29. 3. 2012 22:02 − 3390× − 0

Frontline Rally přiblížila pohár Team Rally 2011 k závěru

Team rally rychle spěje ke svému závěru a právě probíhající CRF rally je již předposlední soutěží tohoto populárního šampionátu.

Team rally rychle spěje ke svému závěru a právě probíhající CRF rally je již předposlední soutěží tohoto populárního šampionátu. My se ale ohlédneme za v pořadí desátou soutěží, kterou pořádal tým Frontline, a která se jela v prvním březnovém týdnu. Jezdci Frontlinu vévodí celkové tabulce Team Rally a na domácí rally určitě chtěli svůj náskok navýšit o další body. Petr Vodička v čele realizačního týmu navázal na předchozí ročníky a na všechny posádky čekala rychlá šotolina čítající více než 177 měřených kilometrů. Jak si s nástrahami trati poradili ti nejlepší je obsahem následujících řádků.

Ve třídě WRC se nečekalo nic jiného než vítězství domácího Pavola Spišáka. Slovenský střelec jasně kraluje této kategorii a na domácí soutěži mohl slavit s předstihem jezdecký titul. Pavol nenechal nic náhodě a od druhé RZ se ujal vedení. Postupně se dostával do tempa a ujížděl svým pronásledovatelům. Za ním se na druhém místě usadil Marek Peter z Monteku, na kterého zle dotíral druhý jezdec Frontlinu Petr Tauš. Také Montek měl obě posádky hodně vysoko a o čtvrté místo bojoval Jirka Jarotek s Martinem Kožíškem z Anvelu. Aby toho nebylo málo, do tohoto souboje se zapojil i Ivan Šmidrkal, který také hájí modrožluté barvy Monteku. Trochu volněji začali oba jezdci Iridia a Jan Resl i Martin Ptáček marně sahali po první pětce. Rozdíly ale byly pouze v řádech několika sekund. Pavol si etapové vítězství zkušeně pohlídal a do druhého dne si vyjel náskok téměř půl minuty. Méně spokojená byla druhá posádka domácích. Petr Tauš na předposlední RZ chyboval a minutová ztráta jej odsunula až na konec první desítky. Za Pavola Spišáka se tak seřadili hned tři jezdci Monteku v pořadí Marek Peter, Jirka Jarotek a Ivan Šmidrkal. Zatímco první dva dělily poměrně velké rozestupy, na Ivana dorážel Martin Kožíšek, který byl za ním jen o necelou sekundu. O dalších šest vteřin zpátky zakončil etapu na šestém místě Martin Ptáček před René Dohnalem z Anvelu. Osmý byl Petr Tauš a na konci desítky bojovali oba jezdci HSF Martin Dorotka a Jaromír Matůšů. Úvod druhého dne přinesl zklamání pro domácí fandy. Petr Tauš sliboval stíhací jízdu, ale místo toho přišla na druhé RZ dne havárie a tím domácí rally pro tuto posádku skončila neslavně. Dobře se naopak vyspal Martin Ptáček a postupně si poradil s Martinem Kožíškem i Ivanem Šmidrkalem. Jezdec Iridia zajel druhou etapu opravdu výborně a na devatenáctém testu se dokonce dostal už na třetí místo před Jirku Jarotka. První dva ale neměl šanci dostihnout. Pavol spišák si jel svůj závod a s velkým přehledem oslavil na domácí trati své letošní osmé vítězství. Díky tomu nemůže být už nikým předstižen a po právu může slavit další titul mezi jezdci v kategorii WRC. Na druhém místě dojel Marek Peter. Mladík z Monteku si letos potřetí odváží stříbrný věnec a na Frontline rally urval velmi důležité body pro tým. Jak již bylo řečeno, na bednu nakonec dosáhl díky skvělému výkonu ve druhé etapě Martin Ptáček. Jirka Jarotek nechtěl příliš riskovat a raději se spokojil se čtvrtým místem. I přesto vládla ve stanu modrožlutých spokojenost. Nejrychlejší pětici doplnil Martin Kožíšek z Anvelu. Na Jirku Jarotka ztratil v cíli necelých devatenáct vteřin. Za ním se na šestém místě umístilo druhé auto Anvelu, které řídil René Dohnal. O dvě příčky si během druhého dne pohoršil Ivan Šmidrkal a nakonec skončil až jako sedmý. Za ním následovali Jaromír Matůšů a Petr Fix. Na desátém místě byl klasifikován Martin Dorotka.

