11. 2. 2012 22:02 − 3084× − 0

Bílé peklo

Team Rally nezastavila ani tuhá zima a tak koncem ledna čekala účastníky další rally, při které měl svou pořadatelskou premiéru tým FIST.

Team Rally nezastavila ani tuhá zima a tak koncem ledna čekala účastníky další rally, při které měl svou pořadatelskou premiéru tým FIST. Již osmý podnik letošního ročníku přichystal manažer týmu Radek Rytíř a jeho kolegové. A nutno říci, že se s organizací vypořádali nadmíru dobře. Pro více než 200 startujících posádek připravili náročné tratě pokryté kompletně sněhem a ledem a dostatečně vysokými sněhovými barierami. Jako vždy si zimní podmínky řada jezdců pochvalovala a na druhou stranu se našlo i velké množství těch, kteří závodění na sněhu příliš nemusí. Kdo chtěl ale body, ten musel zvládnout 190 ostrých kilometrů. Tady je přehlídka těch nejúspěšnějších.

V královské kategorii WRC vládne zatím Pavol Spišák. I přes jeden výpadek má na čele slušný náskok a tak se nabízí otázka, kdo ovládne zbylé dvě místa na stupních vítězů. Do konce sezony už mnoho nezbývá a boj se pořádně přiostřuje. Hodně svižně začal na Fist rally Petr Tauš. Jezdec Frontlinu vyhrál dvě rychlostní zkoušky a po první sekci vládl startovnímu poli. Stejný počet vítězství v RZ měl i Pavol Spišák a hned na páté rychlostce se dostal před svého stájového kolegu. S větším odstupem sledoval dění na špici Martin Ptáček z Iridia, který v polovině etapy ztrácel na vedoucí duo už přes 20 vteřin. Za ním se v těsném závěsu seřadili René Dohnal a dvojice z Monteku, Marek Peter a Jirka Jarotek. Také na dalších místech byly rozestupy minimální a na svou příležitost čekali Honza Resl, Ondra Babák a Ivan Šmidrkal. Na čele se ale odehrával bratrovražedný souboj. Petr Tauš se na 7. RZ vrátil do čela, ale vydrželo mu to jenom dva následující testy. V poslední sekci Pavol dominoval a na svého rivala nakonec najel téměř 15 sekund. Martin Ptáček se musel spokojit se třetím místem. Útěchou mu bylo, že se dokázal odpoutat od svých pronásledovatelů. Čtvrté místo hájil po prvním dnu René Dohnal z Anvelu před Markem Peterem a Jirkou Jarotkem. Honza Resl z Iridia byl po první etapě sedmý a za ním následovali Ivan Šmidrkal, Jaromír Matůšů a Martin Kožíšek.

Druhá etapa neslibovala, vzhledem k rozestupům na špici, větší drama. Opět začal dobře Petr Tauš a po první sekci nepatrně ukrojil z náskoku Pavola Spišáka. Pak ale zvolnil a jel více na jistotu. Rozdíl mezi oběma jezdci Frontlinu narostl až k půl minutě. Martin Ptáček se marně snažil dotáhnout na vedoucí duo a jeho snaha přinášela spíše drobné chyby. Nepomohla ani změna nastavení vozu po první sekci. Z boje o první pětku postupně vypadl Jirka Jarotek z Monteku, kterému se druhá etapa nepovedla vůbec podle představ. Pěkný souboj byl naopak k vidění mezi Honzou Reslem a Martinem Kožíškem v souboji o šesté místo. Téměř rozhodnutý závod pořádně zdramatizovala 22. RZ. Pavol Spišák chyboval a výletem do sněhové bariéry ztratil 17 vteřin. Navíc jeho Focus zdaleka nebyl v dobré kondici a tak hned na další rychlostce ztratil Pavol dalších 13 sekund. Před závěrečnou zkouškou se jeho náskok ztenčil na nicotnou jednu vteřinu. Petr Tauš dokonale využil situace a nakonec se vítězem Fist rally stává právě on. Na poslední RZ celého závodu předjel svého stájového kolegu a připisuje si první triumf v TR vůbec. Na Pavola zbylo jen druhé místo. Bronz si odváží do Iridia Martin Ptáček. Pod stupni vítězů skončil René Dohnal z Anvelu, který si celkem s přehledem pohlídal dotírajícího Marka Petera z Monteku. Za nimi dojela na šestém místě druhá posádka Iridia Jan Resl. Výhrou na poslední RZ se posunul na sedmou příčku Ivan Šmidrkal z Monteku a s osmým místem se nakonec musel spokojit Martin Kožíšek. Desítku nejlepších doplnili Martin Dorotka s Jirkou Jarotkem.

