Ladislav Kopelent - eWRC.cz
24. 10. 2011 18:30 − 2753× − 0

Blíží se vyvrcholení letošního seriálu závodů Rallye Cupu

Závěrečná soutěž je naplánovaná na magické datum 11.11.11. Lokalitou konání posledního klání byla zvolena oblast středočeského Rakovníka.

Závěrečná soutěž je naplánovaná na magické datum 11.11.11. Lokalitou konání posledního klání byla zvolena oblast v okolí středočeského Rakovníka.

Ředitel Vladimír Slemenský nachystal velmi náročnou dvoudenní soutěž, která se bude skládat ze dvou etap. Páteční bude ryze noční a bude čítat šest ostrých testů. Vše bude umocněno nevyzpytatelným listopadovým počasím, spadané listí na vozovce, všudy přítomná mlha, k večeru a v noci chladno. Druhá etapa se pojede v sobotu za denního světla, ale nebude to určitě jednoduchá záležitost s ohledem na vybranou trať a její profil. Po ránu je možné očekávat vlhko, až oslizlo z mlhy, tím pádem i kluzké silnice, do toho spadané lupení. V krajním případě nelze vyloučit ranní zámraz a možná i sníh. Kdo si nechce nechat ujít tyto náročné podmínky a není ještě přihlášen na tuto soutěž, může tak učinit zde.

Vladimíre, jak probíhají závěrečné přípravy?

V současné době jsou schvalována všechna povolení Odborů dopravy na okrese Rakovník a okrese Louny, potažmo i na Odboru dopravy Středočeského kraje. Zatím není v ničem problém, ale ten může kdykoliv nastat, celý přípravný tým je připraven jej okamžitě řešit. Takže určitě není s potřebnými „papíry“ hotovo, uděláme vše proto, aby to dobře dopadlo a soutěž na rakovnicku byla řádně připravená. Dále probíhají jednání s místními SDH, což jsou hasiči, bez jejichž účasti a nezištné pomoci bychom nebyli schopni tak náročný závod zvládnout. Současně je s tím spojeno mnoho dalších jednání a spousta ostatních drobných úkonů, bez kterých to prostě nejde.

Už můžeš sdělit nějaké podrobnosti k trati a zázemí soutěže?

Velmi pěkné zázemí jsme nalezli ve firmě AUTOSTOP Rakovník, kde o závod projevil velký zájem spolumajitel firmy, pan Radek Fišer. Zde proběhne technická i administrativní přejímka, bude tam i ředitelství soutěže a dispečink. V blízkosti areálu, na uzavřené široké komunikaci bude servisní zóna. Chtěli jsme mít všechno pohromadě a myslím, že jsme to vymysleli dobře. Podklad servisní plochy je zpevněný, asfaltový. Přesto bych chtěl upozornit na nutnost servisních plachet pod vozy. Rychlostní zkoušky se pojedou dvakrát v noci a ve stejném gardu i dvakrát ve dne. Podle rčení, že noční zkoušky jsou oproti denním zcela jiné, i když se jedou po stejné trati, jsme zvolili tento systém, abychom především pošetřili čas, pohonné hmoty a peníze všem posádkám, zejména v době najíždění RZ. Takže se budou najíždět jenom tři vložky, proti původním šesti. Při najíždění bych chtěl upozornit všechny posádky na dodržování předepsané rychlosti a chování se dle daných předpisů na místních komunikacích. Ne všichni občané jsou našimi aktivitami nadšeni a to pak bývá k různým konfliktům blízko. Jinak máme od dopravní policie slíbený zvýšený dohled jak při najíždění, tak při samotné rallye. Povrch RZ je asfaltový, jeden úsek, cca 200 m, bude na nezpevněném povrchu. Rychlostní testy jsou všechny nové, ještě nikdy jsme na nich podnik nepořádali. Některé úseky jsou velmi technické, některé pozvolnější, doplněné několika zpomalovacími retardéry. V každém případě závodu dodá na zajímavosti noční a denní část. Očekáváme i vysokou diváckou účast.

Chystá se opět nějaká přidaná hodnota k závodu?

Jako přidanou hodnotu si dovolím zmínit slíbený přívěsný vozík za osobní automobil, od našeho stálého partnera, firmy PONGRATZ Bratislava, opět bude na závěr losován její výherce. Další takovou lahůdkou by mohl být slavnostní start, cíl a vyhlášení nejlepších na rakovnickém náměstí. Toto je však zatím v jednání a uvidíme, jak to ještě dopadne. Pojištění závodních vozidel je letos pro posádky jedoucí Rallye Cup velmi výhodné a cena zůstává na 820,- Kč. Všeobecné pojistné podmínky jsou stejné jako v Chrudimi, Kostelci i Litoměřicích a budou zveřejněny na tabuli v servisní zóně. Ne úplně poslední třešinkou byla i sleva pro ty, kteří včas a do určitých termínů poslali svoji přihlášku a uhradili současně vklad do soutěže. Pro někoho není šest stovek nic, druhý si s tím uhradí třeba nocleh. Ale to už je na posádkách samotných.

Co pane řediteli říci závěrem?

Myslím, že jsem popsal naši soutěž slušným způsobem. Dosud jsme na ní udělali kus pořádné práce a věříme, že nám jako vždy vyjde počasí a bude se na co koukat. Věříme, že i posádkám se bude u nás líbit a že zde stráví jeden z posledních letošních závodních víkendů sezóny 2011. Jak je již zvykem, posádky se hlásí především na poslední chvíli a tak věříme, že všichni, kteří se chtějí u nás svézt, své přihlášky pošlou včas. Je potřeba si uvědomit, že teprve na základě včas přihlášených, se přidělují posádkám startovní čísla a objednávají se poháry. Termín na uzávěrku přihlášek nelze nijak dramaticky prodlužovat. Tímto srdečně zvu ještě jednou všechny, kteří si chtějí u nás zasoutěžit a to jak z tábora amatérů, tak i ze stáje profesionálů, protože zejména nočních rychlostních testů se u nás už moc nejezdí.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!