Rosťa Kutěj - eWRC.cz
6. 10. 2011 03:04 − 3511× − 7

Neoficiální průvodce po trati Rallye Vltava

Jen desítky hodin nás dělí od zahájení letošního ročníku Historic Vltava Rallye.

Tanto text vznikl jako neoficiální průvodce diváka po trati 20. Historic Vltava Rallye. Nemá za cíl nahradit materiály pořadatele, ale možná někomu pomůže ve volbě místa odkud sledovat soutěžní vozidla. Text vznikl za vydatné pomoci ředitele soutěže.

RZ 1 Čínovský okruh jsem se rozhodl vynechat, je dostatečně známý a jede se už dlouhá léta beze změn. Jediná změna je nemožnost přístupu od Sobětic, ale tu zmíním dále v článku. Na okruhu se bude jako na jediném diváckém místě vybírat vstupné, a to ve výši 100 korun. Pro úplnost jen čas uzavření 14:30 – 17:30, první vozidlo vyrazí na trať v 16:00

RZ 2/5 RZ Roupov – Křenice Uzavírka od 16: 01 první vozidlo pojede v 17:01 a ve 20:01

Zkouška je jistě známá z rallye Šumava. Hodně zamotaná trať bude ve Vřeskovicích, kde je na návsi několik odbočení a trať je zde hezky zakroucená. Bohužel je zde velice málo místa pro diváky a je sem velmi omezený přístup autem. Z Vřeskovic jede RZ do Biřkova a odtud po velice hezké silnici do obce Kámen, kde je DM Kámen. Rychlý příjezd do odbočení na ruční brzdu. Zde najdete dostatek místa bezpečně sledovat soutěžní vozidla a dostatek místa na zaparkování. Prosím, aby byla ponechána volná příjezdová komunikace.


DM Kámen

Mezi Vřeskovicemi a Kamenem je několik zajímavých míst, ale jsou obtížně přístupná. Velmi zajímavé jsou horizonty mezi Roupovem a Vřeskovicemi. Třetí horizont nemá v oblibě jezdec Szabo, který zde tvrdě havaroval na rallye Šumava a po jezdecké chybě hodně rozbil své Mitsubishi.

Sledovat průjezdy lze z louky, která je přístupná od Roupova. Důrazně doporučuji dbát na vlastní bezpečnost a průjezdy vozidel sledovat z dostatečné vzdálenosti. Pravděpodobně se bude na co dívat, neb i civilní vozidlo v povolené rychlosti vypadalo, že se rozdivočí, a jak se říká v jedné divadelní hře, hópne.

RZ3/6 Poleňka – Koryta Uzavírka od 16:32 první vozidlo pojede v 17:32 a ve 20:32

Start bude přístupný od Dolan a Balkov, Samotná příjezdová komunikace bude pro běžný provoz uzavřena a bude střežena policií! RZ jede do obce Poleň, kde bude odbočení přes hranu nahoru do kopce a dále do kopce po zatočeném úseku známém i z rallye Šumava. Přístup k odbočení je z obce Poleň, kde bude i dostatek místa na zaparkování. I zde prosím ponechme volnou komunikaci a nepoškozujme soukromý majetek. Trať vede přes vrch Doubrava, kde jsou krásné protahováky, a na mezi v lese je dostatek místa ke sledování vozidel. Přístup do lesního úseku možný pouze pěšky! Je to krásná procházka do kopce. Tímto zdravím kuřáky:-)


levé odbočení v Poleni

Trať pokračuje k DM Věckovice, známému i z rallye Šumava. Trať dále pokračuje přes Tětětice do Koryt ale zde je špatný nebo omezený přístup. Kdo chce vidět zdejší srdcový úsek z kopce, musí si udělat procházku z DM Věckovice. Přístup k DM je od Klatov přes Tupadly. Pozor!!! Navigace se snaží navigovat z Klatov přes část zvanou Lázně a následně přes Tajanov. Neposlouchejte je, v Tajanově není most:-) Cesta je možná z Klatov na Domažlice, za prvním železničním přejezdem doprava přes obec Kal do Tajanova a zde doleva na Tupadly. V Tajanově je možno něco málo pojíst a popít v Hospůdce u Křížku.