Vedoucím mužem ve třídě S2000 je zatím David Hrbáček, ale Štefan Spišák se snaží dohnat svou ztrátu, co mu síly stačí. Poslední tři soutěže vyhrál a další zlatý věnec si chtěl odvézt z Fist rally. Před soutěží podle svých slov příliš netrénoval a také to bylo vidět na jeho časech v úvodu soutěže. David Hrbáček z KC Motorsportu začal lépe a připsal si první dva nejrychlejší časy. Na čtvrté zkoušce ale chyboval a hned dvoje hodiny ho odsunuly na druhé místo za svého rivala z Frontlinu. Oba postupně ujížděli svým soupeřům, ale v boji o třetí místo se strhla pořádná mela. Hned sedm jezdců se vešlo do deseti vteřin a pořadí se přelévalo po každé RZ. S vozem S2000 to opět zkoušel Jakub Hoffmann z Nexusu, který bojoval především s Miroslavem Jilemnickým a Radkem Garažijou. V popředí se pohybovali i Honza Morávek nebo Milan Ostrovský. Štefan Spišák se postupně rozjel a o více než 40 sekund vyhrál první etapu před Davidem Hrbáčkem. Průběžné třetí místo pro sebe urval Miroslav Jilemnický, kterému se na sněhu dařilo překvapivě dobře. Na čtvrtém místě zakončil den Jakub Hoffmann. Za ním se seřadilo hned trio jezdců v rozmezí jediné sekundy. Pátý byl Radek Garažija z Monteku těsně před Milanem Ostrovským z HSF a druhou posádkou Nexusu – Honzou Morávkem. Sněhové podmínky si pochvaloval Michal Palásek, kterému patřila osmá příčka před Tomášem Sekerou a Vaškem Poustkou.

Druhá etapa začala hodně smolně pro Miroslava Jilemnického. Jezdec týmu Kizz-me musel pro technickou závadu odstoupit hned na úvodní RZ druhého dne. Jakub Hoffmann se tak posunul na provizorní bronz, kde měl slušný náskok na své pronásledovatele. Boj o čtvrté místo pokračoval mezi Radkem Garažijou, Milanem Ostrovským a Honzou Morávkem. Jezdci zajížděli vyrovnané časy a rozhodovala každá maličkost. Rozdíl mezi nimi jen málokdy přerostl přes deset vteřin. Zato na špici byl relativní klid. Jezdci si hlídali své pozice a snažili se vyvarovat chyb. Nakonec k žádné změně nedošlo a plný počet bodů míří na konto týmu Frontline. Štefan letos vyhrál už pátou rally a zase o něco snížil ztrátu na Davida Hrbáčka. Jezdec KC Motorsportu byl spokojen i s druhým místem. Bronz si odváží po sérii výpadků Jakub Hoffmann. Z vyrovnané trojice se nejvíce povedla druhá etapa Milanu Ostrovskému. Jezdec HSF týmu se dostal na čtvrté místo už na 15. RZ a nepatrný náskok dokázal udržet až do cíle. Poslední zkouška rozhodla o pátém místu pro Honzu Morávka. O pouhých 0.23 sekund odsunul jezdec Nexusu na šestou příčku Radka Garažiju z Monteku. Pro svůj nejlepší výsledek sezóny v podobě sedmého místa si dojel Michal Palásek a zachránil tak čest týmu Kizz-me. Osmý dokončil rally Tomáš Sekera a za ním se seřadili Vašek Poustka a Míra Krystýn.

