Průběh první etapy Rally Japan

Průběžně aktualizováno – co se děje na první etapě Rally Japan.

RZ1 PAWSE KAMUY 1 – 9,05 km
Dokonalým triumfem týmu Subaru skončila první rychlostní zkouška Rally Japan. Vítězem se stal Chris Atkinson, který tak po vyhraném shakedownu ukázal, že i v závodě samotném by rád bojoval o příčky nejvyšší. Na druhém místě skončil jeho týmový kolega Petter Solberg, o pár desetin sekundy dojel třetí Marcus Gronholm.
Výborně začal Mikko Hirvonen, který dovezl Fabii WRC na čtvrté příčce s odstupem 2,1 vteřiny. Druhá Fabie pilotovaná Arminem Schwarzem dojela až na 14. místě, když za ní skončil jen asfaltový specialista Panizzi s Mitsubishi. Začátek soutěže se příliš nevydařil Fordům – nejlepší skončil Warmbold na 9. místě, který těží ze zkušeností, které zda nabral loni. Hned za ním skončili Roman Kresta i Toni Gardemeister.
Ještě hůře dopadl Sebastien Loeb, který dojel dokonce až dvanáctý. Stejně jako ostatní jezdci si stěžoval na velmi kluzký povrch, který byl především pro jezdce z popředí startovní listiny velkým nebezpečím.

RZ2 RIKUBETSU 1 – 2,73 km
Druhá, velmi krátká rychlostní zkouška byla jen takovým předkrmem před následující, velmi dlouhou erzetou. Nejrychlejší byl tentokrát Sebastien Loeb v totožném čase jako Petter Solberg. Ten se díky tomu dostal do těsného vedení, protože Chris Atkinson skončil tentokrát až pátý. Mikko Hirvonen skončil tentokrát osmý, Roman Kresta hned za ním, Armin Schwarz třináctý. Odstupy ale byly minimální – vždyť Schwarz ztratil na Loeba jen 3,6 vteřiny.


Foto: Mitsubishi

RZ3 KUNNEYWA NIUEO 1 – 50,05 km
Královská, více než 50 kilometrů dlouhá rychlostní zkouška se stala kořistí Chrise Atkinsona, který se tak znovu dostal do vedení. Jen něco málo přes 4 vteřiny ztratil Petter Solberg a v celkovém pořadí tak zůstává v těsném závěsu za Atkinsonem. Zrychlující Loeb dojel v totožném čase s Gronholmem a dostal se tak už na celkové čtvrté místo, právě za Gronholma.
Mikko Hirvonen dojel na solidní 7. pozici, ovšem nebýt hodin a problémů s převodovkou, po kterých musel přejít na manuální řazení (stejný problém měl McRae i ve Walesu), mohlo to být ještě lepší. Hodiny ostatně potkaly více posádek – kromě Hirvonena i Galliho a Schwarze.
Stále se nedaří Fordům, nejlepší byl tentokrát Roman Kresta až na 10. příčce, ostatní se seřadili za ním. Zklamáním jsou především výsledky Toniho Gardemeistera, který s touto soutěží nemá žádné zkušenosti (Kresta také ne) a stěžuje si na špatně napsaný rozpis.

