do jedenáctého kola šampionátu s 15bodovým náskokem na největší rivaly. „Musíme se podívat na výsledky posledních dvou rally," říká Loeb. „Píchnutí pneumatiky v Německu, kde jsme ztratili vítězství, a chvilková nepozornost a následné opuštění trati v Austrálii nám neumožňuje prožít zbytek sezony v poklidu. Loni jsme Rally Francie vyhráli, jsme opět favority a uděláme všechno proto, abychom tuto pozici obhájili. Ale vítězství nám samo do klína nespadne! Abychom mohli pomýšlet na stupně vítězů, musíme zvládnout všechny nástrahy zdejší záludné tratě. Loňské rychlosti, kterých jsme dosahovali, překvapily i mě. S možným nevyzpytatelným počasím v zádech s bezpočtem změn povrchů musíte umět číst trať, přizpůsobovat tomu brzdné dráhy a vaši trajektorii. Organizátoři oznámili, že chystají na vrcholky sloupky, aby zabránili rychlému znečištění cest. To možná usnadní druhé průjezdy."

Ogier – Jsme součástí týmu

Loni měla posádka Sébastien Ogier a Julien Ingrassia skvělý start do rally, ale potom ztratila čas ulomením závěsu. Nakonec viděla cílovou vlajku na šesté pozici. Od té doby dokázala tato dvojice vyhrát jejich první rally na asfaltu v Německu před několika týdny. Ogier ale udělal chybu také v Austrálii, kde přišel o druhé místo v celkovém pořadí mistrovství světa a musel ho přenechat Mikko Hirvonenovi. Francouzský pilot nyní na Loeba ztrácí 29 bodů a jeho vyhlídky na mistrovský titul jsou slabé.

„Jsem součástí týmu a snažím se mu pomáhat k zisku co nejvíce titulů. Abych se co nejlépe připravil na zdejší typ povrchu, se kterým jsem lehce obeznámen, zúčastnil jsem se Rally Vosges před dvěma týdny. To mi pomohlo nabrat zkušenosti s terénem, který bude podobný i na Rally Francie," uvedl Sébastien Ogier. „Uvidíme, jak vše ukáže samotný závod, ale chystáme se zůstat co nejblíže našim týmovým kolegům, kteří jsou na tomto povrchu zvyklí."

Podobně jako už v Austrálii může Citroën Total World Rally Team získat vítězství v Poháru konstruktérů ještě před koncem sezony. Aby to vyšlo, musí tým rozšířit své bodové konto, resp. náskok na 86 bodů oproti současným 62.

Tři otázky pro Sébastiena Loeba

Jsem pod velikým tlakem

Zdá se, že jste na souboj se Sébastienem Ogierem koncentrovaný. Ale s blížícím se koncem sezony se ukazuje jako váš nejvážnější soupeř Mikko Hirvonen. Co říkáte?

„Sébastien a já jsme absolvovali stejnou soutěž v Austrálii! Oba jsme udělali chyby a otevřeli jsme dveře našim soupeřům. První důsledek – Citroën Total World Rally Team má menší náskok v mistrovství světa. Druhý – Mikko Hirvonen snížil ztrátu v pořadí pilotů. Jsme nyní pod tlakem pilota z jiného auta, a to je úplně něco jiného. To byl také důvod, proč náš tým uplatnil týmovou režii ke konci rally, abych mohl přidat body k mému celkovému kontu. Za takové konstelace má každičký bod cenu zlata!"

Dvě asfaltové rally ze tří posledních, to přece mluví pro vás?

„Ale jen teoreticky. Vždy jsme vydaní na milost a nemilost řidičské chybě nebo mechanickým problémům. I když jsem v Německu vyhrál osmkrát, už jsem nebyl schopen pokračovat v této sérii. Na druhou stranu Mikko je soupeř, který nic nevzdává a musí se s ním vždy počítat. Musíme být velice pozorní a pokusit se naši teoretickou výhodu zúročit v bodech!"

Máte nějaké zvláštní pocity před druhou Rally France – Alsace?

„Jsem tu od toho, abych závodil na rally a zkusil vyhrát, když to bude možné! Podobně jako loni se budu muset koncentrovat a nevšímat si všeho, co se děje kolem mě. Udělám všechno pro to, abych zůstal pro fanoušky dostupný, ale tady bývá tolik lidí, kterým nemohu vyhovět… I když je matematicky nemožné, abych vyhrál titul už tento víkend, bude na mě stejně tlak. Mohl bych říci, že jsem titul ještě nevyhrál, ale spíše říkám, že ho nesmím ztratit!"

Privátní piloti chtějí roztavit asfalt!

Petter Solberg, Kimi Räikkönen a Peter van Merksteijn Jr. budou na startu Rally France - Alsace s vozy Citroën DS3 WRC za podpory Citroën Racing Technologies. Privátní jezdci Citroënu získali body v Německu, první asfaltové rally, a mají na to, aby stoupali nahoru ve WRC.

Norský pilot Petter Solberg bude začínat jako jedenáctý, nicméně v roce 2003 vyhrál francouzskou soutěž na Korsice. 'Hollywood' vybojoval další stupně vítězů na Rally Austrálie a aktuálně je pátý v pořadí pilotů mistrovství světa.

„Tento výsledek byl ohromnou odměnou pro celý tým a dodal nám další mega motivaci do posledních tří rally sezony. Asfalt sice není můj oblíbený povrch, ale tuhle soutěž mám rád. Tratě jsou velmi rychlé a člověk musí dávat pozor na velké změny v ovládání auta. V roce 2010 jsem skončil třetí a doufám, že bych mohl stejný výsledek zopakovat i letos."

Kimi Räikkönen v Austrálii nestartoval, takže Rally Francie pro něho znamená návrat do WRC. Loni soutěž nedokončil a nyní je zpátky a touží po odplatě.

„Mám rád šotolinu, ale asfalt je pro mě přirozenější. I já jdu do soutěže jako většina ostatních – pokusit se vyhnout se chybám a najet co nejvíc kilometrů k získání zkušeností."

Petr Van Merksteijn Jr. dojel poslední dvě rally a je odhodlaný pokračovat v učení na mistrovství světa. Minulý víkend pilot stejnojmenného týmu startoval na Rally Hellendoorn, kterou ovládl. Vyměnil svůj DS3 WRC za C4 WRC a vyhrál toto kolo národního mistrovství. Tenhle výsledek dodal mladému Holanďanovi sebevědomí natolik, že chce alsaský asfalt roztavit!

Komentářů celkem: 1
28. 9. 2011 16:18
0 0
250k diváků... Šak to bylo aj na Barumku.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!