20. 1. 2012 14:35 − 3609× − 43

Jean Todt nastínil své vize

Dnes před média předstoupil prezident FIA Jean Todt, aby promluvil k aktuálním problémům a odpověděl na jejich otázky.

Dnes před média předstoupil prezident FIA Jean Todt, aby promluvil k aktuálním problémům a odpověděl na jejich otázky.

Jak se vyvíjí situace ohledně promotéra?

Intenzivně na tom pracujeme. Nouzově jsme pokryli Monte Carlo, kdy se pořadatelé domlouvali přímo s Eurosportem. Výsledek je potěšující, rally je nejen na Eurosportu, ale i na jiných televizních kanálech. Vypořádali jsme se i s problémem ohledně časomíry. Teď pracujeme na dohodě ohledně zbytku sezóny i dalších let. Budeme se i nadále scházet s lidmi z Eurosport Events a jsem velkým optimistou, že do Švédska najdeme shodu.

Diskutuje se v této souvislosti o spojení MS a IRC?

Oba šampionáty jsou postavené na jiném principu. MS je světový šampionát vypsaný FIA, IRC je komerční šampionát a nemá s FIA nic společného, pouze několik soutěží se jede společně s ME.

Máme velmi ambiciózní plány a vize. Pokud se mě zeptáte, zda jsem spokojen s kalendářem MS, tak řeknu že ne. Nemůžeme mít světový šampionát s deseti soutěžemi v Evropě a třemi v zámoří. Potřebujeme to více srovnat, ale to se nestane ze dne na den. Potřebujeme přinést soutěž do Afriky, do Ruska a do Asie.

Chtěli bychom i silně obsazený evropský šampionát. Eurosport to pořádá na komerční bázi, takže uvidíme, jak se domluvíme ohledně dlouhodobé strategie.

Tovární týmy si stěžují dlouhodobě na neschopnost propagovat MS. Dakar i IRC mají dobré mediální pokrytí, tak co je tak složitého na tom prodat MS?

Máme teď ideální možnost mít lepší MS, ME i rally jako takové, pracujeme na tom. Jak jsem řekl, nebude to hned. Je potřeba spolupracovat s promotérem, organizátory, soutěžícími, týmy. Když to bude fungovat, budeme mít silné mistrovství. Není to práce na rok, ale zhruba na pět let. V tomto směru jsem pozitivní.

Co se týče mediálního pokrytí MS, není to tak, že bychom byli spokojeni. Musíme se zaměřit na televizní vysílání. Všichni víme, že je s rally mnohem těžší než s F1, zabere to čas, ale pracujeme na tom.

Jak to bylo s North One Sport, prý byli potencionální investoři včetně banky z Kataru. Setkal jste se s nimi?

Tak v první řadě nechci komentovat všechny možné spekulace. North One Sport byl před lety vybrán jako promotér. Měl kontakty v Rusku, ale provedli jsme audit a z něho vyšel dobře. Vše vypadalo dobře. Jak ale víte, hlavní investor se dostal do problémů a bohužel to mělo dopad na celý North One Sport.

Bohužel to bylo něco, co se nedalo předem očekávat. Noví zájemci neměli skutečný zájem, a tak věřím, že teď jsme našli toho pravého partnera pro další roky.

Mnoho soukromníků i týmů si stěžuje na náklady na tak dlouhých soutěžích, jako je pětidenní Monte Carlo. Co na to říkáte?

Tak víte co, nežijeme ve světě, kde je každý spokojený. Svět rally je svět demokracie a jsem si jistý, že mnoho lidí i fanoušků chce rally posunout někam dál. Nikdy ale nebude každý spokojen. Náklady jsou samozřejmě jednou z podstatných věcí na rally. Motorsport stojí velké peníze a to je něco, na co se musíme zaměřit. Když se mluví o změnách, je třeba myslet na to, jaké to bude mít dopady na náklady, speciálně co se týče nových technologií.

Jenže více zámořských soutěží také znamená více nákladů, tak co je přednější?