RZ4 SIPIRKAKIM 1 – 18,74 km
Ač se čekalo, že pořadí promíchá především třetí erzeta, velké změny přinesla i v pořadí čtvrtá rychlostní zkouška uzavírající první kolo. Triumf si znovu odneslo Subaru, tentokrát díky Petteru Solbergovi. Za ním skončila již tradičně dvojice Gronholm a Loeb, zatímco Atkinson se díky až šestému místu a především ztrátě více než 16 vteřin propadl v celkovém pořadí na druhé místo. Najednou má tak Gronholma těsně za zády a uvidíme, jak se s tím ve druhém kole první etapy popere.
Do popředí znovu nezasáhl ani jeden Ford, Roman Kresta skončil znovu desátý a celkově je jedenáctý s minimální ztrátou na lepší příčky. Mikko Hirvonen tentokrát zajel skoro stejný (tedy špatný) čas jako Armin Schwarz a propadl se až na celkové deváté místo. Uvidíme, zda za tím byly přetrvávající technické problémy a zda se je případně podaří v servisu opravit.
Gigi Galli zajel konečně dobrý čas a posunul se tak na sedmé místo. Nejlepším jezdcem Mitsubishi zůstává Rovanpera na páté příčce, zatímco druhý, na body nominovaný jezdec Panizzi je z vozů WRC poslední, dokonce až za Schwarzem.
Stabilní časy na pomezí první desítky zajíždí Daniel Carlsson, který v týmu Peugeot nahradil Markko Martina, a v celkovém pořadí je zatím těsně před Romanem Krestou.

Celkové výsledky po RZ4
1. Solberg Subaru 45:13,3
2. Atkinson Subaru +12,0
3. Gronholm Peugeot+19,0
4. LoebCitroen +25,0
5. Rovanpera Mitsubishi+51,6
6. Duval Citroen +56,0
7. GalliMitsubishi+1:04,0
8. WarmboldFord+1:17,9
9. HirvonenŠkoda+1:23,3
10. Carlsson Peugeot+1:28,8
11. KrestaFord +1:29.5
12. GardemeisterFord +1:39,3
13. SolaFord+1:50,2
14. SchwarzŠkoda+2:40,1
15. PanizziMitsubishi+3:09,2

Ohlasy po RZ4
Chris Atkinson: "Je to opravdu skvělé – poprvé jsem vedl soutěž MS, i když jen na chvilku. Kvůli tomu tady sice nejsme, ale stejně jsem byl mile překvapen. Rychlostní zkoušky si opravdu užívám. Na prvních dvou rychlostních zkouškách jsme těžil ze startovní pozice, protože trať už byla trochu vyčištěná, zatímco na poslední byly podmínky mnohem horší – trať byla velmi rozježděná. Celkově si ale nestěžuji. Neriskuji, ale v minulosti jsem tu dvakrát jel a tady je vidět, jak moc jsou poznat zkušenosti."

Petter Solberg: "Rychlostní zkoušky jsou opravdu velmi měkké a zrádné, ale v porovnání s ostatními jsem s mojí rychlostí spokojen. Snažím se jet co nejrychleji, ale na trati je mnoho vytahané šotoliny, takže musím jet bez chyb. Nikdy jsem nebyl s autem tak spokojený tak, jako jsem teď. Musím říci, že Chris jede opravdu dobře."

Toni Gardemeister: "Mám špatný rozpis, nemohu mu věřit. Poznamenali jsme si mnoho změn, takže doufám, že odpoledne to bude lepší. Na poslední erzetě jsem se pokoušel zatáhnout, ale na čase to poznat nebylo."

Sebastien Loeb: "První erzetu jsem jel až moc opatrně, ale celkově nejedu tak agresivně, jako v minulosti. Mám nevýhodu ve startovní pozici – šotolina je velmi hluboká, takže už jet druhý je velká výhoda. Odpoledne by to mělo být lepší."

Marcus Gronholm: "Na RZ3 jsme měli defekt a mousse system zafungoval jen tak napůl, takže řídit auto bylo docela obtížné. Zvolil jsem příliš tvrdé pneumatiky. Rychlostní zkoušky se mi nelíbí a na útok se necítím."


Foto: Subaru

RZ5 PAWSE KAMUY 2 – 9,05 km
V páté rychlostní zkoušce Gigi Galli konečně dokázal, že by chtěl celkově skončit hodně vysoko. Erzetu těsně vyhrál před Gronholmem a Solbergem, celkově už dýchá šestému Duvalovi na paty.
Nejlepší dosavadní výsledky si připsali čtvrtý Carlsson a pátý Gardemeister, Atkinson tentokrát dojel až šestý a na Gronholma si už drží náskok jen něco málo přes 4 vteřiny. Ani druhý průjezd této erzety se nepovedl Loebovi a skončil až osmý, těsně před Hirvonenem. Roman Kresta dojel dvanáctý (+6,2 s), Armin Schwarz dokázal porazit opět jen Panizziho.
V celkovém pořadí se jinak nic nezměnilo.