DM Věckovice

RZ 4/7 Sobětice-Vítkovice Uzavírka od 17:04 první vozidlo pojede v 18:04 a ve 21:04

Na úvod je potřeba sdělit všem, kdo jsou zvyklí se dopravit k Činovskému okruhu od Sobětic, že toto letos nebude možné! Je šance se v dostatečném předstihu nechat zavřít na místní komunikaci mezi Čínovem a Soběticemi a sledovat tak hned dvě zajímavá místa anebo naopak přijet k trati od Činova až na RZ7.

Start RZ je za statkem v Soběticích


start RZ za statkem v Soběticích

Zajímavé místo je po sjezdu od Sobětic před obcí Lažánky, kde pokud budeme stát vlevo po směru RZ, uvidíme celý sjezd od Sobětic, pravé odbočení a několik velice technických míst. Přístup je možný od okruhu, který by v té době měl být už otevřený.


Odbočení před obcí Lažánky

DM Kydliny: příjezd po velice úzké uskákané silnici, v Kydlinech bude odbočení za křížkem a místo je dobře přístupné od Bolešin a Klatov.


DM Kydliny

Trať dále vede do obce Hoštice, kde je rychlé odbočení doleva dolů, na silnici je spousta posypu fotografové zde mají možnost ulovit spoustu záběrů. Přístup od Mochtína, místa na parkování je dostatek.


Odbočení směr Hoštice

V obci Obytce je pěkná náves, kam bude přístup od Klatov a trať je zde zajímavě zatočená. Místo není jako oficiální divácké místo vzhledem k malému prostoru pro diváky. Zbytek RZ je velice obtížně přístupný.

RZ8/12 Kašovice Lipová Lhota Uzavírka od 8:16 první vozidlo pojede v 9:16 a ve 13:40


Start v Kašovicích

DM v obci Čermná, kde bude odbočení přes hranu do kopce. Přístup od silnice Sušice Kolinec před obcí Puchverk doprava. Prosím, i zde ponechme komunikaci průjezdnou. Z Čejkov do Tedražic vede úzká, zatočená, ale rychlá silnice. Trať pokračuje do obce Zbynice, ale je sem velmi špatný přístup a málo místa. Místo tedy není jako divácké, ale kdo si udělá procházku, jistě nebude litovat. Další možnost je cesta autem z Hrádku, ale prosím pozor na možnost průjezdu! Komunikace je velmi úzká!


odbočení v Čermné

DM v Čejkovy pravé odbočení přes hranu dolů. Místo je velice dobře přístupné od Nalžovských Hor a místa pro sledování je dostatek. Trať vede dále po úzké cestě přes Tedražice do cíle, ale v Tedražicích není prostor pro bezpečné sledování soutěžních vozidel a cíl zkoušky je v podstatě divácky nepřístupný.


odbočení v Čejkovech

RZ9/13 Pohorsko Maleč

Uzavírka od 9:09 první vozidlo pojede v 10:09 a ve 14:07 Start v Pohorsku pod návsí do úzké komunikace. RZ vede po velice úzké uskákané silničce, kam se tak akorát vejde jedno auto. Divácky je toto bohužel nevděčné, protože je špatně přístupné, ale pokud si zejména kameramané udělají výlet po trati, jistě uloví spoustu kvalitního materiálu.

Trať vede k DM Lazna přístupnému od Sušice přes Nezdice na Šumavě. Na místě je hostinec, kde hladový divák jistě dostane něco na zub.


DM Lazna, hostinec v pozadí

Hned za DM je odbočení na úzké doleva přístupné od Javorníka.

Dalším DM je Strašín, přístupné od Nezdic na Šumavě. Parkování ve Strašíně je opravdu pohodlné.


DM Strašín

RZ vede přes areál zemědělské společnosti. Za areálem je divácky velmi obtížně přístupná a doporučit ji lze jen zdatným pěším turistům:-)

RZ10/14 Šimánov Žihobce Uzavírka od 9:59 první vozidlo pojede v 10:59 a ve 14:57


start RZ 10/14

Průjezd obcí Šimanov je velice úzký, technický, ale bohužel autem pro diváka zcela nepřístupný. DM Rozsedly Přístup možný od Sušice přes Podmokly. Rychlé odbočení s dostatkem výhledu. DM směr Žihobce odbočení přes hranu. Přístup od Nezdic na Šumavě. Při parkování prosím nechat volnou komunikaci. Fotky z těchto míst se bohužel ukázaly být vadné na jinak bezproblémové letité kartě. Aneb vše jednou doslouží:-( Laskavý čtenář jistě promine.

