Norský šampionát krátce před startem

O nadcházejícím víkendu odstartuje další evropský národní šampionát, po českém a rakouském začne sezóna i Norům.

O nadcházejícím víkendu odstartuje další evropský národní šampionát, po českém a rakouském začne sezóna i Norům. Stane se tak v rámci Mountain Rally Norway, na jejíž start dorazí hodně atraktivní jezdecké pole čítající celkem 75 dvojic. S číslem 1 do tohoto podniku odstartuje Mads Ostberg, který své síly bude letos znovu upínat hlavně k MS. Tam bude pilotovat Ford Fiesta RS WRC, zatímco na domácí půdě usedne do „očesané“ verze RRC. Stejnou specifikaci Fiesty by pak měl druhý nejrychlejší muž loňské Swedish Rally pilotovat i v německém šampionátu, kde bude pilovat své dovednosti na zpevněném povrchu.

Dalším špičkovým jezdcem na startu první norské soutěže bude úřadující mistr IRC Andreas Mikkelsen, jehož soutěžním náčiním nebude nic jiného než Škoda Fabia Super 2000 a cílem jednoznačně bojovat o vítězství. S Fabií Super 2000 se pak přihlásil i Eyvind Brynildsen, který po neúspěšném roce stráveném v SWRC přišel o podporu Škody Norge. Na Mountain Rally to také nebude mít jednoduché, Ostberg s Mikkelsenem už jsou přeci jen ostřílenější borci. Naopak na úplném počátku kariéry se nachází další talentovaný Nor, dvacetiletý Marius Aasen. Ten předešlé dva roky strávil v pohárovém Subaru Impreza Sti, do aktuálního vstoupí za volantem Fordu Fiesta Super 2000 koupeného z dílen Adapty. Na horké sedadlo spolujezdce se posadí kráska Veronica Engan.

Přítelkyně Madse Ostberga ještě vloni navigovala Anderse Grondala a předloni spolu dokráčeli k domácímu mistrovskému titulu. Grondal s novým spolujezdcem Trondem Svendsenem shání peníze na PWRC a doma sezónu rozjede s produkčním Subaru Impreza Sti. Obdobnou techniku bude mít k dispozici i Sveinung Bieltvedt. Přední jezdci se speciály Super 2000 a produkčními vozy patří mezi hlavní favority na vítězství v Mountain Rally, budou si muset ale dávat pozor i na dva silné Fordy WRC Sveina Frustola a Paula Trye.

Kromě tohoto úvodního podniku norského šampionátu se blíží i další zajímavá soutěž na půdě této skandinávské země, Finnskog Rally. Ta se odehraje na začátku února v ideálním termínu týden před světovou Swedish Rally, což využije k testování před touto soutěží několik velkých jmen. Tím největším bude jistě Mikko Hirvonen, který si tam bude zkoušet tovární Citroën DS3 WRC na sněhu. To samé platí o Craigu Breenovi, který bude na Finnskog hledat ideální nastavení svého Fordu Fiesta Super 2000 na sníh. Hlavními konkurenty mu budou Andreas Mikkelsen se Škodou Fabia Super 2000 a Marius Aasen s Fordem Fiesta Super 2000.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!