5. 10. 2005 00:00 − 3253× − 62

Kdo kde v sezóně 2006

Do konce letošní sezóny už zbývají pouze tři závody, a tak začíná být na přestupovém trhu rušno.

Do konce letošní sezóny už zbývají pouze tři závody, a tak začíná být na přestupovém trhu rušno.

Dlouho dopředu se vědělo, že otázka přestupů se začne řešit až v okamžiku, kdy se ke své budoucnosti vyjádří Sebastien Loeb. Ten se ale do minulého víkendu soustředil na obhajobu titulu mistra světa, takže byl celkem klid. Po Rally Japan je ale najednou rušno.

Loeb dlouho váhal nad dvěma nabídkami – buď přečká jeden rok v soukromém týmu s osvědčeným vozem Citroën Xsara WRC, nebo kývne na nabídku Fordu. Volba to nebyla jednoduchá. Všeobecně se sice předpokládá, že Citroën se v roce 2007 vrátí s vozem C4 WRC, ale oficiálně to nikdo nepotvrdil. Citroën prostě vyčkává, jak se vyvinou pravidla a náklady (to hlavně) pro další sezóny. Ford mohl být jistota, protože již dávno potvrdil svoji účast i v dalších sezónách. Navíc letos v Austrálii by měl mít premiéru nový Focus, který bude pro další rok jistě velkým lákadlem.

Zdá se, že Loeb se již rozhodl. Tým Ford zdvořile odmítl a zvolil rok v soukromém týmu. Tím by měl být zkušený francouzský tým Oreca sponzorovaný společností Playstation, dosavadním soukromým sponzorem samotného Loeba. Pilotovat by měl i nadále osvědčenou Xsaru uzpůsobenou pro příští sezónu (bez aktivních diferenciálů a bez systému vstřikování vody do motoru), která je již testována Philippem Bugalskim.

Potud tedy žádné překvapení. Tím je ale zpráva, že kolegu v týmu by mu měl dělat Marcus Grönholm, který hledá angažmá po plánovaném odchodu Peugeotu. Tohle je opravdu šok, protože se spíš soudilo, že Marcus skončí u Mitsubishi. Pokud bude tým Oreca jezdit s dvojicí Loeb a Grönholm, bude to opravdu bomba.

U Subaru se velké změny neplánují. Jedničkou určitě zůstane Petter Solberg, dvojkou by měl být nadějný Chris Atkinson. Pozice Stephana Sarrazina je nejistá, čeká se, jak uspěje na asfaltových soutěžích na Korsice a v Katalánsku. Osobně si ale myslím, že větší naděje na pozici trojky má Kris Meeke, který letos jezdí výborně v juniorském šampionátu a pěkný výkon předvedl i ve Walesu při své premiéře za volantem Imprezy WRC. Oproti Sarrazinovi je univerzální co se týče povrchů, je více vyježděný a navíc i perspektivní.

Ani u Mitsubishi se prý neplánují žádné změny. Zdá se, že jejich zájem o Grönholma nebyl takový, jak se uvádělo. Pro příští rok tak i nadále počítají s trojicí Rovanperä, Galli a Panizzi. Troufám si tvrdit, že jako jednička pojede Galli, který už dokázal, že umí jezdit na každém povrchu. Rovanperä by pak jezdil jako dvojka šotolinové soutěže, kdežto Panizzi asfaltové. Tohle řešení má svoji logiku.

Největší neznámou je tým Ford. Malcom Wilson by chtěl příští rok zaútočit na titul jak v jezdcích, tak v týmech, a tak dlouho vábil do svého týmu duo Loeb + Grönholm. Teď je téměř jisté, že bude muset hledat jiné složení. Jenže koho. Nabízí se Markko Märtin, který u Fordu v minulých létech jezdil a dosáhl v jeho barvách pěti vítězství. Jenže po tragické nehodě nikdo neví, v jakém psychickém stavu se Markko do závodů vrátí a zda dokáže být stejně tak rychlý, jako předtím. Malcom tak asi bude čekat na jeho letošní návrat (doufejme v to) a bude sledovat, jak na tom bude. Jinak by to byl velký risk.