RZ6 RIKUBETSU 2 – 2,73 km
Ani druhý průjezd této kratičké rychlostní zkoušky nepřinesl žádné změny v celkovém pořadí, na to byly rozestupy příliš malé. První dílčí vítězství si každopádně připsal Marcus Gronholm před Loebem a Solbergem. Zlepšení potvrdili i Galli s Gardemeisterem, zatímco Atkinsonovi jako by docházel dech.
Roman Kresta dosáhl osmým místem zatím nejlepšího dílčího výsledku, Armin Schwarz poprvé (uvidíme, zda i naposled) porazil Hirvonena, i když jen o dvě desetiny vteřiny. Mimořádné trápení prožívá Panizzi, ztratit na necelých třech kilometrech 16 vteřin je opravdu hodně.
Na závodníky teď čeká druhý průjezd 50 km dlouhé rychlostní zkoušky, po kterém dojde zcela jistě ke změnám v pořadí.

Celkové výsledky po RZ6
1. Solberg Subaru 52:00,2
2. Atkinson Subaru +16,6
3. Gronholm Peugeot+17,7
4. LoebCitroen +28,5
5. Rovanpera Mitsubishi+55,4
6. Duval Citroen +1:00,6
7. GalliMitsubishi+1:03,9
8. WarmboldFord+1:28,5
9. HirvonenŠkoda+1:30,6
10. Carlsson Peugeot+1:32,5
11. KrestaFord +1:36,5
12. GardemeisterFord +1:42,1
13. SolaFord+2:01,3
14. SchwarzŠkoda+2:55,4
15. PanizziMitsubishi+3:39,4

RZ7 KUNNEYWA NIUEO 2 – 50,05 km
Druhý průjezd královskou rychlostní zkouškou značně zamíchal pořadím, což se ostatně čekalo. Sebastien Loeb konečně předvedl výkon hodný mistra světa a erzetu jasně vyhrál s náskokem více než 11 vteřin na Solberga. Rázem se tak vyšvihl na celkovou druhou pozici, která by mu v cíli zaručila titul mistra světa.
Marcus Gronholm dojel třetí (+15,2 s), čímž se sice dostal před Atkinsona, ale protože se před něj dostal Loeb, zůstává třetí. Na čtvrtém místě, ale již s velkým odstupem (+41,4 s), dojel Galli, díky čemuž se celkově dostal před Duvala na šesté místo. Atkinson tentokrát dojel až pátý (dojel Warmbolda a nemohl ho předjet) a propadl se na místo čtvrté. Zdá se, že ve druhém kole už ztratil počáteční výhodu vyčištěné tratě.
Šestý dojel Rovanpera, i když mu na konci erzety odešly brzdy, hned za ním se seřadilo duo Fordu v pořadí Gardemeister, Kresta. Tradičně špatně zajelo i duo Schwarz a Panizzi, velkou ztrátu nabral i Warmbold, který na erzetě zastavil, aby zjistil, proč se z auta ozývají podivné zvuky. Na nic nepřišel, a tak pokračoval dále.
Největší smůlou (alespoň pro české fanoušky) je odstoupení dobře jedoucího Hirvonena poté, co se svým vozem vylétl z tratě. Doufejme, že se zítra postaví znovu na start.
Roman Kresta se poprvé dostal na bodovanou osmou pozici, ale ve dvou vteřinách za ním v pořadí je Carlsson a Gardemeister. Poslední dvě zkoušky ještě slibují zajímavý boj.

INFO: Mikko Hirvonen odstupuje z páteční etapy poté, co v závěru RZ7 se svým autem vylétl z tratě!


