Autogames RallyShow Uherský Brod zdárně za námi

Volný podnik v Uherském Brodě vyhráli Antonín Tlusťák s Honzou Škaloudem na Mitsubishi Lancer WRC.

Až tuto sobotu večer si po delší době mohl pořádně oddechnout tým kolem Petra Bujáčka, který se staral o přípravy a zdárný průběh třetího ročníku Autogames RallyShow Uherský Brod. Tento volný podnik byl prvním z obvyklých klání na závěr sezony. Jel se zároveň jako jakýsi kandidátský podnik pro mistrovství republiky ve sprintrallye, kam by brodští pořadatelé rádi v roce 2012 či 2013 nakoukli.

Samotného závodu se zúčastnilo 51 posádek, kde nechyběla zvučná jména české a slovenské soutěžácké scény. Nezapočítávaný do celkového pořadí se jako předjezdec objevil rozený šoumen a dravec Jozef Béreš starší s nádhernou Audi Quattro, který sklízel ohromný aplaus snad všude, kde se objevil.

Se startovním číslem 1 se na trať vydala bronzová posádka mistrovství Evropy Antonín Tlusťák – Jan Škaloud s krásným speciálem Mitsubishi Lancer WRC. S identickým vozem si splnil sen o svezení s podobným vozem i Martin Březík. S Imprezou WRC závodil valašský jezdec Jaromír Tomaštík a dvojicí Octavií WRC pilotovali Honza Sýkora a Silvestr Mikuláštík. Vozy kategorie S2000 byly zastoupeny Fabiemi Jozefa Béreše mladšího, čerstvého otce Tomáše Kostky a za volantem ex-Krestova vozu se prvně ukázal poděbradský dvoukolkář Václav Dunovský. Velikým lákadlem pro všechny diváky byl samozřejmě domácí jezdec a syn hlavního pořadatele Martin Bujáček, kterého jako obvykle navigoval Marek Omelka. Největšími soupeři ve třídě 3 pro tuto posádku byly určitě vozy z týmu Martina Hudce pilotované Jardou Pešlem a také samozřejmě samotným šéfem týmu.

I když o časy na tomto volném závodě až tak moc nešlo, přesto diváky zajímalo, kdo se ukáže jako závodník se stopkami a kdo jako šoumen. Už od startu se na čele závodu vytvořila nerozlučná dvojice Tlusťák – Kostka, která se po celou show přetahovala o desetinky sekund. Během prvního průjezdu rychlostní zkouškou Rudice byl měřen skok v obci Kladná Žilín a na cílové rampě byl vyhlášen vítěz soutěže o nejdelší skok. Velice pěkné lety předvedli mimo předjezdce s Imprezou a označením 0000 také domácí borec Martin Bujáček nebo velice dravý Egon Smékal, který před nájezdem vůbec nesundal nohu z plynu a letěl za 20 metrů. Nejdelší skok ale nakonec zaznamenal slovenský mistr Jozef „Dodi“ Béreš ml., kterému bylo naměřeno 24 metrů.

Rally ovšem není jen o vítězích. Stává se, že ne všichni se zdárně dostanou až do cíle. Jedním z nich byl Silvestr Mikuláštík, který svou snahu přehnal na RZ Rudimov a s Octavií havaroval. Kvůli závadě na palivové nádrži byl nucen odstoupit i asi nejpopulárnější pilot Fabie 1.4 Václav Kopáček, který přihlížejícím davům diváků dokazoval, že v rally nemusí rozhodovat pouze koně pod kapotou, ale hlavně srdíčko závodníka. Na druhém průjezdu městskou rychlostní zkouškou urval pravé přední kolo Luboš Brtníček, pro kterého tak brodský podnik skončil neslavně. Více štěstí měl Jarda Pešl, který byl rychlejší na brzdách po odjezdu z nádraží ke zvláštní škole a s nekontrolovatelným Lancerem skončil ve slámové bariéře. Kromě kosmetických úprav se ale autu nic nestalo a tak mohla posádka pokračovat dál. Méně štěstí měl na této vložce jeho týmový kolega Martin Hudec, který musel odstoupit kvůli technické závadě. S výčtem problémů se zastavíme u Václava Dunovského, kterému nechybělo mnoho a svou novou Fabii S2000 mohl mít na maděru. Od vzrostlého stromu jej ve velké rychlosti dělily centimetry.

