Aktuálně – jak je to se šancemi na titul v IRC?

Aktualizace – Na Cyprus Rally právě probíhá teprve RZ2, okruh adeptů na titul se po Hänninenově havárii zúžil na čtyři. Jaké mají šance?

Na Cyprus Rally právě probíhá teprve RZ2, okruh adeptů na titul se po Hänninenově havárii zúžil na čtyři. Jaké mají šance?

Už před poslední soutěží na Kypru jsme tady propočítávali, kdo má jaké šance. Od té doby se udály dvě věci – Bouffier na Kypr vůbec nejel a Juho Hänninen havaroval na RZ2. Tito dva jezdci tak přišli o možnost získat titul šampióna IRC.

Znovu zopakujme, že bodové příděly na Kypru se násobí koeficientem 2 a vítěz tak získá 50 bodů. Stejně tak připomeňme, že do pořadí se počítá jen 7 nejvyšších bodových zisků v sezóně. A znovu připomeňme tabulku bodování.

Juho Hänninen měl před soutěží jedinou jistotu, že když dojede druhý, stane se mistrem. To po jeho havárii padlo, a tak pro ostatní čtveřici platí jediné – kdo vyhraje Kypr, vyhraje i celý seriál IRC. Pro jistotu si to znovu dokažme. Dosud (bodově) nejlepší Jan Kopecký má 131 bodů, při zisku druhého místa získá 36 bodů, ale 15 se mu smaže (viz pravidlo o 7 nejlepších výsledcích). Dostal by se tak na 152 bodů. Jenže druhé místo mu nestačí.

Thierry Neuville by se vítězstvím dostal na 157 bodů (115 + 50 – 8), Andreas Mikkelsen na 153,5 (111,5 + 50 – 8) a Freddy Loix na 153 (103 + 50, nic by se mu neškrtalo). Všichni by tak vítězstvím předskočili Jana Kopeckého, stejně tak jako kohokoliv jiného. Na jednu stranu napínavý závěr sezóny, na druhou stranu to samozřejmě devalvuje dočasný průběh sezóny.

Průběh soutěže můžete sledovat na eWRC-results.com.

Aktualizace

Abychom si řekli všechny možnosti, počítejme ještě s tím, že by soutěž vyhrál Nasser Al-Attiyah. Kromě uvedené čtveřice je to jediný jiný (a reálný) možný vítěz. Takže pokud by vyhrál Al-Attiyah, stačí Janu Kopeckému k titulu i třetí místo. Dosáhl by totiž součtu 146 bodů, zatímco Neuville na případném druhém místě jen na 143. Mikkelsen a Loix by samozřejmě měli ještě méně. Pokud by dojel Kopecký čtvrtý, dostal by se na zisk 140 bodů, což by také na titul stačilo v případě, že by druhý nebyl Neuville. Mikkelsen na druhém místě by se dostal jen na 139,5. Obecně si ale přiznejme, že výhra Al-Attiyaha není moc reálná, jemu až o tolik ani nejde.

Komentářů celkem: 21
4. 11. 2011 21:0321
0 0
Shacki tak vědma z tebe asi nebude. smajlíksmajlíksmajlíksmajlík Musím ale férově přiznat, že jsem měl úplně stejný názor. Nasser asi jede hodně na pohodu. To je ten nejlepší recept na vítězství. Zítra to budou nervy.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!