CERS performance a podzimní exhibice

Sotva se dojela sezona rallysprintů a proběhlo několik exhibičních závodů, na dveře už klepe rakouská Jänner Rallye.

Zimní přestávka je v českých rally letos nezvykle krátká – sotva se dojela sezona rallysprintů a proběhlo několik exhibičních závodů, na dveře už klepe rakouská Jänner Rallye, úvodní podnik MMČR 2012. Mezi týmy, které si jen pramálo odpočinuly, patří i CERS performance. Ten se totiž po úspěchu na závěrečném sprintu ve Vsetíně ukázal i na volných podnicích v Uherském Brodě a Slušovicích.

Tradiční pilot červeno-černo-bílé Hondy Civic VTi Ondřej Bisaha v obou případech zůstal v servisním zázemí týmu, neboť namísto něj do vozu usedl Radim Strnad, jinak zkušený spolujezdec startující v poslední době zejména po boku kladenského Jiřího Vlčka. Radim se za volantem neukázal poprvé, s hondou totiž absolvoval všechny dosavadní ročníky slušovické Mikuláš Rally. Zato RallyShow v Uherském Brodě pro něj byla novinkou, doposud zde nejel ani jako navigátor. S novými tratěmi si ale – stejně jako s konkurencí – poradil vcelku suverénně. Spolu s navigátorem Davidem Zacharem vyhrál Radim všechny čtyři vložky první sekce, díky čemuž si vybudoval slušný náskok před závěrečnou částí uherskobrodského podniku. Na zbývajících třech vložkách zahalených do tmy pak byl sice rychlejší Jaroslav Vlček s dalším civicem, avšak Radim s Davidem zaostali jen minimálně a do cíle dorazili s komfortním, téměř osmnáctisekundovým náskokem. Vítězství ve třídě 9, kde se sešla konkurence celkem pěti posádek, tedy bylo doma.

Přesně o měsíc později přišla na řadu definitivně poslední soutěž zapsaná v kalendáři FAS AČR, Mikuláš Rally Slušovice. Její třetí ročník na start přilákal celkem deset posádek na Hondách Civic VTi a nabídl kromě klasické okruhové vložky kolem dostihové dráhy také krátký, leč náročný úsek Podhoran vedoucí z Vlčkové do Držkové. Servis CERS performance vůbec poprvé hostil dva vozy. S civicem známým z minulých závodů opět vyrazil na trať Radim Strnad, tentokrát ovšem navigovaný Romanem Drábkem. Další vůz pak představil Zbyněk Baller, třetí muž klasifikace letošních sprintů ve třídě 9.

Pro něj byly Slušovice především seznamováním jak s novým vozem, tak s novým týmem. Ale přestože se mu podařilo vyhrát první průjezd Podhoranem a na konci rally obsadil třetí místo ve třídě, nebyla to pro něj úplně bezproblémová soutěž. „Auto jsme koupili od majitele, který s ním v minulosti několikrát havaroval, a bohužel je stále někde ukrytý nějaký zdroj problémů. Honda nejela tak, jak by měla, v průběhu soutěže jsme několikrát ztratili čas kvůli potížím se zapalováním. Bohužel jsme auto dostali k dispozici jen pár dnů před soutěží a závada se projevila až těsně před startem, kdy už nebyl prostor pro jeho odstranění. Ale věřím, že se tyto věci brzo podaří vychytat, aby auto bylo stoprocentně připravené na první podnik ‚velkého‘ mistrovství. Co se týče slušovické soutěže samotné, ta se mi celkem líbila. Obecně mi více svědčí spíš pomalejší a technické tratě, takže Podhoran nám dost sedl,“ svěřil se po skončení rally Zbyněk Baller. Ten by se s černobílým Civicem VTi měl pravidelně objevovat v celém seriálu MMČR 2012, sprintový šampionát by pak za volantem stejného vozu měl pro změnu absolvovat jeho spolujezdec Martin Tomečka.

Druhá posádka Strnad-Drábek si ani tentokrát nevedla zle a přestože zpočátku ‚třídní‘ vedení držel Miloš Vágner, mohl v cíli slušovické minisoutěže Radim opět zvednout nad hlavu vítězný pohár. „Zásadní situace nastala při prvním průjezdu Podhoranu, kdy jsem po půlhodinovém čekání na start probrzdil první zatáčku na studených gumách. Rozhodl jsem se dát si myšlenky do pořádku a po druhém průjezdu vložkou kolem dostihovky, kde jsme soupeřům nadělili patnáct sekund, jsme se vrátili do závodu. Při posledním Podhoranu jsme se pak vyvarovali chyb a na hranici možností auta i sebe jsme zajeli dvacátý čas celkově, patnáct sekund před soupeřem na druhém místě. Tak se nám podařilo uhájit první místo ve třídě 9 a celkovou 22. pozici,“ popsal průběh slušovické rally Radim Strnad. „Oba závody se mi moc líbily, jen škoda jejich kratšího charakteru. Každopádně Mikuláš ukázal, že je to zábavná rally jak na sněhu, tak na suchu. Chtěl bych poděkovat Ondrovi Bisahovi a všem mechanikům, auto fungovalo na obou závodech bezchybně. Tým je velmi mladý, ale tento zdánlivý handicap bohatě vyrovnává razantním přístupem k řešení problémů a požadavků,“ dodal.

Jak už byl naznačeno v úvodu, žádná velká přestávka se u CERS performance nekoná. Hned po novém roce totiž tým vyráží do rakouského Freistadtu, kde posádky Bisaha-Zachar a Baller-Tomečka budou bojovat o první body do klasifikace MMČR. Zprávy o průběhu příprav i samotné zimní soutěže, stejně jako další informace o týmu a jeho zákulisí najdete na stránkách cersperformance.com nebo na www.facebook.com/cersperformance.

Foto: Roman Kašpárek

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!