11. 1. 2012 22:57 − 2723× − 4

Rally Dakar 2012 – etapa 10

Výsledky desáté etapy z Iquique do Aricy

Desátá etapa z Iquique do Aricy slibovala opět pořádnou porci kilometrů. 317 kilometrů přejezdů a 377 kilometrů speciálky. Intenzivní zážitky slibovala etapa hned ráno, kdy sezávodníkům otevíraly velkolepé pohledy na duny a písečné vlny táhnoucí se stovky kilometrů. Zkušení harcovníci si tak mohli doslova užít surfování. Na druhou stranu na soutěžící čekaly ke konci etapy i těžké oblasti s jemným pískem fesh-fesh.


Foto: dakar.com


Foto: dakar.com

Motocykly

Cyril Despres i Marc Coma byli ráno penalizováni spolu s dalšími motocyklisty patnácti minutami za výměnu motoru. Pro vedoucí duo to však představovalo pouhé snížení jejich náskoku ve vedení. Do desáté etapy vyrazil jako první lídr soutěže Despres, což jej pro tuto etapu znevýhodňovalo před Comou. Vítězně z tohoto duelu vyšel Coma, který dojel druhý a na třetího Despreho stáhl dvě minuty. V průběžném pořadí se tak Despreho náskok stáhl na 21 s. Vítězem etapy se stal Španěl Joan Barreda Bort, kterému teď v průběžném pořadí patří 14 místo.

Ve výborných výkonech nepolevuje Slovák Štefan Svitko. Des dojel šestý a posunul se na páté místo průběžně. Na třetí místo mu chybí zhruba 40 sekund.

Jediný náš reprezentant na motocyklu, Jan Veselý v cíli desáté etapy na 61. místě.. Po celou předchozí devátou etapu ho trápily zmatky v navigaci, kdy byly některé WP zrušeny večerní modifikací road booku a sami organizátoři nevěděli, které počítat a které ne. Například u motocyklů nebyl k nalezení WP 15, jehož hledáním Honza Veselý ztratil 45 minut času, až se smířil s tím, že dostane penalizaci za jeho neprojetí. A cílový WP mu dokonce navigace ukazovala několik set metrů v moři za bivakem. Když to nahlásil komisařům, tak po provedení kontroly zjistili, že všechny body projel správně. Se stejnými navigačními nesrovnalostmi se potýkala celá řada dalších motocyklistů. Naštěstí to byly jediné dnešní komplikace českého motocyklisty. „Motorka drží perfektně a to je hlavní.“, uzavírá Honza, kterého snad už definitivně opustily problémy s nekvalitním palivem.

Čtyřkolky

Čtyřkolkám nadále vévodí Argentinci. Tentokrát vyhrál etapu před bratry Patronelliovými jejich krajan Thomas Maffei. Průběžné pořadí na prvních třech místech zůstává beze změn.

Automobily

Mezi automobily zvítězil v desáté etapě Španěl Nani Roma s Mini. Druhý dojel s dalším Mini Stephane Peterhansel. Třetí místo patřilo De Villiersovi s Toyotu. Vítěz předchozí etapy, Robby Gordon s Hummerem dojel čtvrtý. Smůlu měl dnes průběžně třetí Polák Holowczyc s Mini, který kvůli technický problémům ztratil více než hodinu a v průběžném pořadí se propadl na … místo.

Průběžné pořadí i nadále vede Peterhansel, na druhé místo se posunul Roma a Gordon odsunul na třetí místo.

Kamiony

První etapové vítězství si dnes připsal Kazach Ardavichus s Kamazem. Druhý skončil jeho kolega s Kamazem, Rus Karginov. Lídr De Rooy skončil třetí se ztrátou 2 minuty a 23 sekund. Za De Rooyem byly serazeny další Iveca Biasiona, Vily a Staceyho. Ardavichus se tak přiblížil na necelých 5 minut za Staceyho.

Jaroslav Valtr s Liazem dojel osmý a byl tak nejlepší z našich. De Azevedo dojel 15, a Kolomý 17. se ztrátou 1 hodiny a 42 minut. V průběžném pořadí ale Kolomý zůstává stále nejlepším Čechem a setrvává na průběžné osmé příčce. Stejně tak De Azevedo zůstává desátý. Valtr se posunul z 19. místa na 16.

Tomáš Vrátný v desáté etapě hodně ztratil a na 277. kilometru ztrácel 2 hodiny a 42 minut. Celou noc byl Bonver Dakar Team po havárii Aleše Lopraise bez zázemí. Vrátného posádka ho totiž měla společné s týmem Aleše. Všichni bez rozdílu vyrazili k místu bouračky. „Velké poděkování patří dalším českým týmům, kteří nám v tuto chvíli pomohli. Jde o Czech Dakar Team a KM Racing. Jakmile jsme skončili s prací, poskytli nám azyl. Zkrátka se o nás postarali,“ děkuje Tomáš. V samotné deváté etapě měla jeho Bonverka – Tatra 815 – technické problémy. S dobíjením. „V jednu chvíli jsme už stáli s lanem na roztažení… Naštěstí jsme ale vše stihli za světla, i poslední dunu s dvoukilometrovým sjezdem.“ dodal Tomáš Vrátný.

zdroj: dakar.com, kmracing.cz , bonverdakarteam.cz

Komentářů celkem: 4
12. 1. 2012 10:17
0 0
Krzysztofa je mi líto. Je to sympaťák i přesto, že je poslancem Europarlamentu.smajlík
12. 1. 2012 10:21
0 0
To vazne ? :D
12. 1. 2012 11:15
0 0
To vážně. Nebo alespoň předloni ještě byl. Také se divím, kde bere tolik času jezdit po všechmožných závodech (Silk Way, Dakar, sem tam nějaká ta rally)smajlík
13. 1. 2012 14:22
0 0
Europoslancem byl i Vatanen. Holek byl vyborny i WRC soutezk, myslim, ze s Polaku to dotahl nejdal.
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!