Pro Ford se nabízí i Francois Duval, který tam v minulosti také jezdil. Po letošním špatném začátku Duval dokazuje, že patří mezi užší špičku, a tak je dost možné, že u Fordu zakotví. Zapomínat nesmíme ani na Toni Gardemeistera, který je letošní týmovou jedničkou. Po výborném začátku ho ale potkal v posledních soutěžích jakýsi útlum, a tak je jeho pozice pro příští rok nejistá. Nezapomínejme ani na Mikku Hirvonena, který letos několikrát oslnil za volantem Focusu a něco málo ukázal i za volantem Fabie v Japonsku.

Otázkou je, jaké šance má Roman Kresta. Jak vidíte, trh je dobrými jezdci dost přesycen, ale i tak bych neviděl jeho šance úplně černě. Poslední závody jezdí docela obstojně i spolehlivě, dost možná hodně pak o jeho šancích naznačí nadcházející asfaltové soutěže. Pokud by na něho nezbylo u Fordu stabilní místo, je tu ještě šance závodit jako trojka nebo dokonce čtyřka, případně angažmá v některém soukromém týmu (Bozian, Kronos?). Uvidíme, kolik bude u Ford volných aut pro soukromníky. Nezapomínejme také, že to bude hodně o penězích. Na svou příležitost čekají další jezdci – Sola, Sordo, Henning Solberg, Carlsson, nezapomínejme ani na Stohla.

Velkou neznámou je i tým Škoda Motorsport. Dá se očekávat, že tým bude dlouho čekat na to, kteří jezdci zůstanou volní. Pokud vše dopadne tak, jak jsem zmiňoval výše, pak by měl zbýt nějaký zájemce o Ford. Asi to nebudou Duval a Martin, nevím, zda by byl ochoten vrátit se Gardemeister. Nejpravděpodobněji tak vypadá angažování Hirvonena, ale spíše na pozici dvojky. Jenže kdo jako jednička. Armin končí (bohudík), Paasonen a Tuohino letos zklamali, Bengue a Kopecký by měli/mohli jezdit jako trojky na asfaltech.

Jako jednička se nabízí Colin McRae, který se netají přáním vrátit se do kolotoče rally. Ve Walesu dokázal, že ještě nepatří do starého železa. Přesto si nejsem jistý, zda by to bylo ideální řešení. Tak především Colin není nejmladší, na druhou stranu má zkušeností k nezaplacení. Určitě by byl přínosem z hlediska vývoje vozu a testování, ale takového jsme tu teď měli taky a jak to vypadalo. Určitě bych nechtěl srovnávat výkonnost Schwarze a McRaeho, ale vzpomeňte si, že Škodovce se nikdy nevyplatilo sázet na starší zkušené jezdce. Může být McRae výjimkou? Schwarz byl v minulosti angažován kvůli marketingovému hledisku, McRae by byl z tohoto pohledu ještě zajímavější.

Nezapomínejme navíc, že Škoda Motorsport ještě nepotvrdila svoji účast v příštím roce. Rozhodovat by se mělo na konci října, takže doufejme, že to dobře dopadne.

Jak vidíte, již teď se začínají rýsovat sestavy pro příští rok. Během následujících týdnů budou soupisky stále jasnější, finální podoby by pak měly doznat ještě před závěrečnou soutěží v Austrálii.

Komentářů celkem: 62
9. 10. 2005 22:5461
0 0
To Anonym IP:213.180.38.250
Hmm, naprosto souhlasim, nezbývá jen doufat, že takový lidi tam nebudou dlouho.
Anonym IP:193.41.207.2
11. 10. 2005 12:4562
0 0
...
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!