Martina Prokopa dělí jen hodiny od životní premiéry

Martin Prokop ušel za 10 let a 7 měsíců dlouhou cestu a první start v elitní kategorii je pro celý Czech Ford National Team jejím vrcholem.

7.dubna 2001 najížděl na start svého prvního rallyesprintu v Okříškách za volantem Škody Felicia. 10.listopadu 2011 se ve Walesu postaví na start posledního letošního podniku MS v kokpitu speciálu nejvyšší kategorie Fordu Fiesta RS WRC. Martin Prokop ušel za 10 let a 7 měsíců dlouhou cestu a první start v elitní kategorii je pro celý Czech Ford National Team jejím vrcholem.

„Nevím, jestli budu nervóznější než tehdy, kdy mi bylo jen osmnáct a já jel na start poprvé v životě,“ říká devětadvacetiletý český pilot, který svým startem udělá bezpochyby radost českým sportovním fanouškům. Ti na českého jezdce v elitní rallyové kategorii čekali bezmála 4 roky. „Zatím se hlavně nesmírně těším! Fiesta WRC je fantastické nářadí a okamžiky, kdy jsme v dílnách továrního týmu Ford ladili poslední detaily na voze byly doslova magické. Seděl jsem v něm celé hodiny a nemohl uvěřit, že s ním už jen za pár dnů „poletím“ po tratích velšských erzet!“

„Nastávající víkend je pro celý náš tým velká výzva,“ dodává manažer Quirin Muller. „Budeme se totiž o „véercéčko“ starat sami, s naším týmem mechaniků. Je to premiéra, ze které máme všichni srdce v krku, ale všem našim technikům věřím, že si budeme vždy vědět rady a posádce vytvoříme to nejlepší zázemí.“

Martin Prokop s Janem Tománkem usednou poprvé do WRC v závěru výjimečné „pětiletky“. Pět sezón v řadě totiž neopustili stupně vítězů ve světových šampionátech kategorií, kterých se účastnili. 2007 a 2008 – 3.místa v Mistrovství světa juniorů; 2009 – Mistr světa v kategorii juniorů a 2. Místo PWRC; 2010 a 2011 – 3. místa v SWRC (vozy S2000). „Je velmi těžké odhadovat, jak si naše posádka s přechodem na techniku WRC poradí. Jsou piloti, kteří se adaptují velmi rychle, jiní potřebují na sžití více času a testovacích kilometrů,“ říká týmový manažer.

Téměř celý tým i přes své zkušenosti z nižších šampionátů bude ve WRC nováčkem. Jen české eso mezi spolujezdci, zkušený Jan Tománek, se do elitního klubu vlastně vrací. V dobách svého angažmá u továrních týmů Škody a Fordu byl na společnost těch nejlepších zvyklý. Jeho absence v „klubu WRC“ trvala na den přesně 6 let! „Vlastně se za tu dobu nic nezměnilo. Když jsem jel s WRC naposledy, vyhrával Sebastien Loeb. Když se teď vracím vyhrává pořád…..,“ s pověstným nadhledem komentuje fakt, že u vstupu do nejvyšší kategorie visí už od roku 2004 pomyslná cedulka „tady je Loebovo“.


Martin Prokop mění S2000 za WRC.

Sobotní první test ukázal české dvojici poprvé možnosti nové techniky. „Pomalejší pasáže nejsou problém. I podle získaných dat jsme byli v těchto úsecích docela rychlí. Rozhodně ale musím získat jistotu na rychlejších místech rychlostních zkoušek. To auto je totiž naprosto neuvěřitelné a i na blátivé trati v rychlostech mezi 170 a 200 km/h umožňuje využívat sílu motoru. Prostě jej ve stodevadesáti můžu vyslat smykem do rychlé zatáčky a řídit jej plynem! Neuvěřitelné, na to si bude muset moje hlava zvyknout…. Naše předchozí Fiesta S2000 ve stosedmdesáti končila. Tohle jede pořád. A pořád. A pořád…,“ popisuje své první jezdecké dojmy Martin Prokop. „Musím přizpůsobit jezdecký styl, musím přizpůsobit rozpis. Snad se nám to v průběhu závodu bude dařit. Každopádně se obávám, že mou nejobvyklejší kratochvílí bude civění do zdi a přemýšlení, jak to udělat, abych s tím vzteklounem dokázal jet opravdu rychle,“ usmívá se jihlavský dlouhán.

Před deseti lety v Okříškách při své rallyové premiéře dojel Martin Prokop na 54. místě. „Ačkoli si žádné cíle pro Wales Rally GB neklademe, lepší než tehdy by to rozhodně být mělo,“ komentuje Prokop pobaveně. „Něco má ale ten tehdejší start s dneškem přece jen společné. Už tehdy jsem věděl, že za něj vděčím hlavně svým nejbližším, své rodině, kteří mě podporovali a podporují stále. Takže hlavně jim, ale také všem spolupracovníkům a partnerům týmu, stejně jako všem našim fanouškům, patří náš dík za tuto šanci a podporu,“ vzkazují Martin Prokop a Jan Tománek pár hodin před svým Dnem D.

