Na české rallyové scéně vybuchla přestupová bomba!

Martin Prokop mění několik dnů před Rally Monte Carlo svého spolujezdce.

Martin Prokop mění několik dnů před Rally Monte Carlo svého spolujezdce ! Souhra, precizní výkon, naprostá vzájemná důvěra. To vše musí být mezi oběma členy posádky rallyového vozu. Rally totiž často chyby neodpouští a následky mohou být fatální. Špičkové posádky spolu tráví spoustu času nejen při vlastním závodě, ale i při seznamovacích jízdách, testech, cestování po celém světě.

Ustáleným spojením na hvězdném světovém rallyovém nebi se v posledních 6 sezónách stala dvě česká jména – Prokop / Tománek. V posledních šesti sezónách tandem jihlavského jezdce a otrokovického kopilota vždy dosáhl na pódiové umístění v šampionátu, kterého se zúčastnil. V roce 2009 dokonce dosáhli na titul mistrů světa JWRC i vicemistrů PWRC.

Martin Prokop a jeho Czech Ford National Team na sklonku roku avizoval vstup do královské kategorie rally – WRC. Sezóna mistrovství světa začne za pouhých 10 dnů legendární Rally Monte Carlo. Přesto právě teď přichází zpráva o nejzásadnější možné změně – výměně spolujezdce. Jan Tománek po šesti sezónách místo po boku Martina Prokopa opouští. „V průběhu letošní sezóny jsme s Jendou měli určité problémy ve vzájemné komunikaci. Je běžné, že máme na mnoho věcí odlišné názory, ale jejich rozdílnost jsme přestali využívat ku prospěchu věci a často i z banalit vznikalo zbytečné napětí. Pro výkon a úspěch v rally je atmosféra v autě velmi důležitá a my jsme se dostali do jakéhosi mrtvého bodu, ze kterého se neumíme pohnout. Určitě mám na tom svůj podíl, proto jsem to jen těžko sám v sobě řešil a doufal, že nová výzva v podobě WRC nás znovu „nastartuje“. Nakonec jsme se však dohodli na ukončení další spolupráce. Jendovy kvality a zkušenosti mi v průběhu mé kariéry ohromně pomohly, zažili jsme spolu spoustu úžasných věcí, prodýchali si mnoho sportovních emocí a já mu musím za vše upřímně poděkovat!,“ říká Martin Prokop k náhlému rozhodnutí.

Kdo tedy usedne do kokpitu Fordu Fiesta RS WRC a vydá se s Martinem Prokopem vstříc bojům v jednom z nejprestižnějších motoristických šampionátů? Jméno nového spolujezdce je nemenší překvapení : Zdeněk Hrůza, dosavadní partner Pavla Valouška, se kterým získal v roce 2010 titul Mistra ČR a ještě tento víkend absolvovali společně úvodní podnik MČR Jaenner Rally v rakouském Freistadtu.

„Co dodat k výzvě v podobě startu v Mistrovství světa s vozem WRC? Nic víc v rally prostě není a já chci Martinovi poděkovat za tuto šanci. Ale ještě větší dík patří Pavlu Valouškovi za naše společné starty, za spoustu zkušeností, které jsme tak mohli oba načerpat a Delimax Rally Teamu za pochopení, se kterým mé rozhodnutí přijal,“ říká Zdeněk Hrůza.

„Na spolupráci se Zdendou se těším. Je to velmi inteligentní, pohodový kluk, který i přesto, že nezkazí žádnou legraci, dokáže být naprostý profesionál,“ naznačuje důvody své volby Martin Prokop.

Zdeněk Hrůza – bydliště: Telč, narozen 13.12.1984 v Dačicích, premiéra v rally 2003 (Rallyshow Blovice), počet startů v MS: 3 (2006 – Pavel Valoušek), největší úspěch: Absolutní mistr ČR 2010 (Pavel Valoušek)

Komentářů celkem: 22
9. 1. 2012 22:0721
0 0
A co takhle kdyby sednul k Janotovi do Opela?Nemyslím si že by to byl krok zpátky.smajlík
10. 1. 2012 19:1022 Upraveno 19:10
0 0
To taky není špatný nápad smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!