Tým CERS performance na loňský valašský úspěch nenavázal

Seriál MMČR letos sice začal na Jänner Rallye, to pravé, byť nepsané zahájení soutěžní sezony v Česku ale tradičně obstarává Valašská Rally.

Seriál MMČR letos sice oficiálně začal už v lednu na Jänner Rallye, to pravé, byť nepsané zahájení soutěžní sezony v Česku ale tradičně obstarává Valašská Rally. Na soutěž s centrem ve Valašském Meziříčí se dvěma vozy vyrazil i tým CERS performance, který jako jeden z mála absolvoval i zmíněnou rakouskou soutěž.


Foto: Roman Kašpárek

Zbyněk Baller s Martinem Tomečkou do moravské soutěže vstupovali s dobrým kreditem. Oproti všem konkurentům měli na kontě dvacítku bodů, které si začátkem roku přivezli od našich jižních sousedů, a v jejich dalším rozšíření jim měla pomoct skutečnost, že jim rychlostní zkoušky valašky vedly doslova ‚kolem chalupy‘. Jenže tenhle předpoklad se brzy obrátil a posádce se krutě vymstil. Úvodní rychlostní zkouškou Zbyněk s Martinem prolétli v nejrychlejším čase, kdy nejbližšímu konkurentovi ve třídě ujeli o neuvěřitelných deset sekund. Jenže na trať druhé zkoušky už bylo takové tempo příliš a černobílá honda skončila v divokých kotrmelcích. Domácí posádka tak byla ze hry venku hodně rychle a svůj bodový náskok z Jänneru už nemohla rozšířit. „S Martinem jsme z nehody naštěstí vyvázli jen trochu potlučení, zato z našeho auta toho moc nezbylo. Jelikož jsme měli v plánu i blížící se Šumavu, začali jsme už během valašky řešit, zda jet s vypůjčeným vozem anebo se ještě před klatovskou soutěží pokoušet o stavbu nového auta. Nakonec jsme ale zvolili variantu C, tedy že postavíme nové auto, ale Šumavu vynecháme. Pokud by se totiž auto stihlo dodělat, bylo by to na poslední chvíli, a bez větší možnosti vyzkoušení by byla Šumava pouze hodně drahý test,“ uzavírá vyprávění o nepovedené domácí rally a nejbližších plánech Zbyněk Baller, který se do MMČR hodlá vrátit v Českém Krumlově.

O něco lépe na Valašsku dopadl Ondřej Bisaha. Ten ve Valašském Meziříčí před rokem vyhrál třídu (tehdy startoval s Veronikou Teplou), letos se ale i od něj odvrátilo štěstí. „První dvě rychlostní zkoušky byly v pohodě, potom ale přišly potíže s přívodem paliva, kvůli čemuž jsme ztratili spoustu času,“ říká Ondřej Bisaha. „Takže soutěž pro nás byla vyřešena celkem rychle, od této chvíle jsme potřebovali jen dojet do cíle, abychom posbírali aspoň nějaké body.“


Foto: Miroslav Němec

Že to ale nebude snadný úkol, se ukázalo hned v úvodu druhé etapy, kdy v bíločervené hondě začala zlobit převodovka. „Před soutěží jsme do auta namontovali špičkovou převodovku Hewland, ale ta nás místo dobré služby stála spoustu času,“ pokračuje Ondřej. „Nejprve začala vypadávat dvojka a s dalšími rychlostními zkouškami začalo být čím dál těžší najít aspoň nějaký rychlostní stupeň. Místy jsme museli prakticky zastavit, abychom vůbec mohli odjet z nějaké větší zatáčky. Asi to zvenku vypadalo komicky, ale ve skutečnosti to byl boj, který nás vůbec nebavil. Závěrečnou Juřinku jsme si pak zkrátili o jedno kolo a nechali si raději připsat penalizaci, jen aby se převodovka pošetřila a vydržela až do cíle. Výsledky ve třídě pro nás byly už dávno předtím rozhodnuté, potřebovali jsme pouze dojet.“ Snaha Ondřeje s Davidem se nakonec vyplatila, díky odstoupení dalších soupeřů se tato dvojice nakonec mohla radovat ze sympatického čtvrtého místa ve třídě 9. Navázání na loňský úspěch bylo na hony vzdálené, po prožitém martýriu byla ale i ‚brambora‘ pro celý tým odměnou.

„Valašská rally letos byla hodně divoká. Po organizační stránce to byl docela průšvih, ale my sami jsme měli tolik svých problémů, že jsme ty ostatní ani moc nevnímali. Přesto je potřeba poděkovat našim partnerům i celému týmu, protože ti všichni udělali pro obě naše posádky maximum,“ končí Ondřej Bisaha, který stejně jako Zbyněk Baller vynechá Šumavu a o další body se porve až na květnové českokrumlovské rally. Další informace o týmu včetně fotografií a videoklipů naleznete na adresách www.cersperformance.com a www.fb.com/cersperformance.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!