Komentářů celkem: 34
9. 11. 2011 16:4521
0 0
Fox: Jednak z příspěvků shiftyho nijak ale opravdu nijak nevyplývá, že by fandil jen jednomu jezdci (což se zjevně snažíš naznačit tím, že ho řadíš do té druhé skupiny, kterou jsi zmínil), čili vůbec nechápu, co se tady zase snažíš nad někoho povyšovat a jednak si myslím, že pro tebe tu je speciálně ještě třetí skupina.
Fox
9. 11. 2011 16:5222
0 0
No od tebe to vážně sedí, kolovrátku.
Když se podíváš na to, co jsem psal [9.11.2011 11:02], vůbec nechápu ty reakce.
Ale s tebou nemá smysl polemizovat, číst pořád dokola to samé je opravdu nuda, takže odcházím...
BTW - na shacku byl Martin dle jiných zdrojů cca kolem 15. místa, což je docela slušné
9. 11. 2011 17:0123
0 0
Fox: Copak ode mě sedí? Vnucuji ti snad, že fandíš jednomu jezdci, případně že fandíš kopeckému, jako to tu vnucuješ shiftymu respektive mně, přestože pro to nemáš jediný důvod? Asi ne, co?smajlík Druhá věc, pokud vidím dobře, nehovoří se o žádném bodování v IRC, tak jaképak čtení dokola? Takže opět nevím, co to má být za reakci, kde jsou dvě blbosti najednou.smajlík
9. 11. 2011 17:3624
0 0
Fox - Ano, zařadil si se do kategorie, která nadšeně hýká, když je poražen český jezdec a spolu s ostatními ČESKÝMI pseudo fandy rally se poplácává po ramenou, jak je ten titul v dobrých rukách. Tam opravdu nepatřím, to je fakt....dovedu uznat, že je někdo lepší nebo horší, ale tolhe mi přijde na hlavu padlý. Víš prd, komu fandim, tak mi laskavě nic nepodsouvej.
9. 11. 2011 17:4725
0 0
Mám s toho velkou radost!Už se nemůžu dočkat!smajlíksmajlíksmajlík
Fox
9. 11. 2011 17:5726
0 0
shifty: Nemám zapotřebí hýkat nad neúspěchem kohokoliv. Nepotřebuji skákat, abych byl čech. Ostatně, neshledávám nic extra na tom, býti čechem. Dokážu ocenit úspěch kohokoliv, jako fanda a bývalý aktivní účastník tohoto sportu. Neúspěch spíš polituji, nejsem škodolibý. Tvůj výblitek nechápu, ale je symptomatické, že takových blábolů jsou plné diskuse, ovšem výlučně české. Jinde se s nimi člověk prakticky nesetká. Nějaký komplex ?
9. 11. 2011 18:4427
0 0
Ne, já nemam komplex, ani z toho že sem čech ani žádný jiný. Jen mě sere český nesebevědomí a to, že si většina z nás myslí o svém národů jen to nejhorší. Je to známka nevzdělanosti a zároveň nízkého sebevědomí. Tečka.
GO Martin GO!!!! smajlík
9. 11. 2011 18:4928
0 0
Hlavně buďme rádi, že už můj příspěvek nekomentuje, očividně nemá co namítnout, a tak už snad nikomu nebude podsouvat komu fandí a všeobecně se zdrží jakýchkoliv osobních záležitostí, které sem nepatří. smajlík
9. 11. 2011 19:1629
0 0
Poslední dobou tady melete pěkný sračky fakani!
9. 11. 2011 19:1930
0 0
Jako byste nevěděli, že pan Fox je typickej Prokopův antifanda, který bude kvitovat jen pokud se bude pouze a všude vyhrávat. Viz diskuse pod upoutávkou na nový Faster... neplácejte tady lidičky čas s pokusem o normální diskusi...
9. 11. 2011 19:3231
0 0
Pan fox tvrdil, že je fanda rally obecně a že ho bude těšit úspěch. V podstatě je mi ale úplně jedno, komu fandí či nefandí, řeč tu byla o tom, že podsouval jiným, komu fandí, takže se tento příspěvek míjí účinek.

Jinak snaha o normální diskuzi nikdy není ztráta času.
Fox
9. 11. 2011 19:3832
0 0
Normální diskuse může začít v momentě, až se chlapci dokážete podívat kolem sebe jiným pohledem než jen fanda/antifanda.
S přístupem "Kdo neskáče s námi, skáče proti nám" budete pro mne těžko partneři na rozumnou diskusi.
9. 11. 2011 19:5733
0 0
Proč tady řešíte kdo je jaký fans tohle je članek o Prokopovi a o tom že pojede první ligu což je neskutečná paráda,být ve společnosti takových borců jako je Seb,Miko a ostatní.Tak mu přejme ať mu to jede.smajlíksmajlíksmajlík
9. 11. 2011 20:0034
0 0
Fox: Přesně tak, až na to, že se tím neřídíš, ale zanechme toho.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!