Stříbro k narozeninám

Krásný dárek v podobě stříbra na Rally Vrchovina si k dvaatřicátým narozeninám nadělil Jan Sýkora.

Krásný dárek v podobě stříbra na Rally Vrchovina si k dvaatřicátým narozeninám nadělil Jan Sýkora. Se spolujezdkyní Martinou Škardovou a repasovaným lancerem R4 se od úvodní rychlostní zkoušky pohybovali v popředí výsledkové listiny. Bezchybným výkonem se nakonec vypracovali až na skvělou druhou příčku absolutní klasifikace.

Poslední předsezónní přípravy Sýkorova týmu byly letos hektičtější. „Poprvé jsem se s repasovaným lancerem svezl až ve středu před soutěží v Březovicích. Za asistence Romana Kresty a týmu Racing Service Petra Pokory jsme se zaměřili především na nastavení tlumičů. Změnou set-upu získalo auto lepší stabilitu. Zároveň teď vyžaduje agresivnější jezdecký styl, což mi maximálně vyhovuje,“ přibližuje nejvýraznější změnu v nastavení svého vozu Honza.

Také rychlostní zkoušky Rally Vrchovina si úřadující sprinterský šampion třídy 2 pochvaloval: „Tratě se od loňska příliš nelišily, jen byly, vzhledem k časnějšímu ročnímu období, díky zbytkům posypu po zimě více klouzavé. Jsou sice rychlejšího charakteru, ale vyhovuje mi jejich rytmičnost.“

Hned od úvodní rychlostní zkoušky se posádka lanceru se šťastným číslem 7 usadila v první pětici absolutní klasifikace. „Od začátku jsme jeli standardně rychlým tempem. Ve sprintech to při současné konkurenci ani jinak nejde. Pro úvodní sekci jsme zvolili nejměkčí možný slick. Z této volby vyplynula mírná nevýhoda na úvodních dvou vložkách, která se pak ale rychle proměnila ve výhodu na té třetí – nejdelší – především na vlhkých lesních úsecích. Na druhou rundu jsme už obuli tvrdší slick a užívali si především souboj o desetinky s Mírou Jakešem. Ten nás po naší drobné chybičce na páté vložce o dvě vteřinky přeskočil. Hned na následující rychlostce ale chyboval další adept na stupně vítězů Roman Odložilík a my jsme rázem byli ve hře o stříbro,“ vzpomíná na krásné a dramatické souboje v okolí Kunžaku blovický pilot.

„Pro závěrečnou – sedmou – erzetu jsme se po cenných informacích našich skvělých meteorologů vrátili k nejměkčímu slicku. Během servisní pauzy totiž vložku zkropila dešťová přeháňka, ovšem pršet už nemělo. Klíčové bylo ustát její úvodní třetinu na mokrém hladkém asfaltu. Začali jsme zostra. Hned ve druhé zatáčce po startu se však autu na vytočenou čtyřku nechtělo moc zatáčet a my raději hodně zvolnili. Po výjezdu z lesa jsme pak spatřili havarovaného lancera Míry Jakeše a Ládi Kučery. Jsem moc rád, že ze své nehody vyvázli nezraněni. Po přechodu na méně klouzavou trať jsme opět zrychlili a pokusili se odolat útoku Romana Odložilíka. Dosud nechápu, že se nám to vzhledem k opatrné první třetině vložky podařilo,“ svěřuje se Jan Sýkora a vzápětí dodává: „S vynikajícím vstupem do sezóny jsme naprosto spokojeni. Děkuji mechanikům za perfektně připravené auto“.

Obrovskou radost z druhé příčky a vítězství ve třídě 2 má také Martina Škardová, která sezónu zahájila už o tři týdny dříve. „Na Valašce jsem zaskočila u Emila Trinera za Katku Achsovou. Svezení s jednou z největších osobností našich soutěží bylo skvělým zážitkem. Emil je pohodový borec a jeho jezdecké umění je fantastické. Skvěle jsem si užila i Vrchovinu. Konečný výsledek je třešinkou na dortu. Především chci poděkovat našemu kamarádovi Honzovi Kovalčíkovi alias Uctívačovi za jeho velkou ochotu. Když si v předvečer soutěže Syky vzpomněl, že potřebuje měkký slick, neváhal pro kýžené pneumatiky jet přes noc na otočku na Liberecko. Velký dík za náš úspěch tak patří i jemu. Nyní se už těším na další podniky ve víře, že se budou odvíjet v nastoleném duchu.“

Koncem dubna čeká Honzu s Martinou druhá soutěž sprinterského šampionátu. Na domácí Thermica Rally Lužické hory se představí na půdě mnoha svých reklamních partnerů.

Foto: Marek Sekáč

Komentářů celkem: 4
11. 4. 2012 16:05
0 0
Martina jela s Emilem a má dobré zážitky . Honza se seznámil s R4 až na Vrchovině a přidal Martině další zážitek umístěním na druhém místě absolutně .
11. 4. 2012 20:04
0 0
Gratulace Honzovi k narozeninam,Martina ma pravdu Emil je opravdu pohovy borecsmajlíksmajlíksmajlíksmajlíksmajlík
11. 4. 2012 20:19
0 0
Krásný výsledek této velice sympatiké dvojici. Moc vám fandímsmajlíksmajlík
11. 4. 2012 21:01
0 0
Gratulace, Syky!
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!