Přípravu Martina Prokopa na Rally Sweden narušila nemoc

Martin Prokop se Zdeňkem Hrůzou jsou připraveni na vstup do „ledového ringu“, zákeřné viry však v týmu řádí dál.

Martin Prokop se Zdeňkem Hrůzou jsou připraveni na vstup do „ledového ringu“, zákeřné viry však v týmu řádí dál. Zmrzlé a zasněžené cesty v severských lesích se stanou dějištěm další bitvy o mistrovské body ve WRC.

Lékařům se přece jen podařilo postavit na nohy Martina Prokopa, kterého jen pár dnů před odletem do Skandinávie skolila těžká viróza, a tak se Czech Ford National Team mohl vydat v čele s vyčerpaným pilotem vstříc druhému dějství Mistrovství světa v rally. Zákeřná virová infekce ale se členy týmu zdaleka neskončila. Jeho manažer Quirin Muller opustil Švédsko již v neděli se čtyřicetistupňovými horečkami. V úterý se změnil z hotelového v nemocniční pokoj šéfinženýra týmu Ivana Matouška…

„Je to naprosto nezvyklá situace. Budeme v závodě se Zdeňkem tak trochu sirotci. Já sám jsem ještě dost zesláblý. Přece jen jsem díky horečkám a nemožnosti přijímat stravu ztratil zhruba 5 kilo během pár dnů. Ne že by to nebylo zapotřebí, jen ten způsob byl kapánek brutální…“, říkal český pilot po nedělním testu. Na tom se tým snažil nalézt optimální nastavení a posádka nejlepší techniku jízdy s jejich Fordem Fiesta RS WRC na ledovém povrchu.

„Chtělo by to ještě trošku více kilometrů. Původně jsme plánovali i testovací start na jednodenní Finnskog rally, kde bychom získali i určité porovnání s konkurencí, ale Martinova nemoc nám jej znemožnila. Začít trošku opatrněji, ale můžeme být rádi, že jsme vůbec tady. Ještě pár dnů navíc v horečkách a mohli jsme snažení konkurentů sledovat nanejvýš na internetu,“ dodává spolujezdec Zdeněk Hrůza.

Nemocí decimovaný tým nečeká lehký úkol – 360 kilometrů rychlostních zkoušek na území Norska a Švédska. Zatímco páteční testy jsou lemovány typickými sněhovými bariérami, sobotní a nedělní tratě jsou záludné menší sněhovou pokrývkou. „To , co je v pátek relativně bezpečná sněhová bariéra, to může být v dalších dnech balvan, o který auto málem „rozpůlíte“. Problém je v tom, že je to vše stejně bílé,“ líčí úskalí tratě český pilot.

Rally zahájí ve čtvrtek kvalifikační RZ, která určí startovní pořadí do vlastního závodu a dá první nápovědu o šancích české dvojice.

„Kromě časů na rychlostních zkouškách budeme bedlivě sledovat i zdravotní stav našich mechaniků. Jestli ta virová bestie totiž skolí i je, tak to bude jako v rallyovém pravěku. Dorazíme do servisu a sami se v tom budeme nějak intuitivně vrtat. A to bude teprve malér!,“ směje se při neobvyklé představě Martin Prokop.

Komentářů celkem: 4
8. 2. 2012 23:271
0 0
Kluci,hlavu vzhůru.. Zlatý český ručičky zvládnou i tuhle "anglickou" mrchu, kdyby bylo nejhůřsmajlík
9. 2. 2012 06:422
0 0
Doufám že k tomu nedojde ale hlavně Hodně štěstí a žádnej problém.Užijte si to.smajlíkDržím pěsti.smajlík
9. 2. 2012 08:223
0 0
Bacil a nemoc je ,,zmrd,,držím palce at všechny ty soupeře porazíte.smajlíksmajlíksmajlíksmajlík
tom
9. 2. 2012 13:194
0 0
ja bych to radsi zabalil,pokud nejsou 100% fit.uz vidim tu neuprosnou kritiku jak zas pojedou na chvostu startovni pole WRCek a S2000ek.smajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!