Prokop s Tománkem se ve Walesu sžívali s WRC

Martin Prokop mohl v rámci superrally pokračovat ve sbírání cenných zkušeností a tolik potřebných dat.

Velšské vnitrozemí. Zelenohnědé kopce porostlé mechem rozčíslé údolími a potoky. Všudypřítomné mazlavé blátíčko. Stáda či stádečka ovcí kam se člověk podívá. O víkendu překvapívé množství slunečních paprsků. To vše bylo kulisou posledního podniku letošního MS v rally a svědkem premiéry Martina Prokopa v nejvyšší kategorii – královské třídě WRC.

Mechanici Czech Ford National Teamu po pátečním poškození techniky po opuštění trati na 6. RZ prokázali, že si už péči o novou techniku osvojili a Martin Prokop mohl v rámci superrally pokračovat ve sbírání cenných zkušeností a tolik potřebných dat. Sobotní etapu zvládla posádka bez větší krize, dosahované časy na začátku druhé desítky splňovaly předstartovní očekávání týmu. „Páteční chyba mě mrzí. Každý kilometr má pro nás velkou cenu. Nikdy jsem nebyl tím, kdo dokáže jet s novou technikou okamžitě na limitu. Snažím se postupně zrychlovat, hledat svůj pocit z auta. Nehoda nás pochopitelně znejistěla a až v závěru sobotní etapy jsem byl z mého pohledu tam, kde jsem v pátek skončil…,“ litoval český pilot nejen ztráty šance na výsledné kvalitní umístění, ale hlavně neabsolvovaných kilometrů náročných velšských testů.

„Každý kilometr má o to větší hodnotu, že WRC poskytuje ohromné množství dat,“ vysvětluje Miroslav Švec, nová akvizice týmu, technik s bohatými zkušenostmi s přípravou speciálů nejvyšší třídy. „Dokážeme přesně analyzovat způsob jízdy, odhalit chyby, najít rezervy porovnáním s daty jiných jezdců. Můžeme se rychleji posunovat dál, aniž bychom šli metodou pokus – omyl.“

„Už nemám šanci se na nic vymluvit, všechno na mě to auto vykecá. Roky tréninku této disciplíny vzaly za své,“ usmíval se v sobotním večerním servisu pilot Fordu Fiesta RS WRC.

S jakým cílem nastoupila naše dvojice do poslední etapy, kterou představovaly dva průjezdy třemi rychlostními testy? „Raději jsme neuposlechnuli radu kamaráda Tomáše Engeho, který navrhoval vzít to „po liberecku“ – zajet jeden rychlý čas a pak to spektakulárně, pokud možno před kamerami rozbít na prvočinitele,“ říká pobaveně Prokop. A posádka neuposlechnutím“ taktických pokynů“ vynikajícího okruhového jezdce udělala dobře. S nabývající jistotou se zmenšoval odstup od předních příček, pocit z jízdy byl lepší a lepší. Dosahované časy stačily na pozice v rámci první desítky. „Ta technika je úžasná. Ale budeme potřebovat ještě množství kilometrů, abych se cítil být na její úrovni. A být jezdecky nad tímto autem? To bude ještě cesta…,“ dodává skromně jihlavský jezdec, kterého nedělní časy již řadily před jezdce s mnohem většími zkušenostmi s WRC technikou.

„Jsem spokojený,“ komentoval britskou misi Czech Ford National Teamu manažer Quirin Muller. „Tým techniku zvládnul, Martin jezdecky rostl před očima a jsem daleko raději, že zdvižený prst v podobě chyby přišel tady a ne až v lednu na Monte Carlu. Čeká nás hodně práce, ale cítím, že bude mít smysl,“ dodává optimisticky.

Martin Prokop s Janem Tománkem si na cílovou rampu na nádvoří cardiffského hradu přivezli obří penalizaci za páteční odstoupení a byli klasifikováni na 22.místě. „Byla to těžká rally. Velšské lesní cesty jsou v našem světě pojem a patří k nejnáročnějším tratím šampionátu. Teď si od nich malinko odpočineme a představíme novou techniku českým fanouškům příští víkend při tradičním Setkání mistrů v Sosnové u České Lípy. Rádi bychom se jim tak alespoň trošku odvděčili za přízeň, kterou nám po celou sezónu projevovali. A pak začne práce před příští sezónou. Máme na ni dva měsíce.“ říká české želízko v ohni zvaném World Rally Championship.

Komentářů celkem: 26
14. 11. 2011 22:27
0 0
to milín60: Naprostý souhlas !!! smajlíksmajlík
14. 11. 2011 22:30
0 0
kirra: smajlík ... já vím, že se moc rozepisuju a i když se to podá polopatě, tak tady stejně na další rally bude fůra nespokojených, kteří za boha nepochopí, "jak to, že ten Prst už nejni na bedně." smajlík
kirra
14. 11. 2011 22:36
0 0
smajlíksmajlíksmajlík A víš co je nejlepší? Že s Prstem to není zdaleka všechnosmajlíksmajlíksmajlík A proto je nutné psát a dělat osvětu, tak jako Ty. Jen se mnohdy divím, že jsi stále tak nad věcí.
14. 11. 2011 23:14
0 0
kirra: třeba je to uznávaný sportovní redaktor, a z nás si dělá prdel, že si hraje na fanouška smajlík ale je opravdu těžké udržet nervy na uzdě, a jako normální fanda občas něco neříct, co by se ostatním nemuselo líbit... za mě určitě pro oba dva "fionáře" palec hore, ale tady lze už jasně vidět ten diametrální rozdíl mezi Martinem a Otíkem. Argumenty o zázemí jsou dosti chabé. Pokud Loeb opravdu za ty dva roky skončí, tak očekávám tuhý finsko-estonský boj o titul smajlík
kirra
15. 11. 2011 00:17
0 0
Tak on si z nás milín dělá pr.... legraci? smajlík
Ale já ho stejně podezříval smajlík
15. 11. 2011 00:19
0 0
John206WRC: smajlík smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!