Mezi sněhové bariéry se vrhly také produkční vozy. Na špici se objevovala tradiční jména a diváci mohli sledovat pěkný souboj a vedení. Figurovali v něm především Pavel Novotný z Monteku a Adam Barvík hájící barvy Anvelu. Na prvních šesti erzetách se oba borci hned několikrát vystřídali na vedoucí příčce a rozdíl se pohyboval v řádech desetin sekund. Na třetím místě čekal na svou příležitost Lukáš Útrata. Jezdec Iridia potřeboval po dvou výpadcích konečně zajet dobrý výsledek. Následovala vyrovnaná čtveřice, kterou vedl Víťa Drábek z Frontlinu. Za ním se přetahovali Jirka Petera s Tomášem Miklem a moc nezaostával ani Pavel Hejtmánek na sedmém místě. V předposlední sekci rychlostních zkoušek se vrátil do čela Pavel Novotný, ale v závěru etapy mu to Adam Barvík vrátil a etapové vítězství si připsal právě mladík z Anvelu. Ke změně došlo i na třetím místě, protože Lukáš Útrata již poněkolikáté letos havaroval a odstoupil z dobré pozice. Na provizorní bronz se tak probojoval Jirka Petera a odsunul Víťu Drábka na čtvrté místo. První pětici doplnil ještě Tomáš Mikl z HSF, kterému se na sněhu tradičně daří. Cíl etapy nespatřil ani Pavel Hejtmánek a tak na šestém místě zakončil den druhý jezdec HSF Roman Kratochvíl. Následovali Michal Šenk s Jardou Cikánem a prvních deset nejlepších doplnili ještě Dalibor Rafaj a Míra Sudický.

Do druhé etapy vstupoval jako lídr skupiny Adam Barvík a na Pavla Novotného měl náskok téměř 14 vteřin. A nutno říci, že do etapy vstoupil dobře. První RZ vyhrál a po úvodní sekci přidal na své konto dalších 8 vteřin k dobru. Bylo jasné, že pokud neudělá Adam výraznější chybu, Pavel nebude mít šanci náskok stáhnout. Zajímavý souboj se odehrával také o čtvrté místo, kde Tomáš Mikl zle dotíral na Víťu Drábka. Ten si svou pozici držel jen z vypětí všech sil. Naopak relativně v klidu mohl být Jirka Petera z RBR Generation rally, který měl na třetím místě dostatečný náskok. Žádné velké drama na špici se již ve druhé etapě neudálo a Adam Barvík zkompletoval třetím vítězstvím v řadě čistý hattrick. Pavel Novotný si dojel pro letošní první stříbro a stupně vítězů doplnil Jirka Petera jun. Až úplně poslední RZ rozhodla souboj o čtvrté místo a bramborovou medaili si nakonec odváží Tomáš Mikl. Svého rivala v součtu časů nakonec porazil o necelé tři vteřiny. Víťa Drábek podle svých slov doplatil na příliš agresivní styl a úplně sjeté pneumatiky. Dobrou soutěž pro tým HSF podtrhl šestým místem Roman Kratochvíl. Ve druhé etapě si o jednu příčku polepšil Jarda Cikán a jezdec Frontlinu byl klasifikován jako sedmý před Michalem Šenkem z Monteku a Miroslavem Kovaříčkem z Nexusu. Jako desátý projel cílem Míra Sudický z týmu IF Motorsport.

Nejvíce nadějí vkládali domácí fanoušci do Michala Streita. Jak by také ne, když domácí borec byl v letošní sezóně vždy na stupních vítězů a vede celou kategorii S1600. A Michal své příznivce nezklamal. Po první sekci rychlostních zkoušek se dostal do čela, kde hájil nepatrný náskok před smečkou pronásledovatelů. Třída S1600 je letos jednou z nejvyrovnanějších v Team rally a Fist rally nebyla výjimkou. V nepatrných odstupech se za ním seřadila tradiční jména jako Petr Pajer, Jirka Frištenský nebo Karel Nývlt. Prakticky každá erzeta ale znamenala změnu pořadí a tak se ve vedení vystřídalo hned několik jezdců. Chvíli vedl i Petr Pajer ale jezdec týmu Kizz-me na 10. RZ ulil start a přidal k tomu ještě výlet do závěje. O etapovém vítězství se mělo rozhodnout mezi Jirkou Frištenským a domácím Michalem Streitem. Nakonec byl úspěšnější prvně jmenovaný, když svého soupeře porazil o 5 vteřin. Třetí místo hájil už s větším odstupem Honza Hejtmánek z Anvelu, kterému na paty šlapal Karel Nývlt z RBR Generation týmu. Rozdíl mezi oběma jezdci činil pouze dvě sekundy. Na dalších místech už byly větší rozestupy. První pětku uzavíral Míra Čech, za ním se seřadili Dennis Zeťák a Pavel Steiner. Až na osmou příčku klesl Petr Pajer, který se v závěru hodně trápil. Mezi deset nejlepších po prvním dnu se zařadili ještě Pavel Hátle a Petr Vodička.