Další vítězství pro domácí barvy se čekalo ve třídě S2000 od Štefana Spišáka. Štefan to má ale o poznání složitější než jeho bratr a hlavně Jakub Hoffmann mu na posledních soutěžích pořádně zatápí. A podle předpokladů se také tito dva prali o vítězství hned od úvodních metrů. Nestačil jim ani David Hrbáček a bylo jasné, že zlatý věnec si odveze jeden z těchto jezdců. Ve druhém sledu bojovali kromě Davida Hrbáčka z KC Motorsportu také Jan Morávek, Tomáš Sekera nebo Milan Ostrovský. Štefan vyhrál v první etapě celkem sedm měřených úseků, zatímco jeho soupeř jenom čtyři. Přesto na konci dne oba dělily jen dvě sekundy a mírně navrch měl právě domácí borec. Jakub ale věděl, že ztráta je opravdu minimální a vše se bude rozhodovat ve druhé etapě. Na třetím místě zakončil den David Hrbáček. Zlínský mladík mohl být relativně v klidu, protože na další soupeře měl více než slušný náskok téměř minuty. Za ním to bylo ale pořádně rušné. Poslední RZ dne rozhodla o čtvrtém místě pro Milana Ostrovského z HSF. Tomáš Sekera totiž ulil start a penalizace jej stála jedno místo. Do tradičního souboje těchto jezdců se přidal i Jan Morávek z Nexusu, který na šestém místě ztrácel jen dvě vteřiny. O další dvě vteřiny zpátky byl na sedmé příčce David Žák z týmu Kizz-me. Příliš neztrácel ani Petr Černý na osmém místě a devátý Radek Garažija. Desátá příčka patřila po úvodní etapě Vaškovi Poustkovi. Že dvě sekundy není žádný náskok, se přesvědčil Štefan Spišák hned na úvodní RZ druhé etapy. Jakub Hoffmann ji vyhrál a dostal se do čela. Jezdci Nexusu ale vedení dlouho nevydrželo. Štefan mu oplatil stejnou mincí hned na dalším testu a diváci byli ve varu. Těsný souboj pokračoval prakticky po celou druhou etapu. Na třetím místě byl relativně v pohodě jedoucí David Hrbáček. David neměl kam spěchat a nebyl důvod zbytečně riskovat. Nahoru se naopak prodíral Jan Morávek. Jezdec Nexusu za to pořádně vzal a snažil se napravit svou chybu z konce prvního dne. Honza se postupně prokousal až na čtvrté místo. Nestačili mu ani Tomáš Sekera, ani Milan Ostrovský. Na opačném konci tabulky vrcholil souboj o vítězství. Štefan Spišák nakonec svému soupeři trochu odskočil a domácí rally vyhrál s náskokem necelých devíti vteřin. Jakub se musel spokojit jen s druhým místem. Bronz míří do stáje KC Motorsport zásluhou Davida Hrbáčka. Hlavně díky výkonu ve druhé etapě si připisuje body za čtvrté místo Jan Morávek. Nexus tak opět v této třídě pořádně zabodoval. Na poslední RZ chyboval Milan Ostrovský a přepustil páté místo Tomáši Sekerovi z Monteku. Jezdec HSF o umístění v top 5 přišel jen o pouhou jednu sekundu. Na sedmém místě byl klasifikován druhý jezdec Monteku Radek Garažija. Jako osmý projel cílem Václav Poustka před Adamem Nezvalem a Mírou Krystýnem.

