Brothers International Rally of Whangarei – komentář

Nový Zéland o víkendu hostil úvodní podnik APRC, účastnícím se posádkám byly nabídnuty atraktivní tratě známé i z MS.

Nový Zéland o víkendu hostil úvodní podnik asijsko-pacifického šampionátu, účastnícím se posádkám byly nabídnuty atraktivní tratě známé i z MS. Hlavní atrakcí loňského ročníku byl tovární tým Protonu, piloti Satrií Neo Super 2000 obsadili první dvě příčky v konečném hodnocení šampionátu. Zatímco úřadující mistr Alister McRae se speciálem malajské značky pokračuje i letos, Chris Atkinson se s týmem nepohodl a našel si nové angažmá. Rozhodně se však nedá říct, že by tím Australan přestoupil do horšího, letošek totiž stráví za volantem současně zřejmě nejlepšího speciálu kategorie Super 2000 Škody Fabia.

S druhou Škodou se bude snažit zabojovat o titul Gaurav Gill, oba dva pak budou hájit barvy indického výrobce pneumatik MRF. I konkurenční Proton bude samozřejmě pravidelně nasazovat dvě posádky, tou druhou se stali Švédové Per-Gunnar Andersson a Emil Axelsson. Švédové do rally vstoupili nejrychlejším časem, ovšem už na druhé zkoušce je o minutu připravil defekt na levém zadním kole. To posunulo o příčku vpřed druhý Proton s McRaem za volantem. Skot byl v první etapě naprosto nekonkurenceschopný a moc mu nepomohly ani problémy se stabilizátorem. Na konci dne mu tak patřila až šestá příčka s odstupem dvou a třičtvrtě minuty.

Z domácích jezdců si v úvodu soutěže nejlépe počínal Chris West pilotující Mitsubishi Lancer EVO IX, který se dokonce po druhém testu vyhoupnul do čela. Svou pozici si Novozélanďan upevnil nejrychlejším časem na RZ 3 a soutěži vévodil až do osmého testu, ve kterém jej vyřadila porucha převodovky. Mezitím ze hry vypadl i další místní rychlík a vítěz RZ 2 Richard Mason, na vině byl zadní diferenciál jeho Subaru. Pozici nejlepšího místního jezdce si tak na konci první etapy vyjela Emma Gilmour se Subaru, kterou v poslední zkoušce srazil na bronzový stupínek ztrátu z úvodu stahující Andersson. Pro jasný etapový triumf si s minutovým náskokem dojel Atkinson.

Druhý den patřil jasně domácímu Westovi, který se do soutěže vrátil v rámci SupeRally. Pilot Mitsubishi zvítězil v pěti zkouškách, zbylé tři pro sebe rozhodl Andersson. Švédský pilot Protonu se pokoušel smazat své minutové manko ze soboty, ale vedoucímu Atkinsonovi se přibližoval příliš pomalu. Jeho chvíle mohla přijít v RZ 13, když Atkinson narazil se svou Fabií do mostku a poškodil pravý zadní disk. Australan měl ale štěstí v neštěstí, guma vydržela na ráfku nepoškozená a vítězství si tak Atkinson dokázal před Anderssonem udržet. Gilmour si v druhé etapě kvůli defektu nedokázala udržet pozici na pódiu. Uvolněný bronzový stupínek tedy nakonec ukořistil Gill s druhou Škodou stáje MRF Tyres.

Pořadí v cíli
1. Chris Atkinson/Stephane Prevot (AUS/B) Škoda Fabia S2000 2:50.16,1
2. Per-Gunnar Andersson/Emil Axelsson (S) Proton Satria Neo S2000 +28,1
3. Gaurav Gill/Glenn Macneall (IND/AUS) Škoda Fabia S2000 +2.35,8
4. Alister McRae/Bill Hayes (GB/AUS) Proton Satria Neo S2000 +3.37,6
5. Matt Jansen/Jason Farmer (NZ) Subaru Impreza WRX STI +4.47,7
6. Emma Gilmour/Anthony McLoughlin (NZ/AUS) Subaru Impreza WRX STI +5.34,0
7. Kingsley Thompson/John Allen (NZ/AUS) Mitsubishi Lancer Evo X +6.35,8
8. Brian Green/Fleur Pedersen (NZ) Mitsubishi Lancer Evo X +14.19,0
9. Josh Marston/Patrick Malley (NZ) Ford Fiesta ST +18.10,4
10. Jean-Louis Leyraud/Philippe Delrieu (F) Citroën DS3 R3T +19.07,7

Výsledky této soutěže naleznete rovněž na stránkách ewrc-results.com

Komentářů celkem: 1
5. 4. 2012 10:151
0 0
Srdce mi zaplesalo, když vidím, že Fabie jezdí i v Austrálii. smajlíksmajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!