Ondřej Plšek - eWRC.cz
19. 1. 2012 16:58 − 2499× − 10

Výrobci chtějí od FIA jistotu

Tovární týmy jsou nespokojeny se situací ohledně promotéra MS, dle nich zde FIA chybí jasný směr.

Situace v mistrovství světa v rally je nadále nejasná. Stále nebyl nalezen nový promotér a po Rallye Monte Carlo je vše otevřené a nejisté. O časomíru se na první soutěži MS stará monacký automobilový klub a i dohoda s Eurosportem je jeho zásluhou, FIA nebyla do těchto rozhovorů zapojena. Jak se bude vše vyvíjet u Švédské rally není známo. Během Monte se sice konají rozhovory, ale dále se nic neděje. Pomalu se začínají ozývat i tovární týmy zapojené do MS a vyjadřují nespokojenost s FIA.

"Slyšel jsem toho hodně," cituje autosport.com Gerarda Quinna z Fordu. "Jednoroční smlouva, tříletá dohoda s televizí, tříletá dohoda s Eurosportem o televizi a promotérství. To jsou přeci jen fámy. A FIA nedělá nic, aby tyto fámy vyvrátila. Od zmíněné neděle nevydala FIA žádné tiskové prohlášení."

Osmého ledna zveřejnila FIA prohlášení, ve kterém oficiálně informuje o konci promotérské smlouvy North One Sports. Od té doby světová organizace žádné stanovisko nevydala. V pátek dopoledne bude mít prezident FIA Jean Todt v Monte Carlu tiskovou konferenci. O jejím obsahu zatím není nic známo, počítá se s tím, že se Francouz vyjádří k situace v mistrovství světa v rally

Ale Ford je již nyní zklamán. Teprve v polovině prosince výrobce oznámil, bude v mistrovství světa pokračovat. Kdyby ale již tehdy znal rozsah problémů s promotérem, tak by se možná Ford rozhodnul jinak. A o Mini je všeobecně známo, že potíží má více než dost a znovu se zúčastní jen některých soutěží MS. O situaci soukromých týmů se pak ani není třeba více zmiňovat.

Quinn proto v této krizi očekává větší podporu ze strany FIA. "Jsem nervózní, protože my jsme dali jistý slib. Doufal jsem, že budeme do těchto rozhovorů zapojeni, abychom alespoň věděli co se děje." A nejistotu potvrzuje i šéf týmu Mini Dave Wilcock: "Zcela tápeme v temnotě. Je to zmatek. Není nám známo, kdo to vše dá do pořádku."

"Vyjasnění je úkolem FIA, ale momentálně nemáme žádné informace. Čekáme na reakci od FIA," dodal Wilcock. A nejmenovaný zdroj autosport.com uvádí: "Na začátku Rallye Monte Carlo udělalo mistrovství světa v rally krok zpět o minimálně jedno desetiletí, pokud ne o více. Potřebujeme mít od FIA jasno."

Časomíra sice funguje, ale není úplně bezchybná. Dani Sordo měl původně na šesté rychlostní zkoušce nejrychlejší čas, ten mu ale byl pozměněn na třetí čas. I organizace není perfektní, hodně věcí si musí zajistit přímo tovární týmy. A zcela výmluvný je pak komentář šéfa jednoho týmu účastníka SWRC: "Když jsme se přihlásili do SWRC, tak jsme podepsali kompletní balíček. Stačilo jen přijet s vozy a nastoupit. Ale nic z toho není k dispozici. Včera jsem stál dvě hodiny v prodejně Vodafonu, abych pro můj tým zajistil internet. Moji kluci mají všichni hlad, takže jim musím uvařit. Je to šílená situace."

Komentářů celkem: 10
19. 1. 2012 17:411
0 0
jednoho z učastníků SWRC smajlík tovární Proton to asi nebude, takže chudáci v Breenově teamu smajlík smajlík
19. 1. 2012 17:422
0 0
Hej hoši, nepůjčíme jim pár umělců z FASu? Ti by jim to tam "rozčísli" smajlík
19. 1. 2012 17:513
0 0
FIA nebo FAS .. není to jedno? A Jean Smrt s t to nebyla dobrá volba pro rallysmajlík
19. 1. 2012 17:534
0 0
Vařit by měla Moutonová!!! smajlík
19. 1. 2012 18:285
0 0
Pro rally možná ne, ale FIA není jen rally, to je zase třeba si uvědomit.
19. 1. 2012 18:466
0 0
Myslím, že má teď Jean Todt hlavu jako meloun a nejen z rallye... Včera Peugeot nečekaně oficiálně oznámil, že s okamžitou platností zastavuje veškeré sportovní aktivity, jeho tým byl odvolán z nového okruhového Mistrovství světa ve vytrvalostních závodech, jeho tým byl odvolán z letošního Le Mans a také oznámili, že své vozy (z Le Mans) nebudou pronajímat soukromým týmům. Jako důvod uvedli ekonomickou krizi... Miliardové ztráty koncernu PSA... To byl naprostý šok pro celou motoristickou Francii! Nový světový šampionát dostal první ránu... Citroën hned včera oznámil, že jeho aktivit ve WRC se to netýká, ale dá se tomu věřit? Vždyť Peugeot loni na podzim s vyhlášením nového mistrovství světa oznamoval minimálně tříletý program! takže malý Napoleon teď bude řešit spoustu věcí, nejen promotéra WRC, ale spoustu dalších vážných trhlin a otřesů... A obávám se, že tahle zlá zpráva nebude v rámci motoristického sportu jediná, čas ukáže...
19. 1. 2012 19:197
0 0
Ocelové město mlčí a Fortuna se snaží zachránit svět. Verne to věděl dřív smajlík
19. 1. 2012 20:268
0 0
A co bude teda dělat pan Q když končí i jeho Peugeot?smajlík
19. 1. 2012 20:509
0 0
..pude k Renoltu...
20. 1. 2012 12:4710
0 0
Spik, třeba to vezme místo Sarkyho v Elysejském palácismajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!