Prokopa s Hrůzou srazily technické problémy do druhé desítky

Poněkud netradičně začala Portugalská rally, další podnik MS v rally.

Poněkud netradičně začala Portugalská rally, další podnik MS v rally. Nejprve přesun do vzdáleného Lisabonu, kde před skvělou diváckou kulisou proběhla superspeciální rychlostní zkouška. Následně opět dvousetkilometrový přesun, aby soutěžní vozy po setmění absolvovaly 3 těžké, šotolinové rychlostní testy. Česká posádka Martin Prokop – Zdeněk Hrůza se na trať vydala po čtvrteční kvalifikaci jako osmá v pořadí.

„Asfaltová speciálka v Lisabonu na šotolinových gumách měla skvělou atmosféru. My jsme každopádně diváky o nějaké široké smyky ochudili, chtěli jsme přece jen zachovat gumy v co nejlepším stavu na další 3 RZ. Kdybych věděl, co se bude dít, mohli jsme jezdit „po dveřích“ klidně i na rovinkách….“, komentuje Martin Prokop se sarkasmem úvod soutěže. Zatímco jeho rivalové bojovali především s těžkými, proměnlivými podmínkami panujícími na trati 3 večerních rychlostních testů, česká dvojice zažívala podstatně větší drama. Motor Fordu Fiesta WRC totiž krátce po startu prvního z nich většinu svého výkonu. „Zkusili jsme zastavit a všechno restartovat pro případ, že by šlo o nějakého šotka v elektronice, ale nic. Jednomu z válců se zjevně nechtělo pracovat a výkon tomu odpovídal,“ popisuje frustraci po pár stovkách metrů co-pilot Zdeněk Hrůza. Posádka Czech Ford National Teamu se ani na vteřinu nevzdávala a na přejezdu ke 3.RZ se i za cenu dvacetivteřinové penalizace za pozdní příjezd do časové kontroly pokusila o nemožné – přimět svůj soutěžní speciál v provizorních podmínkách k plnému výkonu.

Bohužel veškeré pokusy byly marné a česká posádka se s trucující technikou dále propadala pořadím. Neuvažovali o odstoupení? „V žádném případě! Bylo to sice trápení, ale vše nasvědčovalo tomu, že příčina bude nejspíš v elektrice, kterou jsme nebyli schopni opravit, ale nehrozilo větší poškození. Navíc – Portugalsko je dlouhý závod a podmínky jsou a budou těžké. Stát se ještě může opravdu všechno, do velkých problémů se tady může dostat každý,“ říká Martin Prokop. Prorocká slova – již ve čtvrteční noci se o tom přesvědčili i ti nejlepší. Sebastian Loeb odstoupil po dramatické havárii, Dani Sordo poté, co mu přestaly fungovat světlomety, místní matador Armindo Araujo byl dlouhé minuty mimo trať. Již v první, relativně krátké, etapě přinesla Portugalská rally několik dramat, která výrazně ovlivnila pořadí. Bohužel také na úkor české posádky, jejíž veškeré naděje na úspěšné pokračování v této náročné rally se upíraly k večernímu servisu, do kterého přivlekla svou Fiestu WRC na 18. místě absolutní klasifikace, se ztrátou více než 4 minuty…

„Naše tragikomedie pokračovala, mechanikům totiž stačily na opravu zhruba 2 minuty. Problém byl ukryt v cívkách zapalování. Špatné ven, dobré tam a z Fiesty bylo znovu WRC. Já to snad přivolal! Před pár dny jsme se totiž s přáteli dohodli na plánu pro náš každoroční ulítlý dobrodružný čundr: po předloňském vlaku a loňské cestě na Pionýrech do Paříže vyrazíme tentokrát do Istanbulu. Buď Škodou 105 nebo Wartburgem. Tak mě holt osud nechal jednu etapu vozem s podobným výkonem….“ komentuje český jezdec s typickým nadhledem po odeznění prvotního zklamání z trablů úvodní etapy.

Prokop s Hrůzou jsou po prvním dnu Portugalské rally díky technickým problémům daleko od bodovaných pozic, které jsou jejich cílem. Od desátého, prvního bodovaného, místa je dělí 8 soupeřů a propastné 2 minuty a 33 vteřin.

„Budeme bojovat dál, snad nám to technika tentokrát umožní. Tohle bude ještě přetěžká rally a my se ještě zdaleka nevzdáváme,“ vzkazují fanouškům odhodlaní Martin Prokop se Zdeňkem Hrůzou.

Komentářů celkem: 8
30. 3. 2012 14:44
0 0
No a teď už je sedmý... smajlík Letošní Portugalsko se zdá být trochu divoké. smajlík
30. 3. 2012 14:56
0 0
TOP5 volá smajlík
30. 3. 2012 15:02
0 0
Už je tam smajlík
30. 3. 2012 15:02
0 0
TOP 5 už je realita.
30. 3. 2012 15:07
0 0
No tak díky technickým problémům z prvního dne těží ze startovního pořadí druhého dne, a to jako že ještě o hodně více. Vše zlé se zatím v dobré obrací.
30. 3. 2012 15:20
0 0
Ještě, že ta cívka zazlobila! To co včera vzala, se dnes vrátilo i s úroky... smajlík
30. 3. 2012 15:59
0 0
Hlavně neudělat chybičku... Je mi úplně jedno, kdo co bude psát.. Ale máme čecha v MS a já mu přeji co nejlepší výsledek.. A je mi jedno, jestli vypadne polovina pole a on dojede např 2.. Je to o dojetí a ne, kdo to rozfláká...

Zas asi někteří budou psát, jaké měl štěstí apod.. Ale ještě nejsme v cíli.. Cíl je daleko ještě.. Snad tam Martin dorazí smajlík..
30. 3. 2012 17:51
0 0
Martin je bojovník,držím palce, souhlas s před kolegou i komentáře trohu přibyli tak supersmajlíksmajlíksmajlíksmajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!