Mezi produkčními vozy vstoupil nejlépe do soutěže Lukáš Útrata. Jezdec Iridia se ujal vedení a udržoval si nepatrný náskok kolem pěti vteřin. Nejblíže na dostřel mu byl domácí Víťa Drábek. V polovině etapy se dokonce jezdec Frontlinu přiblížil na rozdíl pouhé jedné desetiny. Pozadu nezůstávali ani Adam Barvík z Anvelu nebo vítěz minulé soutěže Jirka Petera jun. Lukáš Útrata neprolomil ani na Frontline rally svou letošní smůlu. Na sedmé RZ havaroval a zaseknutá spojka mu nedovolila pokračovat dále v soutěži. Do vedení se tak dostal Víťa Drábek jen těsně před Adamem Barvíkem. Bylo jasné, že o vítězi minimálně první etapy se rozhodne právě mezi těmito dvěma jezdci. Pořadí se už nezměnilo a úvodní den zakončil na prvním místě domácí borec. Adam na něj ztratil necelých šest vteřin. Za vedoucím duem se usadil Jirka Petera z RBR Generation týmu. Jirka nemá rychlé šotolinové tratě zrovna v oblibě, ale zatím se mu dařilo na výbornou. S nezpevněným povrchem naopak nemá problém Pavel Novotný, i když se jezdec Monteku rozjížděl pomaleji. Po prvním dnu mu patřilo čtvrté místo. Jako pátý byl klasifikován trochu překvapivě Martin Klik. Jezdec Lucifer rally teamu si už letos připsal jedno stříbro na KCM rally, ale jinak nebýval v popředí příliš vidět. První etapa mu ale sedla na výbornou. Nově v barvách týmu R-VT se představil Pavel Hejtmánek a na Frontline rally začal šestým místem po první etapě. Následovali Lukáš Valenta z Šopa Motorsportu a Dalibor Rafaj Czech rally fans. Poslední dvě místa mezi desítkou nejrychlejších doplnili Tomáš Mikl a Michal Šenk.

Druhá etapa slibovala napínavé souboje o první místo a také o bronz. Pavel Novotný začal druhý den o poznání lépe než ten první a v úvodu se dostal před Jirku Peteru. Ten mu ale oplatil stejnou mincí a na patnácté RZ se vrátil zpátky na provizorní bronz. Také Adam Barvík se do toho pořádně obul a postupně ukrajoval desetinky ze své ztráty. Rozhodující se ukázala devatenáctá RZ. Víťa lehce chyboval a Adam toho využil k posunu na první místo. Nabízenou šanci už nepustil a mladík z Anvelu si dojel pro své letošní šesté vítězství. Víťa na něj nakonec ztratil necelých sedm vteřin, ale i přesto panovala ve stanu domácích spokojenost. Třetí místo si v závěru rally pohlídal Jirka Petera. Pavel Novotný se na další útok nevzchopil a raději bral bezpečně body pro tým. O jednu pozici si polepšil ve druhém dni Pavel Hejtmánek a pro svůj nový tým si odváží body za konečné páté místo. Na šestou pozici odsunul Martina Klika o více než deset vteřin. Těsný souboj o sedmé místo vyhrál pro sebe Lukáš Valenta z Šopa Motorsportu. Dalibora Rafaje porazil o jedinou sekundu. Jako devátý zakončil Frontline rally Miroslav Kovaříček z Nexusu před Liborem Thielem z RBR Generation.

Ve třídě S1600 vkládali domácí své naděje hlavně do Dennise Zeťáka. Mladík ze Slovenska vyhrál minulou soutěž, ale na domácích tratích svou snahu přehnal hned v úvodu celé soutěže. Na druhé erzetě poškodil své auto a hned následující zkouška mu vystavila stopku definitivně. Do čela se dostal Michal Streit, ale také jezdec týmu Fist chyboval a na páté RZ se propadl mimo první desítku. Na čele jej vystřídal Petr Pajer, ovšem tentokrát bylo první místo prokleté. Hned na další rychlostce musel totiž manažer týmu Kizz-me po havárii odstoupit. Šance se chopili jezdci IF Motorsportu a obsadili první dvě příčky v pořadí Jirka Frištenský a Míra Čech. S mírným odstupem byl na třetím místě Karel Nývlt a prakticky stejný čas měl v polovině etapy i Pavel Steiner. O místo v první pětce bojovali také Jan Hejtmánek z Anvelu a Pavel Hátle z Fistu. Mezi prvními šesti to bylo hodně vyrovnané. Pouze Jirka Frištenský dokázal mírně poodjet a etapu vyhrál s náskokem patnácti vteřin. Záda mu kryl týmový kolega Míra Čech. Třetí místo po úvodním dějství patřilo nakonec Pavlu Hátlemu jen o necelé dvě vteřiny před dvojicí Karel Nývlt a Pavel Steiner. Na dostřel byl navíc i Jan Hejtmánek, který ztrácel na páté místo jen necelé čtyři vteřiny. Svou chybu z úvodu etapy se snažil napravit Michal Streit a stíhací jízda ho vynesla již na sedmé místo. K bedně mu po prvním dnu chybělo půl minuty. Na osmém místě hájil čest domácích Petr Vodička. Následoval Jirka Bayer, který se stal novou posilou v barvách Monteku a deset nejlepších uzavíral Martin Bíca.