Ve druhé etapě se do toho pořádně obul Jirka Frištenský. Jezdec IF Motorsportu střádal další sekundy a postupně se odpoutal od svých pronásledovatelů. Na čele si vybudoval náskok přes 20 vteřin. Michal Streit na útok vůbec nepomýšlel a spíše měl co dělat, aby udržel druhé místo. Jan Hejtmánek se do druhého dne vyspal na výbornou a postupně se přibližoval ke stříbru. Přidal se k němu druhý jezdec IF Motorsportu Míra Čech. Ten si ve druhé etapě poradil s Karlem Nývltem a na čtvrtém místě byl na dostřel stupňům vítězů. Od 20. RZ začala přetahovaná o druhé místo. Honza Hejtmánek se dostal na provizorní stříbro, ale Michal Streit mu hned na další rychlostce oplatil stejnou mincí. Poslední dvě erzety byly ale ve znamení jezdce Anvelu, který nakonec porazil domácího borce jen o pouhé dvě vteřiny. Pro letošní druhé vítězství si dojel bezchybnou jízdou Jirka Frištenský z IF Motorsportu. Spolu s ním vystoupali na stupně vítězů Jan Hejtmánek a Michal Streit. Vydařenou soutěž pro tým IF Motorsport podtrhl čtvrtým místem Míra Čech. Po delší době se mezi nejlepšími ukázal Dennis Zeťák a jezdci Frontlinu patřilo v cíli pěkné páté místo. Ve druhé etapě se trápil Karel Nývlt a nakonec klesl až na šestou pozici. Za ním skončili Pavel Steiner z Fusion racing a Petr Pajer. Body za deváté místo si připisuje druhá domácí posádka Pavel Hátle a desítku nejlepších uzavřel Petr Vodička.

Kategorie A8 se letos nese ve znamení soubojů Karla Kuncla a Ládi Barvíka. Oba si zatím rozdělili všechna vítězství a ani sněhová nadílka nic nezměnila na zaběhlých zvyklostech. Na Fist rally začal lépe jezdec RBR Generation týmu a Karel se ujal na čtvrté RZ vedení. Za ním se zařadil trochu překvapivě Leo Vonka z Frontlinu, těsně před Láďou Barvíkem a Vaškem Šourkem z HSF. Trochu vlažněji začal František Valenta, kterému patřilo v půlce etapy až páté místo. Nicméně tato pětice byla hodně vyrovnaná a dělilo je pouze necelých 15 sekund. V půlce etapy se k nim přidal i Ludvík Kala z týmu Blue Devil. Karel Kuncl do konce dne už nikoho jiného do vedení nepustil a uhájil etapové vítězství. Po tvrdém souboji skončil druhý Láďa Barvík se ztrátou necelých osmi vteřin. Na poslední RZ etapy se dostal na třetí místo František Valenta. Ferry využil zaváhání Vaška Šourka, který se propadl až na pátou příčku. Mezi tuto dvojici se vklínil dobře jedoucí Leo Vonka. Již s větším odstupem byl na šestém místě Martin Bruder z Montek Motorsportu. V těsných rozestupech byli seřazeni za ním Daniel Krčma z HSF a druhá posádka RBR Generation týmu Michal Kučera. Závěr vůbec nevyšel Ludvíku Kalovi, který se nakonec propadl až na deváté místo. Desítku nejlepších doplňoval druhý jezdec Monteku David Pelánek.