Pokud bude pořádat MS v Německu a Francii, které jsou hned vedle sebe, bude to ekonomicky výhodné. Ale jak jsem řekl, chceme silné mistrovství světa. Musíme se podívat na to, jak snížit náklady na zámořské soutěže. V MS by měla být polovina soutěží v Evropě a druhá v zámoří.

Snažíme se náklady snižovat i jinak. Dříve šlo měnit motory po každé soutěži, teď musíte vystačit se třemi na sezónu. To je podstatné snížení nákladů. Chceme snižovat i možný počet náhradních dílů. Takže možnosti snížení nákladů tady jsou

Dovedu si také představit, že bude na soutěži povolena jen jedna nebo dvě sady pneumatik.

Monte Carlo se jede bez superally. Jaký na to máte názor?

Jsem zastáncem myšlenky, že když odstoupíte, tak jste prostě odstoupený. Cítím, že není normální vrátit se do soutěže. Takže tento krok vítám.

Co se týče budoucnosti, nechám odborníky připravit nějaké návrhy. Rozumím tomu, že je prospěšné jet dál, ať už se týče testování nebo zvykání si na vůz. To se dá nějak vyřešit, jsem ale proti tomu, aby se rozdávaly body tomu, kdo už předtím odstoupil. Jasně, když vidím Ford, jak na RZ4 ztratil Latvalu, je mi jich líto, ale to je prostě závodění.

Myslíte si, že současné vozy WRC mají moc velký výkon a mají moc dokonalé technologie?

Pro mě je závodění kombinací propagace značky, přinášení nových technologií a plnění si snů. Myslím, že teď jsme o nějaké sny přišly. Rally vozy musí být fascinující, ale nechceme se zase vrátit do éry skupiny B, která sice byla divácky vděčná, ale strašně nebezpečná.

Bezpečnost se posunula o hodně dopředu, nikdy jí ale není dost. Víme, že v rally se těžko ochraňují jezdci a diváci, takže i to je něco, na co je třeba se dále zaměřovat.

Obecně si ale myslím, že rally vozy mají být splněním snu. Vadí mi, když poznám závodní vůz od toho normálního jen podle nalepených sponzorů. To není podle mě dobré.

Zmínil jste, že počítáte v roce 2015 s novými technologiemi. O co by mělo jít?

Měl jsem na mysli hybridní technologie. Je o tom třeba diskutovat s konkrétními lidmi a do roku 2015 připravit nějaký návrh.

Takže je řeč o elektrických vozech od roku 2015?

Ne. Nechci o to zbytečně otevírat diskusi. Elektrické vozy jsou dobré do města a tam, kde jedete maximálně 20 minut. Nemyslím si, že bychom chtěli vidět závodní vozy, které po 20 minutách dobíjí baterie.

Komentářů celkem: 43
jac
21. 1. 2012 13:10
0 0
Původně napsal Maestro

jac: V EU i USA sa poskytuju na etanol rozsiahle statne subvencie. Ci uz na pestovanie, vykup suroviny, vykup hotoveho etanolu, ulavy na daniach. Ci...

Nevím jak státní subvence,cena je bez spotřební daně, proto je o dost nižší. Jak jsem psal, existuje zařízení, s kterým si ho dokážeš vyrobit doma, včetně elektriky a vzhledem k tomu, že se tím už přes rok obsáhle zaobírám, tak mám spíš pocit, že je snaha celý tento systém držet pod pokličkou, obzvlášť v EU. Souhlasím ovšem se Zajdou, ta situace zřejmě nastane.
21. 1. 2012 13:16
0 0
No upřímně jsem doufal, že se změnou prezidenta se budu méně často chytat za hlavu, ale bohužel. Když vidim co se Todtovi honí v hlavě, modlim se, aby se radši nepouštěl do žádných větších akcí smajlík
jac
21. 1. 2012 13:19
0 0
2 Maestro:http://www.microfueler.com/, řešíme to už 3/4 roku, a jak se tomu brání legislativa EU (ČR)smajlík, na jednů stranu jasně ekologická paliva a blabla, na druhou stranu opovažte se! Média nás krměj, realita je jindesmajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!