Závěrečný noční průjezd městem přinesl bronz Martinu Březíkovi, stříbro zajel Tomáš Kostka a vítězem Autogames RallyShow Uherský Brod 2011 se po zásluze stal Antonín Tlusťák, který jel v barvách hlavního sponzora soutěže. Ve třídě 3 si zlato nechal doma Martin Bujáček, který nejenže zvládal skvěle bavit diváky, ale zároveň se mu dařilo jet i vcelku rychle.

Všichni pevně věříme, že se všem divákům letošní rallyshow líbila. Posádky povětšinou chválou nešetřily, což je pro celý pořadatelský sbor impuls do další práce, abychom na slovácku mohli po přivítat i mistrovskou soutěž. Závěrem nezbývá než poděkovat všem divákům za bezproblémový průběh rally, pořadatelům za kus odvedené práce, posádkám za výbornou zábavu, kterou poskytly divákům a samozřejmě také hlavnímu sponzorovi firmě Autogames za finanční i personální podporu celé rallyshow 2011.

Komentářů celkem: 14
13. 11. 2011 20:221
0 0
Silvero s tím praštil na RZ 3 Rudimov pokud vím . Asi 100 metrů od nás ...
13. 11. 2011 20:332
0 0
jak říkaš Silvero to poslal přimo v Rudimově, přímo podemnou
13. 11. 2011 20:343
0 0
fixed - Rudice/Rudimov - co člověk přepíše raz dva smajlík
13. 11. 2011 20:414
0 0
Kubi : jojo , dole u domku ,,Paní hraběnky '' :-D ... teda aspon se říká že je to nějaká hraběnka bo co .. páč já tam mám bábi kousek od té zatáčky smajlík)) Ale Tlusták a Kostka tam letěli nehoráznou kládu za tmy ..jsem čekal že tu zatáčku budou víc brzdit.
14. 11. 2011 08:015
0 0
Neviem s čím išiel Bereš st. ale S2 sk. B to rozhodne nebolo. Dostudovat smajlík
14. 11. 2011 08:376
0 0
sry, člověk ve vlaku a s minimem spánku za sebou napíše kdejakou věc smajlík
14. 11. 2011 09:567
0 0
Copak je to za novinky??? Včera byly v článku úplně jiné fotky (=od jiného autora). To se budou teď pravidelně střídat po dnech fota, aby se prostřídali všichni fotografové nebo se někteří cítí dotčeni?
14. 11. 2011 10:058
0 0
Netuším. Ale tu poslední fotku jsem tady prostě musel nechat, je výborná smajlík
15. 11. 2011 14:469
0 0
Copak je to za přízrak (http://www.ewrc.cz/ewrc/image_browse.php?id=74244)???
Není ani ve startovce, ani ve výsledcích, ani v odstoupených, je jen na fotografiích... smajlík
15. 11. 2011 14:5810
0 0
To JaO: Milan Greguška
15. 11. 2011 18:1911
0 0
Že to je Greguška jsem zjistil snadno. Záhadou je spíš to, že není ani ve startovce, ani ve výsledcích, a přesto startoval.
Doposud jsem si myslel, že něco takového není možné.
15. 11. 2011 22:1512
0 0
To JanO: Něco o tom vím a ne málo,ale nebudu to zásadně stavět do pozice debaty na tomto fóru.Že by shoda průjezdních náhod?smajlíkKdyž tak někdy osobně.smajlík
16. 11. 2011 08:3713
0 0
Díky, ale já vůbec netoužím znát podrobnosti.
Je doslova skandální, že na oficiálním podniku s razítkem FAS (byť se tomu říká šou) je něco takového možné. To se nestane ani u amatérů.
Je to jen další lekce k tomu abych už konečně pochopil, že do takového systému skutečně nepatřím.
17. 11. 2011 16:1114
0 0
JeneO, ve startovce sice nejni, ale pro jeho startovní číslo je tam vytvořena dvouminutová mezera. Možná je to ten kdysi slibovaný a oznamovaný mezipředjezdec smajlíksmajlík Jasně, u šoupodniku se nad tím přimhouří očko, ale u kandidáta na mistrák? Ve světle toho, za co jsi byl (oficiálně) odstaven a odsouzen ty, je to na zvednutí obočí. Minimálně...
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!