7. 3. 2012 09:53 − 2743× − 124

Chceš fotit?? Tak zaplatíš!

Je zvykem, že akreditovaný fotograf poskytne pořadateli snímky. Každý to rád udělá, rallye je především koníček.

Je zvykem, že akreditovaný fotograf poskytne pořadateli snímky. Každý to rád udělá, rallye je především koníček. Vydělat se na ní jak uvidíte níže příliš nedá:)

Akreditovaný novinář/fotograf se musí řídit poměrně přísnými pravidly. Ta mu jasně stanovují co smí, co nesmí, dávají mu povinnosti a novinář se jaksi na oplátku za to, že je mu umožněno fotografovat dobrovolně vzdává mnoha svých práv. Zbavuje například pořadatele odpovědnosti za škodu na majetku, zdraví a životě.

Focení rallye není výdělečná činnost. Proč tomu tak je? Je to prosté, náklady jsou tak vysoké, že zisk je nemůže nikdy pokrýt. Cena průměrné výbavy začíná u 200 000 korun. Cestovné na soutěže je různé, podle vzdálenosti. Pokud vezmu jako průměrnou vzdálenost 100 km a budu počítat běžných 12 korun za kilometr, k tomu vezmu cca 200 kilometrů, které běžně na rallye najezdím je to cca 400 kilometrů. Může to být i více, bohemka v roce 2010 mi na tachometru natočila 1000 km.

Dalším nákladem je ubytování, to sice lze řešit přespáním ve stanu, ale ne vždy je to možné. Krumlov v roce 2011 mě vyšel na 1500 kč. Neberu v úvahu stravování, jíst bych musel i doma.

Je zřejmé, že v době kdy se za otištěnou fotku platí cca 50 korun, s tím, že noviny vydají max 5 fotek dosáhne autorský honorář jen zlomek vynaložených nákladů.

Je smutné, že pořadatel XXXI. Bonver Valašské rally 2012 toto nepochopil. Pořadatel této jistě krásné soutěže se rozhodl, že si na novinářích něco vydělá. Přece jen, doba je zlá tak proč ne že?

Jak uvádí pořadatel na své oficiální web stránce zde , musí každý akreditovaný zaplatit poplatek 200 Kč. No, nevím jak kdo, ale já osobně na Valašku nejedu. A pokud ano nebudu fotit. K tomuto vyzívám i ostatní kolegy fotografy.

Diskuse byla zablokována

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!