11. 4. 2012 10:37 − 2786× − 8

Mirek Jakeš sahal na Vrchovině po poháru

Na start páté sezony se karlovický mladík Miroslav Jakeš postavil společně s Ladislavem Kučerou.

Na start páté sezony se karlovický mladík Miroslav Jakeš postavil společně s Ladislavem Kučerou. Nově sestavená posádka mohla oslavit premiéru super výsledkem, nebýt havárie na poslední zkoušce. Přesto zanechala dvojice Jakeš – Kučera na Rally Vrchovina velmi dobrý dojem.

Loňskou sezonu zakončil Miroslav Jakeš při Partr Rally Vsetín, kde si ještě navigovaný Petrem Grossem dojel pro 4. místo v rámci domácího rallysprintu. V konečných výsledcích to znamenalo vítězství ve skupině N a třídě 3 a třetí místo v absolutní klasifikaci. Na výborné loňské výsledky chtěl Mirek navázat i letos. Důležitá změna ovšem přišla s přelomem sezony. Sedačku spolujezdce uvolnil Gross a Mirek se musel poohlédnout po novém spolujezdci. „Po odchodu Petra jsem hledal nového mitfáru a předběžně jsem se domluvil na spolupráci s Igorem Norkem. Jenže neštěstí nechodí po horách ale po lidech a Igor měl krátce před startem soutěže problémy se zády, které mu neumožnily startovat. Nastal problém, kde vzít kvalitního spolujezdce. Za mne to vyřešil sám Ladislav Kučera. Sám se ozval a nabídl mi spolupráci. Věděl jsem, že Láďa občas zaskakuje a podanou ruku jsem rád přijal,“ vysvětlil rošádu se spolujezdci Mirek Jakeš. Pro valašského jezdce byl úvodní start komplikovaný nejenom ze strany spolujezdce, ale také z pohledu testování.

Před sezonou nenajel Mirek žádný testovací kilometr, navíc poslední soutěž jel v říjnu loňského roku. Přesto Jakeš ukázal svůj jezdecký talent a do soutěže se opřel vskutku velkolepě. První dvě zkoušky se Mirek s Laďou sžívali. Výsledkem sehrávání posádky byly dva šesté časy v erzetách. Třetí zkoušku zajel mladý jezdec ve třetím nejrychlejším čase, když nestačil pouze na Tomáše Kostku a Romana Odložilíka. Po první rundě erzet patřilo Jakešovi průběžné čtvrté místo. „Všechno je v pohodě. Jedeme si svoje tempo. S Laďou nám to v autě klape,“ shrnul nejdůležitější dojmy po třech zkouškách sprintu Mirek Jakeš. Valašský jezdec se postupně propracovával ve výsledcích stále výš a výš. Po úvodní zkoušce byl klasifikovaný na průběžném šestém místě, ale po 5.RZ již stál na pomyslné „bedně“. Zmíněná pátá erzeta vyšla posádce skvěle a výsledkem v cíli byl druhý nejrychlejší čas.

Po další rychlostní zkoušce se posunul Mirek Jakeš dokonce na 2. místo, které mu uvolnil Odložilík svou jezdeckou chybou. Do konce úvodního sprintu zbývala poslední zkouška, posledních 14,22 ostrých kilometrů. „Na poslední erzetu nám začalo pršet. Pro naší smůlu jsme vyráželi do rychlostní zkoušky na začátku deště, který nestačil spláchnout prach z cest. Na silnici se tudíž vytvořilo klouzavé blátíčko a společně s uklouzaným asfaltem byly podmínky extrémně těžké. Nám se nepodařilo včas dobrzdit do jedné zatáčky. S autem jsme sklouzli do příkopy a následně šli přes střechu. Je to velká škoda, neboť soutěž jsme měli velmi dobře rozjetou,“ popsal rozhodující okamžiky Mirek Jakeš. „Na to, že jsme neměli žádný test a s Laďou jsme se sžívali prakticky až v soutěži, to bylo hodně dobré. Mohlo to být ještě lepší, kdyby se mi nepřihodilo v poslední zkoušce opustit trať erzety. Přesto jsem s dílčími výsledky spokojený. Pro nás je důležité, že škody na Mitsubishi nejsou až tak velké. Práci bude mít hlavně karosář, ale důležité komponenty jsou naštěstí nepoškozené Laďa fungoval v autě skvěle a zaslouží si pochvalu,“ zhodnotil nedokončený sprint Jakeš.

Nyní probíhají přípravy na druhý sprint sezony, Thermica Rally Lužické hory. Tým okolo Mirka Jakeše udělá maximum pro to, aby svého jezdce na tuto krásnou soutěž vyslal. Thermica Rally Lužické hory startuje v posledním dubnovém víkendu.

Komentářů celkem: 8
11. 4. 2012 12:26
0 0
Moc pěkné, Mirek Jakeš je další z těch talentů, které by měl někdo podpořit. Vím, je to těžké.
11. 4. 2012 12:45
0 0
I přes tuto chybu (po dlouhé době), pro mě jednoznačně největší talent! smajlík
11. 4. 2012 14:15
0 0
Taky bych mu přál, aby mohl svůj talent dál rozvíjet a ukázat se třeba v Evropě, nebo dokonce ve světě. Ale když si čtu, jaký je problém sehnat love i pro takové jezdce byť třeba "jen" na velký mistrák, tak tomu bohužel moc nevěřím. Jediná možnost dostat se dál je tov. tým. Nicméně naděje umírá poslední, byť v krutých bolestech...
11. 4. 2012 17:50
0 0
taky jsem se snažil před cca 2-3lety ho podpořit. Bohužel současná situace tomu nepřeje. Snad se najdou nějací silní patneři aby ho udrželi, talent mu nechybí!smajlík
12. 4. 2012 12:29
0 0
Když se pro takový talent nenajde silný sponzor, je to škoda pro celý motorsport. Je dost dobrý a fandím mu v jeho kariéře.
12. 4. 2012 15:06
0 0
Snad to zvladnou a na dalším sprintu ho uvidíme. Pokud má být někdo "nástupce K+K+P+V" bude to Jakeš. Jen to chce ty zlaťáky..smajlík
12. 4. 2012 18:36
0 0
P je Pech nebo Prokop? smajlík
12. 4. 2012 18:42
0 0
...když si nasadíš 3D brýle, uvidíš tam to P dvakrát smajlíksmajlík
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!