Dramatická bitva pokračovala i ve druhé etapě. Bojovalo se hlavně o třetí místo a úvod druhého dne vyšel nejlépe Karlu Nývltovi z RBR Generation týmu. Až na páté místo se naopak propadl Pavel Hátle. Dvacátá RZ vystavila stopku pro Jana Hejtmánka, který musel pro technickou poruchu odstoupit z šestého místa. Hned na následujícím testu měl velké problémy Pavel Steiner a nabral více než minutovou ztrátu. To znamenalo propad o dvě příčky na šestou pozici. Nic zásadního se neudálo na úplné špici. Jezdci IF Motorsportu si kontrolovali své pozice a celkem bezpečně si dojeli pro první double sezóny. Jirka Frištenský vyhrál letos již potřetí a stále ještě může pomýšlet na celkový triumf v této kategorii. Míra Čech odčinil výpadek na předešlé soutěži a spolehlivým výkonem si dojel pro stříbro. Bronzový věnec si odváží Karel Nývlt. Ve druhé etapě dokázal setřást své pronásledovatele a připisuje si další důležité body hlavně do týmové tabulky. Poslední RZ celé soutěže rozhodla o čtvrtém místě pro Michala Streita. Jezdec týmu Fist předvedl fantastickou stíhací jízdu a dokázal si díky tomu udržet celkové vedení mezi dvoukolkami. Před Jirkou Frištenským má náskok pěti bodů. Podařenou soutěž pro tým Fist potvrdil šestým místem Pavel Hátle. I přes nepříjemný výlet mimo trať na poslední RZ byl Pavel se svým výkonem spokojen. Až šesté místo patřilo Pavlovi Steinerovi z týmu Fusion Racing. Sedmou příčku si ve druhé etapě pohlídal Petr Vodička a osmý dojel Jirka Bayer. Na deváté místo se prodral během druhého dne Peter Lilge a desátý skončil Martin Bíca.

