Jiří Fryje - eWRC.cz
5. 12. 2011 18:31 − 3408× − 4

Pod stromeček knihu

Tento reklamní slogan má svojí váhu v každé době. Dokonce i v té dnešní, digitalizované.

Tento reklamní slogan má svojí váhu v každé době. Dokonce i v té dnešní, digitalizované. Snad nejsem velký idealista, když věřím, že to stále platí. Kdo si chce číst knihu z tabletu, i podu, nebo něčeho podobného, závislého na elektrické energii, co se kdo ví jak jmenuje? Klouzání prstu po skleněné ploše nemůže nahradit fyzický kontakt s knihou. Obracet stránky, podívat se, jak vypadá pod přebalem, nasát vůni tiskařské barvy, když je nová, to jsou rituály, pro které budeme chodit kupovat knihy do knihkupectví.

Na druhou stranu se ale dají pomocí elektronických vymožeností opatřit knihy, které na pultech našich knižních obchodů nepotkáme.

Projdete Palác knihy od regálu k regálu, od pultu k pultu, najdete tituly stokrát vydané, tituly zcela nové, bestsellery, evergreeny, životopisy významných, ale i zcela bezvýznamných osobností, návody na pěstování čehokoliv, průvodce po oblastech, o jejichž existenci nemáte ani tušení, zkrátka na co si vzpomenete. Tedy pokud nehledáte knihu o automobilovém sportu, nebo lidech, kteří se do jeho análů nesmazatelně zapsali. Malou výjimkou je oblast Formule 1, přesněji její současné podoby.

Hledáním knih o rallye se nezdržujte. V naprosté většině pokusů je to ztracený čas i naděje.

Nedávno nás náš pan šéfredaktor upozornil na limitované dvousvazkové umělecké dílo Reinharda Kleina, které mapuje kapitolu v dějinách rallye nazývanou skupina B. Je to víc než kniha. Je to artefakt, určený pro sběratele a tomu odpovídá i jeho cena. Pan Klein je ale autorem jiných knih, které jsou určeny pro běžné konzumenty. A nejen on. Co všechno je k dostání na knižních zahraničních trzích z oblasti rallye, okruhových závodů a všeho, co je cítit benzínem, je závidění hodné.

Naštěstí existuje internetová adresa www.rallyandracing.com. Mnozí z vás jí možná znají, ale mnozí možná ne. Ukrývá v sobě tři sekce. Rally web shop, Racing web shop a McKlein store.

Pociťuji povinnost varovat ty z vás, kteří jí chtějí poprvé otevřít. Vstupujete za zrcadlo, tak jako Alenka, vcházíte do říše divů, otevíráte Pandořinu skříňku. To kliknutí už nebudete moci vzít zpět, ale udělejte ho! Mně dovolte, abych se předem zřekl odpovědnosti za vaše příští jednání.

I v našich vodách máme několik autorů, snažících se změnit situaci v této oblasti. Takový náš malý, lokální McKlein se jmenuje Daniel Porazil. Jeho reprezentativní kniha o Rallye Škoda a Bohemia je beznadějně rozebrána a té životopisné o Ladislavu Křečkovi je k mání několik posledních výtisků.

Doufám, že až se vás teď někdo zeptá, co chcete pod stromeček, budete to vědět. A pokud se vás nikdo nezeptá, nadělte si něco sami. Vybírat už máte z čeho.

Komentářů celkem: 4
5. 12. 2011 23:35 Upraveno 23:36
0 0
Pro ty, co jí ještě neamjí, fakt doporučuji knihu : Když Kreček prášil.. Super kniha!!!!smajlík Takže fakt berte, dokud je ještě možnost!
6. 12. 2011 08:06
0 0
Ahojte právě vychází velmi krásná kniha "RALLYE DAKAR v Jižní Americe - Peklo pod nebeskými branami" od Jana Říhy - v nakladatelství Deus. Myslím, že za pár dní v obchodech. Měl jsem již tu čest a je to supr kniha pro někoho, kdo jenom trochu má rád Dakar ... smajlík
6. 12. 2011 11:56
0 0
Doktore, taky jsem měla tu čest smajlík Nesmím zapomenout se zmínit, že v knize jsou super fotky Pana fotografa Petra Luska! Vřele doporučuji nejen pro "Dakaristy" !smajlík
6. 12. 2011 19:11
0 0
I v době, kdy lze téměř vše dohledat na netu jsou knihy "dobrá investice". Od Reinharda Kleina doporučuji Rally Cars. Tolik informací pohromadě málokde najdete.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!