Minimální rozestupy slibovaly napínavou bitvu i ve druhé etapě. A opravdu se bylo na co dívat. Do druhého dne se dobře vyspal Láďa Barvík a během první sekce rychlostních zkoušek se dostal do vedení. To mu ale vydrželo jen jednu RZ, když se hned na sedmnáctém testu Karel Kuncl vrátil zpátky do čela. Stejná rychlostka byla osudovou pro Vaška Šourka. Jezdce HSF rozhodil na vnitřku zatáčky kámen a po nárazu do stromu ze soutěže odstoupil z pátého místa. Na jeho místo se posunul Martin Bruder, ale Dan Krčma i Michal Kučera mu byli v patách. Do závěrečné sekce vstupoval Karel Kuncl s náskokem osmi vteřin a zdálo se, že si vítězství pohlídá. Podobný rozdíl dělil obě posádky i před úplně závěrečnou zkouškou celé rally, na které se odehrálo pořádné drama. Karel se už patrně viděl v týmovém stanu u horkého grogu a nepochopitelně zvolnil. Láďa Barvík závěrečnou RZ vyhrál a netrpělivě čekal na čas soupeře. Nakonec se pořadí nezměnilo, ale rozdíl mezi oběma jezdci činil pouhých 0,09 sekundy. Po téměř dvou hodinách ostré jízdy je to až neuvěřitelné. Karel si tentokrát vybral pořádný kus štěstí a může slavit čtvrté vítězství v řadě. S minutovým odstupem za touto dvojicí dojel na třetím místě František Valenta. Pro jezdce Fusion Racingu jsou to letos druhé stupně vítězů. Dobře rozjetou soutěž si na poslední RZ pokazil Leo Vonka, když neudržel průběžné čtvrté místo a klesl hned o tři příčky. Těžil z toho Michal Kučera z RBR Generation týmu, kterému druhá etapa vyšla na výbornou. Na pátém místě byl za ním Dan Krčma hájící barvy HSF. Ve druhé etapě se trápil Martin Bruder a nakonec zůstal na šestém místě. Za ním skončil již zmíněný Leo Vonka z Frontlinu a na osmém místě figuruje Ludvík Kala. Devátý dojel David Pelánek před Petrem Cabákem z týmu Blue Devil.

Sněhová rally přinesla řadu napínavých soubojů okořeněných nejtěsnějším vítězstvím v historii Team rally. Z pohledu týmů byli nejvíce spokojeni u Frontlinu. Celkem 269 nasbíraných bodů je posunulo opět do čela průběžné tabulky. Druhým nejúspěšnějším týmem byl na Fist rally Montek Motorsport a třetí místo si odváží tým HSF. V průběžné tabulce se RBR Generation propadl na druhé místo a třetí zůstává Montek. HSF se přiblížilo na dostřel čtvrtého Anvelu. Poslední třetinu Team rally otevře v polovině února IF rally. Pro tým kolem Libora Tomečka to bude pořadatelská premiéra, tak uvidíme, jak si s organizací poradí. Meteorologové slibují mírnou oblevu, ale v horských úsecích se dá stále čekat sněhová nadílka.

Ohlasy v cíli:
Petr Tauš (1. místo WRC): paráda, jsme šťastně v cíli a doufám, že to vystačí na udržení pozice!. Druhá etapa byla vyloženě takticky, abych neudělal ránu a oplatilo se to. Až na jedno couvání bez chyby, tak teď teame šťastně všichni do cíle! A děkuji svému učiteli, co mě všechno naučil, jen doufám, že mu nehrábne a nestáhne 40 s. !
Jan Morávek (5. místo S2000): O.K. cíl a to je nejdůležitější! Výkon nebyl úplně 100 procentní navíc jednou mimo trať a couvání. Ale zbytek docela O.K. i když první sekce byla na gumy náročná. Jen škoda, že bylo tolik „Mustaselek“. Ale jinak pěkný podnik! Uvidíme, na co budeme stačit, rád bych udržel pozici.
Jirka Petera jun. (3. místo N4): tak jsem v cíli a spokojenost, doufám, že to bude bedna. První etapa byla vlažnější, protože jsem málo testoval. V druhé už jsem se do toho víc dostal, tak jsem se držel špičky. Pěkná rally, nesmím zapomenout pogratulovat panu manažerovi ke krásnému vítězství.
Michal Streit (3.místo S1600): ještě jsem to zkusil na Honzu, ale nestačilo to. V druhé etapě jsem jel hranu. Uvidím, jak se s tím popere Jirka. Snad zůstanu na bedně. Pavle čekám na tebe v cíli!
Karel Kuncl (1.místo A8): Díky za skvělé souboje. První etapu jsme všichni v A8 jeli vlažněji, ale druhá etapa už byla opravdové maso. Na poslední RZ jsem ztratil totálně koncentraci a nakonec uhájil vedení o pouhých 0,08 vteřiny.

Průběžné výsledky: http://rbr.onlineracing.cz/index.php?act=cupview&cupid=30

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!