Minulou IF rally vyhrál ve třídě A8 trochu překvapivě Jan Mořkovský. Jezdec Nexus Racingu se ukazoval v dobrém světle i na Frontline rally a od počátku patřil k nejrychlejším. Přidali se k němu tradiční rivalové Láďa Barvík a Karel Kuncl a tato trojice bojovala o první tři místa. S nepatrným odstupem byli za nimi Michal Kučera z RBR Generation týmu a Ludvík Kala z Blue Devil. Tuto dvojici doplňovali v boji o páté místo ještě David Pelánek a František Valenta. Pořadí se hodně míchalo a hlavně na stupních vítězů bylo po každé rychlostce jiné. Všichni tři jezdci dokázali zajíždět vyrovnané časy v rozmezí několika desetin. Etapové vítězství nakonec pro sebe urval Láďa Barvík z Anvelu jen o necelé dvě vteřiny před Honzou Mořskovským. Karel Kuncl na třetím místě ztrácel další dvě a půl sekundy. Jeho stájový kolega Michal Kučera podával na rychlé šotolině nečekaně dobrý výkon a první etapu zakončil jako čtvrtý. Šest vteřin za ním uzavíral první pětici Ludvík Kala. Také on si svůj výkon pochvaloval. Na šestém místě dojel etapu František Valenta z Fusion Racing před dvojicí z Monteku Davidem Pelánkem a Martinem Bruderem. Na devátém místě zakončil etapu Dan Krčma z HSF a na desáté příčce přenocoval Leo Vonka z Frontlinu. Minimální rozestupy slibovaly zajímavé souboje i ve druhé etapě. Zatímco Láďa Barvík držel nepatrný náskok na čele, Karel Kuncl a Jan Mořkovský si prakticky po každé erzetě vyměnili své pozice. V polovině etapy měl Láďa náskok na své soupeře již více než deset vteřin. Rozhodující se ukázala nakonec 22. erzeta. Karel Kuncl odskočil na rozdíl osmi vteřin a Honza Mořkovský již do konce soutěže nestihl tuto ztrátu smazat. Frontline rally vyhrál po napínavém souboji Láďa Barvík před Karlem Kunclem a Honzou Mořkovským. Nejvíce se ale bouchalo šampaňským ve stanu RBR Generation. Karel Kuncl totiž mohl oslavit dva závody před koncem sezóny premiérový titul mezi jezdci v této kategorii. Navíc výborným výkonem jej podpořil čtvrtým místem Michal Kučera a také malý pohár za týmové vítězství v A8 míří do RBR Generation týmu. Jako pátý dojel na Frontline rally Ludvík Kala. Jezdec z týmu Blue Devil měl i na čtvrté místo, ale chyba na osmnáctém testu jej stála drahocenný čas. Šesté místo si pohlídal František Valenta z Fusion Racing. Doslova pár metrů před cílem celé soutěže přišel o sedmé místo Martin Bruder z Monteku. Náraz do kamenné zídky jeho Celiku doslova sešrotoval. Využil toho Daniel Krčma z HSF. Pro Montek zbylo osmé místo, které zachránil David Pelánek. Devátý byl klasifikován domácí Franta Gruntorád před Viktorem Hausknotzem.

Frontline rally přinesla hodně zajímavou podívanou a hlavně pořádně zdramatizovala boj o celkové prvenství v Team rally. Domácí nedokázali naplno využít domácího prostředí a skončili až čtvrtí. Naopak nejlepší výsledek sezóny zaznamenal Montek Motorsport a modrožlutí se díky 277 bodům dotáhli na vedoucí Frontline. Oba týmy mají před závěrečnými dvěma podniky shodně bodů. Bez šance na celkové vítězství není ani RBR Generation tým, který na ně ztrácí pouhých devět bodů. Vše se rozhodne na asfaltové CRF rally, která je právě v plném proudu a na závěrečné Montek rally.

Ohlasy v cíli:

Pavol Spišák (1. místo WRC): a jo, som úplně šťastný. Palba jak sa patrí na mojich oblíbených tratiach, takže som si to veľmi užil.
Jan Morávek (4. místo S2000): fajn, je to za mnou a to je dobře. Nebyla žádná větší chyba. Jsem zvědav, kam se zařadím a jak zabojují Tomáš s Milanem. Pořád mě štve chyba z první etapy, ale už to nebudeme rozmazávat. Sice bylo krásně sucho, ale byl to těžký podnik!
Víťa Drábek (2. místo N4): zdárně v cíli. 2. etapa byla pro mě dost krušná. Nevyvaroval jsem se chyb, které mě určitě srazí dolů. Bedna taky dobrá. Děkuji všem návštěvníkům, kteří přišli k trati podpořit. Na domácí horké půdě je to vždy těžké.
Míra Čech (2. místo S1600): ok. Karel jel druhou etapu fantasticky a my jsme rádi, že jsme stačili a podrželi si náskok z první rundy. Uvidíme, na co to bude stačit, ale už teď je v týmu skvělá nálada.
Michal Kučera (4. místo A8): Slyším bouchat šampáňa. Karlosi je to tam! Bruďase je mi líto, jel parádně. Mě určitě předjede Ludvík, ale holt jsem dělal chyby a nešlo to. Soutěž po dlouhé době zábavná a pěkná.

Průběžné výsledky: http://rbr.onlineracing.cz/index.php?act=cupview&cupid=30&classid=0

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!