Foto: Mitsubishi

RZ8 SIPIRKAKIM 2 – 18,74 km
Petter Solberg odrazil útok Sebastiena Loeba a s přehledem (+7,2 s) vyhrál osmou erzetu, celkově si tak upevnil vedení s náskokem 23,9 sekundy právě na Loeba. Marcus Gronholm dojel třetí (+14,5 s) a stejná pozice mu patří i celkově.
Výborný výkon tentokrát předvedl Roman Kresta, dosáhl stejný čas jako Gigi Galli (+27,2 s) a podělil se s ním o pátou příčku. Především ale porazil týmového kolegu Gardemeistera (+30,2 s) i Carlssona (+50,6 s), čímž si upevnil celkové osmé místo.
Chris Atkinson v druhém kole doplácí na rozryté tratě, znovu hodně ztratil (+47,8 s) a v celkovém pořadí už musí hájit čtvrtou pozici před Rovanperou. Armin potvrdil svou (ne)výkonnost a skončil mezi WRC poslední.
Před námi je poslední, krátká erzeta, kde se asi již nic měnit nebude.

INFO: Daniel Sola odstupuje na přejezdu mezi RZ8 a RZ9 kvůli problémům s pneumatikami!

RZ9 Satsunai 1 – 2,10 km
Závěrečnou krátkou speciálku vyhrál Harri Rovanpera, čímž udělal radost vedení týmu Mitsubishi, které bere domácí rally velmi prestižně a doposud za Subaru zaostávalo. Za ním skončili s minimálními odstupy Gronholm, Loeb a Duval. Giles Panizzi si pátým místem alespoň trochu spravil náladu po nepovedené první etapě.
Armin Schwarz znovu potvrdil, že nejlepší výsledky zajíždí na shakedownech a speciálkách, a skončil desátý (+4,0), o jedno místo před Romanem Krestou (+4,3 s). Na speciálku nejvíce doplatil Gigi Galli, který ztratil na vítěze 11,6 vteřiny a jen tak tak uhájil šesté místo celkově před Duvalem. V celkovém pořadí tak k žádným podstatným změnám nedošlo, pouze z druhé desítky odpadl Dani Sola po odstoupení na přejezdu.

Celkové výsledky po první etapě
1. Solberg Subaru 1:31:20,2
2. LoebCitroen +22,9
3. Gronholm Peugeot+34,5
4. Atkinson Subaru +1:36,6
5. Rovanpera Mitsubishi+1:54,2
6. GalliMitsubishi+2:10,7
7. Duval Citroen +2:11,9
8. KrestaFord +2:50,6
9. GardemeisterFord +2:53,4
10. Carlsson Peugeot+3:14,4
11. WarmboldFord+5:18,4
12. SchwarzŠkoda+6:17,0
13. PanizziMitsubishi+7:10,8

Ohlasy po RZ9
Sebastien Loeb: "Bylo velmi obtížné startovat jako první, zvláště na první a čtvrté erzetě. Na trati byla silná vrstva šotliny, která hodně klouzala, a já jsem čistil trať pro ostatní. Zítřek by měl být dobrý, protože budeme startovat až později. Náš výkon by měl být stejný jako dnes odpoledne. Neriskuji. Příští závod je Korsika, kterou chci vyhrát, zatímco vítězstvím zde se netrápím."

Petter Solberg: "Už dlouho to nebylo tak dobré. Auto se zlepšilo v mnoha směrech. Neřeknu vám přesně v čem – na to se zeptejte mých mechaniků! Samozřejmě, měl jsem výhodu, že přede mnou startovala dvě auta. Díky tomu jsme měli čistější trať. Před námi je ještě dlouhá cesta a stát se může cokoliv. Dnes odpoledne to byl se Sebastienem krásný souboj a ani Marcus není daleko. Jasně, mám k dobru 20 sekund, ale to nic není."

