11. 10. 2011 20:04 − 2734× − 9

Martin Bujáček juniorským mistrem republiky

I přes nepříliš povedenou Rally Jeseníky se stal Martin Bujáček juniorským mistrem ČR.

Předposledního podniku mistrovství republiky v jednodenních soutěžích, kterým byla Rally Jeseníky, se zúčastnila také jedna z předních a stabilních posádek třídy 3 Martin Bujáček – Marek Omelka.

Martin na posledních soutěžích pozměnil nastavení a společně s Markem zapracovali také na rozpise, což bylo na rychlosti určitě znát. S cílem atakovat čelní pozice třídy 3 tedy kluci odjížděli i do Šternberka. Předpověď počasí dávala tušit, že soutěž jedoucí se v kopcích Nízkého Jeseníku bude další z letošních pneumatikových loterií. Déšť, nízké teploty, mlha a v průběhu dne místy i osychající trať – počasí si s posádkami pohrálo více než obvykle a tyto měnící se podmínky na trati rychlostních zkoušek mohou způsobit problém snad na každém metru.

Po prvním průjezdu trojicí jesenických RZ okupovala uherskobrodsko-hlucká posádka deváté místo absolutně a druhé ve třídě 3. „Mohlo by to být i lepší, ovšem nezvolili jsme zrovna vhodné pneumatiky,“ komentuje první kilometry jezdec. Na kdyby se ale nehraje a tak se Martin s Markem vydali vstříc dalším ostrým kilometrům s cílem jet jak to půjde a udržet pozici.

Neustále se měnící podmínky na trati ale mladému jezdci příliš nesvědčily. Opětovná špatná volba pneumatik nebo střídání rytmu déšť-mrholení-bez deště měly za následek několik chybiček jak jezdce tak spolujezdce. Přesto po druhém průjezdu figurovala posádka stále na devátém místě, když využila výpadek některých jiných jezdců. Ve třídě 3 ale kluci klesli na třetí místo.

Třetí průjezd stejnými rychlostními zkouškami byl vyvrcholením celé soutěže. Ani zde nefungovaly pneumatiky ideálně – někde trať osychala, jinde byla stále mokrá a také plná vytahaného bláta. Vrcholem byla poslední rychlostní zkouška, kdy Martina postihlo dokonce menší krupobití a tak se musel sklonit před rychlostí Tomaštíka i Pešla. Ten ale dostal nakonec ještě třicetisekundovou penalizaci, tak přeci jen Martin a Marek dojeli na bronzové pozici v „trojkách.“

Toto umístění pro jezdce znamená, že už nemůže být předstižen v celkovém hodnocení mezi juniory a stal se tak mistrem republiky. V pořadí třídy 3 se Martin drží na stříbrné pozici s odstupem 15 bodů před třetím Jelínkem.

Martine, je z tebe mistr České republiky mezi juniorskými jezdci. Dá se tedy hovořit o spokojenosti se sezonou?

V celém týmu panuje velká spokojenost, zisk juniorského titulu byl v letošní sezoně cílem číslo 1 a to se nám s Markem podařilo splnit. Vždycky jsme byli druzí a letos to konečně vyšlo, takže jsme šťastní. Ovšem junioři jsou jedna věc, ale osobně mě více zajímá absolutní pořadí a nyní naše třída 3 ve sprintech. Pokud se nám ve Vsetině zadaří, stále můžeme skončit na sedmém místě absolutně, což by bylo moc fajn. Ve skupině N si musíme hlídat Honzu Jelínka a udržet si druhé místo. Ve Vsetíně bude stále o co závodit a chceme navázat na dobrý výsledek z letošní Valašské Rally. Tratě budou podobné, jen většina se pojede opačně.

Jak se ti vlastně v okolí Šternberka jelo? RZ byly na mokru, občas pršelo, k tomu na úvod mlha na Dalově. Asi nic jednoduchého.

Závod to byl velmi náročný hlavně vzhledem k počasí a obtížné volně pneumatik. Tratě v okolí Šternberka jsou moc hezké a pro mě byly trošku zakleté, protože se mě tato soutěž nepodařila zatím nikdy dokončit. Letos jsme nešli do zbytečného rizika, protože tratě pro mě byly nové a letos mně to na vodě moc nejde. Umístění v desítce je fajn, ale přesto jsem doufal v trošku lepší pozici.

Jaké máš cíle do posledního sprintu ve Vsetíně?

Hlavní cíl bude jako vždy hlavně dokončit soutěž, protože by bylo hloupé na konci roku udělat nějaké škody na voze. Zkusíme se poprat o lepší umístění v absolutním pořadí a udržet pozici vícemistrů ve skupině N. Do Vsetína se sjede jako každý rok velká konkurence, ukáže se hodně jezdců, co pravidelně ve sprintech nestartují, takže to bude velmi zajímavé.

Co tě ještě čeká do konce roku? Ukážeš se po posledním sprintu ještě někde za volantem?

Do konce roku nás čekají krom startu ve Vsetíně ještě všechny volné závody včetně domácí Autogames RallyShow v Uherském Brodě. Přípravy na závod jsou v plném proudu a věřím, že letošní ročník bude povedený, protože na jezdce čekají moc hezké rychlostní zkoušky a mnoho diváků stejně jako v minulých letech. Chtěl bych na tento volný závod všechny pozvat, rádi vás u nás v Uherském Brodě uvidíme.

Komentářů celkem: 9
11. 10. 2011 20:25
0 0
martine moc ti gratuluji ale moc to nechapu mira jakes jede taky juniory ne?a v tabulce sprintu je jakes vis nez martin tak jak je to mozne?prosim o vysvetleni:DDD
11. 10. 2011 20:27
0 0
juniorské bodování je dokupy - MČR a MMČR
11. 10. 2011 20:29
0 0
aha tak to uz chapu diky za vysvetlenismajlík
11. 10. 2011 21:09
0 0
Gratulujem, v Jesenikoch naozaj krasna pre oko divaka lahodiaca jazda.
11. 10. 2011 21:33
0 0
Taky gratuluji,super sezóna.smajlík
11. 10. 2011 21:59
0 0
Jednoznačně nekrásnější průjezdy (vždy dveřmi napřed), žádné kotrmelce, parádní sezona! Hodně štěstí a finančních prostředků příští rok!!!smajlíksmajlík
12. 10. 2011 15:25
0 0
Kapin: Souhlas, některé "nedostatky" v pohodě kluci odstraní a pak to bude jako u Ášína. Hezká jízda, hezké onboardy!! Jen tak dál!
12. 10. 2011 22:05
0 0
Také hodně štěstí v pořádáni RS, aby jste neměli tolik smůly jako VM Racing smajlík
12. 10. 2011 22:08
0 0
člověk by řekl, že ten kdo bojuje ještě v posledním závodě o titul absolutního mistra a je zároveň junior(Jakeš), má titul nejlepšího juniora v kapse a ono ejhlesmajlík, takže pro mě novinka. Gratulace oboum...smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!