RZ11/15 Žihobce – Žichovice

Uzavírka od 10:15 první vozidlo pojede v 11:15 a ve 15:13 Start za obcí Žihobce směrem na Bukovník do kopce a RZ se jede směrem na Bukovník, Damíč, Soběšice, Mačice, Bukovník, Bílenice a Žichovice. V Bukovníku má divák možnost sledovat vozidla hned dvakrát, prvním místem je odbočení doprava. Druhým o cca 200m dále je odbočení taktéž doprava ven z obce. Bukovník je ovšem přístupný jen pěšky od startu anebo od obce Mačice. Obojí je slušná procházka do kopce.

DM Damíč nabídne odbočení vlevo v první části DM, druhou část DM tvoří úzké odbočení doleva na místní komunikaci. Za DM je prudké odbočení doprava. Obec Damíč tak nabízí tři místa vhodná ke sledování soutěžních vozidel.


první část DM Damíč

RZ se dostane do Soběšic, kde je hezky zakroucená trať. Místo není jako divácké, ale dá se na něj pohodlně dostat od Strašic a je tady určitě co vidět. DM Mačice odbočení doleva nahoru směrem na Bukovník. Pamětníci si jistě pomatují lípu, která zde byla a už bohužel vzala za své. Místo je dobře přístupné od Sušice přes Nezamyslice, Frymburk a Damětice.


levé odbočení v obci Mačice

Cíl RZ je na začátku obce Žichovice u bývalého ředitelství JZD. Přístup od Nezamyslic a Sušice.

Trať Vltavy je zasazená do krásné Šumavské krajiny, která nemusí sloužit jen jako cíl rallye ale i jako místo pro hned několik výletů. Zámek v Horaždovicích, hrad Rabí, hrad Kašperk, Černá věž v Klatovech, Rozhledna na Svatoboru u Sušice a mnoho dalších míst si zaslouží návštěvu.

Turistický servis v Klatovech a Sušici je na poměrně dobré úrovni. V obou městech mají dlouho do večera otevřeny obchodní domy velkých značek a je tedy možnost nakoupit potraviny a nápoje. Také restaurací a barů je v obou městech dostatek. Je tedy postaráno i o možnost kulturního vyžití.

Ubytování je možné v mnoha penzionech a hotelích. Zde však ponechám jejich výběr na každém jednom diváku.

Časový harmonogram je možné stáhnout zde

Mapy jsou k dispozici v poměrně slušném rozlišení tady

Seznam diváckých míst včetně bezpečnostních plánků je k dispozici tady

Seznam přihlášených posádek naleznete zde

Na závěr chci poprosit každého diváka, dbejte prosím na to, že motorsport může být nebezpečný. Respektujte pořadatele a soukromé vlastnictví. Při parkování prosím ponechte volné příjezdové komunikace. A hlavně užijte si rallye:-) Na viděnou v Klatovech.

Komentářů celkem: 7
6. 10. 2011 10:351
0 0
Rosťo máš to hezky udělaný a lidi neznalí místních poměrů ti určitě poděkujou.Každá rada dobrá.smajlík
6. 10. 2011 10:442
0 0
Děkuji psisko. Mimochodem hádám se uvidíme nesmajlík
6. 10. 2011 14:483
0 0
Rosťo nemáš zač.Rád pochválím dobrou práci pro Rallye,stejně jako jsem pochválil program Vltavy,kterej se mi fakt líbil.My jedem na okruh a pak na RZ4-7 a závěr asi "U Hrachů",jako pokaždý.Tak se když tak ozvu.smajlíksmajlík
6. 10. 2011 15:174
0 0
U hrachů to není blbej nápadsmajlík hele když mě uvidíš zakřič a je tosmajlík
6. 10. 2011 15:435
0 0
aha,tak proto mi Kutej ani minulý týden neodpověděl na mail,pracoval na pruvodcismajlík
6. 10. 2011 17:166
0 0
Davide stop nemám od tebe žádnej majlsmajlíksmajlík
7. 10. 2011 11:577
0 0
http://radar.meteopress.cz/ Tady to ukazuje nejvejš nějakou přeháňku.Tak snad to vydrží.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!