29. 9. 2011 21:22 − 3415× − 0

Kobliha vicemistrem třídy 9

Z pohledu posádky Adam Kobliha a Martin Trlifaj se jednalo o rozhodující bitvu o mistrovský titul ve třídě 9.

Definitivní tečkou za letošní sezonou Mediasport mezinárodního mistrovství České republiky byla uplynulá 33. Rally Příbram. Z pohledu posádky Adam Kobliha a Martin Trlifaj se jednalo o rozhodující bitvu o mistrovský titul ve třídě 9.

Před Příbramskou soutěží dělily Adama Koblihu od jeho největšího rivala Ondřeje Blaťáka pouze dva body. V bodovém hodnocení, vzhledem k tragické Šumavské rally, nikdo nic neškrtal a muselo se tedy závodit naplno bez jakéhokoliv taktizování. Kdo porazí toho druhého, bude také mistrem „devítek“. Březík ani Vladyka, kteří v případě neúspěchu jednoho z jezdců mohli promluvit do celkového hodnocení na stupních vítězů, se neúčastnili. Ve prospěch Blaťáka hovořil fakt, že pokud letos dojel, nebyl poražen. Na jeho kontě byly před posledním startem tři výhry a jinak nic. Celkově tedy vedl o nepatrný bodový náskok. To Kobliha měl poněkud složitější cestu „velkým mistrákem“. Jistá dávka smůly v podobě nefunkčních stěračů na poslední rychlostní zkoušce Valašské rally nebo smolné odstoupení na Bohemia rally tomuto valašskému jezdci zkomplikovaly cestu za prvenstvím. Titul mistra republiky si Kobliha zajistil předčasně již v rallysprintovém šampionátu, ale chtěl dosáhnout i na ten druhý, který byl ve hře. „Připravovali jsme se na tento závod jako na každý jiný, ale taktika je taková, že pokud ze začátku nebudeme Ondrovi stačit, tak nepůjdeme do zbytečného rizika. Nerad bych na závěr sezony nějak ublížil autu, klidně se spokojíme i s druhým místem,“ měl před startem jasno průběžně druhý muž pořadí.

Páteční etapa čítala 6 rychlostních zkoušek, z čehož se více jak polovina odehrávala za tmy. Od samotného úvodu příbramské rally začal zbytku „devítek“ ukazovat záda Ondřej Blaťák a šel si tvrdě za svým. Soupeřům začal nakládat takřka po desítkách vteřin a po páteční etapě měl náskok něco málo přes minutu. Kobliha se držel své taktiky. Když po úvodních metrech viděl, že na svého rivala nemá, zvolnil. Možná až moc. Výsledkem po prvním závodním dnu bylo až čtvrté místo se ztrátou více jak minuty a půl. Byl Adam Kobliha s průběhem páteční etapy spokojen nebo panovalo mírné zklamání? „Tak napůl. Když jsem viděl, že Blaťák nám nakládá, raději jsem ten souboj vypustil a zvolil opatrnější tempo. Jel jsem hrozně, to vím, ale nečekal jsem, že se před nás dostanou i další dva soupeři. Sám jsem tomu příliš nerozuměl. Největší respekt jsem měl z RZ Klučenická, proto asi i ta ztráta na obou průjezdech. Byla to studená sprcha. “

Velká porce závodních kilometrů čekala na posádky především v sobotu. Času a možností udělat něco s výsledkem měl Adam ještě spoustu. I když časová ztráta byla propastná, mohla do boje zasáhnout vyšší moc například v podobě defektu. Od rána panovalo velmi pěkné slunečné počasí a i Kobliha se zřejmě probudil z páteční letargie. „Asi jsem se dobře vyspal :-). Chtěl jsem se vrátit na druhé místo, zkusil jsem zabojovat a ono to šlo. Ale maximálně na druhé místo. Na Ondru Blaťáka jsme zkrátka neměli, jel si svůj závod a vítězství si po právu zaslouží, klobouk dolů před jeho jízdou. Celý závod se mi i tak velmi líbil, krásné těžké tratě a pro nás další zkušenosti, které snad budeme moci v budoucnu zužitkovat. “ A na dosahovaných časech to bylo znát.

V dopolední sekci se dokázal vrátit na druhé místo. Blaťák sice kousek po kousku přihazoval další náskok, ale Kobliha s ním již dokázal držet krok a odstupy v jednotlivých testech byly minimální, dvakrát dokonce zvítězil. Ani to však nic nezměnilo na skutečnosti, že Adam Kobliha s Martinem Trlifajem nedokázali skvěle jedoucího Ondřeje Blaťáka, kterého navigoval jeho letošní parťák na sedačce spolujezdce Ondřej Victora, porazit a museli se tak spokojit s druhým místem na příbramské rally a i s celkově druhým místem v šampionátu klasifikace třídy 9. „I s druhým místem jsme velmi spokojení. Na jednu stranu mě trochu mrzí, že jsme nedokázali vyhrát, ale na druhou stranu vyhrál ten lepší a Ondrové si to za celou sezonu určitě zaslouží. Za letošní rok jsme posbírali hodně zkušeností, které doufám v budoucnu budeme moct zúročit. Za tohle samozřejmě vděčíme našim partnerům, všem lidem v týmu a podporovatelům, kteří nám pomáhali po celou sezonu. Především děkujeme panu Raabovi a jeho firmě Raab Computer, která nám umožnila dělat to, co nás baví a pomohla splnit náš sen. Nemůžu zapomenout ani na Tondu Tlusťáka, který nám kromě zázemí nabídl také svou podporu a také na spolujezdce Martina za jeho diktát.“

První kompletní seriál obou národních šampionátů dopadl pro dvojici Kobliha – Trlifaj více než dobře a bude zajímavé sledovat, kudy se budou ubírat jejich kroky v příštím roce. Na to je však ještě dost času a důležité bude také sehnat potřebný obnos financí, což je každoroční boj každého závodníka. Věřme ale že i to dopadne úspěšně a tyto jména se budou ve startovních listinách objevovat co nejčastěji.

Foto: František Dušek

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!