Chris Atkinson: "Dnes odpoledne to bylo mnohem těžší, protože jsem už neměl výhodu ve startovní pozici. Pouze jsem si kontroloval pneumatiky. Mým cílem je dojet v první pětce a dosáhnout tak dobrého výsledku."

Marcus Gronholm: "Na osmé erzetě jsme kompletně zničili pneumatiky. Chybějící vzorek způsobil vibrace na zbytku zkoušky. Jsou to nejodolnější gumy, co máme, takže nám nezbývá než používat ty samé a dávat na ně pozor. Nemyslím na stíhání Loeba. Na konci soutěže uvidíme, na jaké pozici budeme."

Harri Rovanpera: "S dnešním výkonem jsem spokojen, jediný problém jsme měli s brzdami na RZ7. Ráno to hodně klouzalo. Nejdelší zkouška byla odpoledne čistější, zatímco ostatní byly velmi rozježděné. Dnešní etapa byla velmi dlouhá a náročná na výběr pneumatik. Myslím, že zítra to bude snadnější."

Gigi Galli: "Dnešek dopadl podle plánu, ale musím říci, že je to velmi obtížná soutěž ve velkých rychlostech na úzkých tratích. Na té nejdelší jsem sundaval nohu z plynu, protože to bylo opravdu pekelně rychlé – z té rychlosti jsme měl prostě strach. Soutěž je těžší, než jsem čekal, ale s naším umístěním jsem spokojen. Druhé kolo průjezdů je pro mě vždycky lehčí a zajet nejrychlejší čas pro tým, když jsme v Japonsku, bylo něco speciálního pro všechny."

Giles Panizzi: "Dnešek pro nás nebyl jednoduchý. Odpoledne jsme nastavili měkčí pérování, což mi pomohlo, ale na odstupech se to neprojevilo. Reakce se mi vrátili velmi rychle, ale s autem se příliš peru. Musíme se podívat, co se dá zlepšit v nastavení."

Roman Kresta: "Bylo to složité. V Japonsku jedu poprvé a museli jsme dělat několik změn v rozpisu. V poslední dopolední erzetě jsem udělal řadu chyb a musel dokonce i krátce zastavit. Několik mých časů bylo srovnatelných s těmi, které dosahovali Duval a Rovenpera. Na konci jsem měli trochu problém s mlhou a viditelností. Celkově je ale moje situace před startem druhé etapy docela dobrá."


Foto: Škoda Motorsport

Mikko Hirvonen: "Ráno jsem se musel hodně snažit, ale je dobře, že jsem jel rychle hned od začátku. Dařilo se mi držet krok se Sebastienem Loebem a dokonce jsem ho i porazil. Na třetí erzetě jsem najel na nějaký kámen, který musel poškodit olejový chladič. Kvůli unikajícímu oleji přestalo fungovat automatické řazení a problémy byly i s diferenciály, takže jsme se několikrát roztočili. Ztratili jsme tím asi 30 sekund, ale stále jsme si drželi dobrou pozici. Při druhých průjezdech byly tratě opravdu hodně rozbité. Ke konci té dlouhé erzety jsem prorazil těsně před zatáčkou levou přední pneumatiku a pak už nebylo možné udržet auto na silnici. V následující zatáčce jsme najeli na kámen, který nás roztočil a skončili jsme v lese. Byla to moje chyba."

Armin Schwarz: "Dnes to bylo pro mne hodně obtížné. Jsou tady potřeba hodně přesné rozpisy a ty moje byly místy až příliš optimistické. Během dopoledne jsme zažili pár hrůzných okamžiků."

Martin Mühlmeier: "Myslel jsem, že bude možné vůz opravit, aby mohl Mikko zítra v soutěži pokračovat. Auto je ale příliš poškozené. Obávám se, že pro něj soutěž skončila."

Komentářů celkem: 21
Anonym IP:195.146.142.2
4. 10. 2005 15:2921
0 0
To je ale ficáksmajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!