Klatovské soutěže mají 15 rychlostních zkoušek

Dlouhých 175 km rychlostních zkoušek čeká na účastníky 21.Historic Vltava Rallye i 47.Rallye Šumava Klatovy.

Dlouhých 175 km rychlostních zkoušek čeká na účastníky 21.Historic Vltava Rallye i 47.Rallye Šumava Klatovy. Zejména pro historické závodní vozy to bude opravdu velice náročné, některé z účastníků tak čeká zřejmě vůbec nejtěžší soutěž v dosavadní kariéře.

Čtvrteční večer bude pro Klatovany sváteční. Od devatenácté hodiny je na zdejším náměstí Míru naplánováno slavnostní představení vybraných jezdců, kteří o den později odstartují do 21.Historic Vltava Rallye a 47.Rallye Šumava Klatovy. Na startovní rampu je pozváno skoro dvacet posádek patřících do obou startovních listin, přičemž většina z pilotů (na čele s Janem Kopeckým, Václavem Pechem, Romanem Krestou, ale i Frankem Cunninghamem či Miroslavem Janotou) již účast svých potvrdila. A protože při vlastní rallye už nebude moc času, právě čtvrteční večer se zdá být nejvhodnější chvíli pořádně si se závodníky popovídat a také obdivovat jejich krásná sportovní auta. Kolem jedenadvacáté hodiny by mělo slavnostní představování skončit tak, aby se mohli všichni dobře připravit na pátek.

V pátek dopoledne je na programu shakedown, a to v úseku Poborovice – Dolní Lhota, kde si týmy doladí svou techniku před ostrým startem. No a před šestnáctou hodinou odpolední již vyrazí první vůz na trať soutěže. Jak již bylo avizováno, přednost dostanou historické vozy, na jejichž čele uvidíme bojovníky o tituly mistrů Evropy. První změřené časy se dozvíme před půl pátou z čínovského okruhu (pojede se na tři kola), jehož trať asi není potřeba pravidelným divákům blíže představovat. Naopak druhý test mezi Svrčovcem a Řakomí je zcela nový, na něm je možné auta sledovat nejlépe v odbočení u Drslavic. Mezi Černíkovem a Kdyní je takovýchto ´diváckých´ míst mnohem víc, ať už přímo v Černíkově, na křižovatce zvané ´Vejpřahy´ anebo někde v následném zatáčkovitém klesání do Kdyně. A komu by se nelíbilo ani v lese na slavném Korábu, určitě si vybere pro dívání některou z mnoha zatáček v okolí města Strážov. Tam se chystá i ozvučená zóna a při druhém průjezdu také osvětlená trať – a není divu, vždyť některé vozy budou tuto rychlostní zkoušku brázdit až okolo půlnoci…

Sobotní etapa začne pro posádky tradičním dlouhým přesunem na Vimpersko, který bude tentokrát osvěžen servisní zónou v Kašperských Horách. Pak se již pojede v novém startovním pořadí daném výsledky páteční etapy, na všechny úspěšné vozy budou čekat dva průjezdy bloku čtyř rychlostních testů. Se závoděním se začíná už před půl devátou ranní mezi Pohorskem a Strašicemi, kde na přehledném odbočení ve Strašíně opět čeká na diváky ozvučené místo a také heliport s možností vyhlídkového letu. Tato zkouška má přes dvacet kilometrů délky (po obědě se pojede při druhém průjezdu poněkud zkrácená) a je pravděpodobné, že její časy mohou už hodně napovědět o konečném výsledku soutěže. Lze na ní najít i několik dalších míst vhodných k sledování závodních aut, společně s ostatními informacemi o soutěži jsou všechny divácké zóny podrobně popsány na internetových stránkách www.vltavarallye.cz a www.rallyesumava.cz. Na těchto stránkách jsou mimo jiné popsána i další divácká místa, kterých je v sobotní etapě skutečně přehršel. Mnohé zajímavé zatáčky či odbočení se nacházejí totiž i na dalších zkouškách vedených po uzoučkých šumavských cestách, ať už u Hoslovic, Lažiště nebo na jednom z nejvýše položených míst, kam se klatovské soutěže podívají, tedy do Lštění (885 m n.m.). Právě ve Lštění bude opět připraven odpoledne i heliport pro vyhlídkové lety. A protože i počasí slibují ´rosničkáři´ poněkud nevyzpytatelné, o atraktivitě 21.Historic Vltava Rallye a 47.Rallye Šumava Klatovy tak lze předem jen těžko pochybovat. Diváci, ale zejména soutěžící se tak mají rozhodně nač těšit, navíc na ty úspěšné z nich čekají po sobotní šestnácté hodině i oslavy na cílové rampě postavené opět na klatovském náměstí Míru.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!